– Jeg følte at jeg hadde prøvd alt: Yoga, meditasjon, egentrening, kostholdsendring, samtaleterapi. Alt har fungert på forskjellige måter.

Eva Jensen har måttet gå noen runder med seg selv for å finne ut av om hun vil stå frem med sin historie, men har funnet ut at hvis hun kan hjelpe andre som er i samme situasjon, så er det verdt det.

Utenfor arbeidslivet

For femten år siden ble Eva syk, og har siden da slitt med angst og utmattelse. Utmattelsen har vært det tøffeste for henne, og hun har stått utenfor arbeidslivet de siste fem årene på grunn av sykdommen. På et tidspunkt for fem år siden var bare det å skulle gå i ti minutter fryktelig tungt og slitsomt. Å gjøre enkle ting som å komme seg ut på tur, eller delta i sosiale lag, var utmattende.

I januar i år bestemte hun seg for å prøve noe nytt, og tok kontakt med personlig trener.

– Jeg følte da at jeg hadde overskudd til å prøve noe mer utfordrende kroppslig, men var litt skeptisk til at hun skulle drive meg veldig hardt, sier Jensen, og gløtter over bordet på Stamina treningssenter.

Der sitter personlig trener Stine Andreassen, som sammen med Jensen har jobbet hardt de siste månedene.

– I treningen har jeg holdt litt igjen, og det er det nok angsten som gjør. Stine har sett at jeg har større potensial enn hva jeg selv har skjønt, sier Jensen.

Annet mål

For Andreassen sin del, var dette første gang hun jobbet med en kunde med målsetning om å bli frisk: kvitt angsten, og få overskudd til å komme tilbake i jobb.

– Vanligvis har jo kunder som mål å bygge muskler, eller å gå ned i vekt, sier hun.

Sammen fant de en rytme som fungerte, og har tatt det hele skritt for skritt. De begynte å trene i 30 minutter én gang i uka. Mye handlet om bevisstgjøring og bevegelse. Jensen fikk se og kjenne på hvordan kroppen reagerte på uvante ting.

– Jo mer Eva klarte å gi slipp, jo mer tillot det oss å gjøre større ting, som flere repitisjoner eller tyngre vekter, sier Andreassen.

Fra ikke å kunne trene hardt, trener Jensen nå som en vanlig, aktiv person.

– For meg har dette hatt en stor positiv effekt, sier hun.

Må prøve alt

Det langsiktige målet er å komme seg tilbake i arbeidslivet. Men selv om hun har kommet langt, er det fortsatt en vei å gå.

– Å prøve seg ute blant folk, eller gjøre ting man er usikker på, kan være et steg mot målet, sier Andreassen.

For Jensen er det viktig i alle fall å ha prøvd.

– Jeg kjenner allerede at jeg har fått mer «bakkekontakt». Jeg stoler mer på kroppen min, noe jeg ikke har kunnet gjøre tidligere. Kroppen min tåler å bli utfordret. Det er tungt, men det er samtidig greit, sier hun.

Hun kjenner på kroppen at treningen fungerer.

– Selv om jeg har en tung og svart dag, så er det som om alt har forsvunnet når jeg går fra treninga. Jeg føler med mer opplagt og glad, sier Jensen.

Avtaler med seg selv

Dialogen mellom Jensen og Andreassen har vært alfa og omega for at de har skulle kunnet jobbe sammen. Andreassen som personlig trener har taushetsplikt, og Jensen har derfor kunnet fortelle åpent om sykdommen.

– Det kan selvsagt være vanskelig å fortelle om alt, men med en åpen dialog kan jeg tilrette legge best mulig, sier Andreassen.

For om en uke er tyngre og vanskeligere enn den forrige, justerer de bare tempoet ned et hakk.

– Gevinsten kommer, selv om jeg ikke er hundre prosent frisk enda. Jeg føler meg mer opplagt, og jeg har blitt friskere, sier Jensen.

For Andreassen er målet å hjelpe Jensen til å stå på egne ben.

– Nå lager jeg strenge avtaler med meg selv, der jeg bestemmer meg for å prøve ut ting som dette. Jeg vil ikke være som jeg var tidligere. Det er ikke noe godt å være den Eva, sier Jensen.

– Jeg har ikke kjent meg så frisk og god som jeg gjør nå, på mange år.

STYRKE: Faste treningsøkter sammen med personlig trener Stine Andreassen (til høyre) har gjort at Eva Jensen har mye mer overskudd i hverdagen. Foto: Sanna Drogset Børstad