Sist undertegnede intervjuet kokken fra Sigerfjord, i fjor vinter, hadde han sagt opp jobben på velrenommerte Palace Grill i Oslo, skulle flytte hjem og starte egen restaurant på Sortland.

Et halvt år etter hjemkomst har det fortsatt ikke dukket opp noen restaurant.

Halvar Ellingsen har rett og slett har altfor mye å gjøre.

Han har leid seg kjøkken i de gamle Nortura-lokalene, startet cateringbedrift, kan velge og vrake i små og store jobber, har hatt suppesalg på torget, gjør konsulentjobber ala «Hellstrøm rydder opp» for andre restauranter, og driver med produktutvikling for bedrifter. I høst er han på matfestivalene både i Vesterålen og Lillehammer, lager mat for 600 på Fæsterålen – og starter arbeidet med ikke mindre enn to kokebøker.

– Planen var restaurant, og det er det fortsatt, men jeg har det ikke travelt. Cateringjobben gjør at livet er litt mer fleksibelt, og slik har jeg ikke hatt det på mange år, sier Ellingsen.

Samler SA-oppskrifter

Mer fleksibelt betyr ikke at han tar livet med ro. Nå skal han altså i gang med to kokebøker.

– Jeg er glad i å ha for mye å gjøre, så da passer dette bra, sier Ellingsen og smiler.

Til jul kommer den første, som foreløpig ikke har fått noe navn.

Landslagskokken fra Sigerfjord har jobbet fast som matskribent for både Dagbladet og SortlandsAvisa. Disse små historiene og oppskriftene, i stor grad basert på råvarer fra Vesterålen, blir samlet mellom to permer, og gitt ut lokalt her i regionen.

– Det er snakk om rundt 100 tekster, så det blir ei relativt tykk bok. Jeg gir den ut selv, i første omgang i 1000 eksemplarer, forteller han til SA.

Trenger tips

Den andre boka gir han ut i samarbeid med Eirik Nilssen, mat- og reklamemann fra Senja, som driver reklamebyrå, Senja Matstudio og som står bak kokebøkene «Mat fra Nord-Norge» og «Mat fra Senja». Sistnevnte ble i 2013 kåret til Skandinavias tredje beste kokebok i «kokebøkenes Oscar», Gourmand World Cookbook Awards.

Og det er ei tilsvarende bok Ellingsen og Nilssen nå skal samarbeide om. Den skal handle om tradisjonsmat fra Lofoten og Vesterålen.

– Da er fiskekaker, fiskeboller, gammelsteik, boknafisk, mølje og ting med tyttebær og multer umulig å komme unna, sier Ellingsen.

– Det blir ikke bare oppskrifter, men også små tekster og historier og fine bilder av råvarer og retter, forteller Ellingsen.

Nå ønsker de to kokebokforfatterne innspill fra folk i regionen til råvarer og retter som bør med i en slik bok.

– Gjerne historien rundt disse rettene også. Hvorfor har de blitt tradisjonsretter? sier Ellingsen.

De skal ha med seg skreisesongen over nyttår, så boka blir trolig ikke klar før jula neste år. Boka skal gis ut nasjonalt på Sans forlag, som drives av Nilssen selv.

– Eirik gjør ting veldig ordentlig, noe som er en av grunnene til at jeg takket ja til å være med på prosjektet, sier Ellingsen.

– Så vidt jeg vet har ikke ei slik bok blitt laget før, så det er på tide, sier han.

Lokale råvarer

Ellingsen er opptatt av å bruke råvarer han finner i Vesterålen. Bortsett fra melk og mel kjøper eller sanker han selv råvarer lokalt til maten han lager. Han plukker bubbelurer i fjæra, er i skogen og sanker sopp, sylter roseblader og syriner fra hagen.

– Det er så mange kule og bra råvarer her som jeg ikke har vært borti før, og som folk i Vesterålen heller ikke vet om. Det er en av grunnene til at jeg ønsker å åpne restaurant, for å kunne vise frem hva vi har i regionen. Små cateringjobber med frie tøyler, det er de artigste jobbene. Da kan jeg teste ut råvarer og retter til en eventuell restaurant, avslutter Ellingsen.