Jørun Drevland og Ken Rune Hansen i komiteen for statue av Kjetil Paulsen kan lene seg godt tilbake i sola. Denne uka ble det nemlig klart at de har samlet inn alle de 670.000 kronene som statuen av Kjetil Paulsen koster.

Les også: - Nå er vi sikre på å være i mål i løpet av sommeren

– Vi er glade og veldig lettet, sier Drevland, før hun med en god latter legger til at de til å begynne med var litt usikre på om de som private engasjerte ville ha råd til å kjøpe julegaver til sine nærmeste i år.

– Neida, vi har hatt trua hele veien. Men det er klart at man kjenner jo litt på det med å være engasjert privat i en slik komité, legger hun til.

Les også: Slik «tar du en Kjetil»

Galskapsprosjekt

Det hele startet med en idé, og etter et møte på Kulturfabrikken i oktober i fjor, ble det klart at dette var noe de ville jobbe med.

– Dette er jo et galskapsprosjekt, men det har vært veldig artig å være med, sier Drevland.

Komiteen oppsummerer de siste månedene som artige og hektiske.

– Arbeidet har jo gått veldig bra. Kunstneren har vært engasjert i dette prosjektet med hud, hår og sjel, sier Hansen.

Drevland har selv vært hos kunstner Anne-Kirsti Thoralfdotter Lind sammen med Kjetil to ganger, for å ta bilder, og for at han skulle sitte modell.

– Det er så fint å se kontakten mellom de to, sier hun.

Mange har bidratt

Tanken bak statue-prosjektet har det vært skrevet mange spaltemillimeter om det siste året. Når Kjetil går av med pensjon til høsten, skal statuen av han, med renholdsuniform og -utstyr, minne sortlendinger og turister om å holde byen ren.

– Kjetil er unik, og det blir statuen også. For det første er det en statue av en renholder, og i tillegg av en nålevende person. Det siste er jo egentlig fy-fy. Dette gjør at jeg tror denne statuen blir den eneste av sitt slag i verden, sier Hansen.

– Det har blitt gjort mye fint på torget i sommer. Dette blir prikken over i-en, legger han til.

Den gode tanken bak ideen har nok gjort at både den jevne sortlending, samt næringslivet, velvillig har bladd opp for å få realisert prosjektet. Spesielt næringslivet har donert penger, og fra mange bedrifter er det snakk om store summer.

– Vi vil takke privatpersoner, men kanskje spesielt vil vi takke næringslivet, sier Hansen og Drevland.

Les også: Slår et felles slag for Kjetil-statue

Sendt til støping

For komiteen har det vært viktig å holde dette som et prosjekt utenfor kommunen, selv om Kjetil i dag er ansatt i kommunen. Det er derfor ikke brukt mye kommunale midler på prosjektet. Når statuen er avduket, vil den overrekkes kommunen som gave, og kommunen vil deretter stå som eier, og ansvarlig for vedlikehold og forsikring.

Les også: Kjetil til Norge rundt

I neste uke starter gips-skallet til statuen sin ferd sørover til Mandal og bronsestøperiet. Den kommer ikke tilbake før anslagsvis tidlig i oktober. Planen er å avduke den i oktober. På grunn av forsinkelser er den ikke klar til jazzfestivalen i september, som var den opprinnelige planen for avduking.