Nye tall fra statistisk sentralbyrå viser at Sortland kommune hadde driftsutgifter til kulturformål pålydende drøyt 28 millioner kroner i løpet av 2015. Dette er 4,5 millioner kroner mer enn året før.

Flere formål

Når vi snakker om «kulturformål», så er det er relativt vidt begrep. Kommunene rapporterer til Staten hvor mye netto driftsutgifter man har til idrett, kino, muséer, kunstformidling, aktivitetstilbud for barn og unge, kommunale musikk- og kulturskoler, bibliotek og samleposten «andre kulturaktiviteter (tilskudd, inventar og utstyr mm). Nettoutgifter er summen som gjenstår når alle brukerbetalinger er trukket fra. Norske kommuner brukte i fjor 3,8 prosent av de samlede netto driftsutgiftene til kultur.

Per innbygger

Målt per innbygger brukte norske kommuner 2.030 kroner per innbygger til dette formålet, og det er denne summen vi har tatt utgangspunkt i når vi i denne artikkelen rangerer hele Kommune-Norge. Tabellene viser at Sortland kommune har netto driftsutgifter på småpene 2.763 kroner per innbygger, så her ligger man klart bedre an enn landsgjennomsnittet. Dette er også mest blant kommunene i Vesterålen. Bø kommune er sist her med 1.210 kroner per snute.

Det er ikke rent små forskjeller blant kommunene i Norge. Helt øverst på listen finner vi en del små, og ofte rike, kommuner. Øverst er Bykle i Vest-Agder, som bruker 18.806 kroner for hver av de 950 innbyggerne der. Andreplassen går til Modalen i Hordaland, som spanderer 14.459 kroner per snute.

Kultur i Nordland

Det er Sørfold kommune som får æren av å bli «kåret» til den største kulturkommunen i Nordland – om det er lov til å bruke et så svulstig begrep basert på denne statistikken. Her brukes det nemlig 4.765 kroner per innbygger. Etterfulgt av Hattfjelldal kommune, der hver beboer får 3.276 kroner å boltre seg på innen de ulike kultursektorene. På bunn finner vi Moskenes kommune, som ifølge SSB-tabellene bruker kun 984 kroner per innbygger til kulturen.

Sortland klatrer godt

Ved hjelp av disse tallene kan vi altså rangere alle de 428 kommunene i landet, og Sortland kommune blir plassert som nummer 94 på oversikten for 2015. Sammenlignet med året i forveien er dette hele 47 plasser opp på landsoversikten. Bø kommune lander nede på 377. plass, noe som er 31 plasser ned fra året før.

Det er Hattfjelldal kommune som har best utvikling i Nordland, da man her klatrer så mye som 193 plasser det siste året. Lødingen kommune kommer svakest ut det siste året, da kommunen faller 101 plasser på landsoversikten.