Riksantikvaren rangerer hvert år norske kommuner i hvordan de jobber med kulturminner.

Sortland, Andøy, Bø og Lødingen får null poeng i rangeringen, som er basert på kommunenes svar på fem spørsmål om emnet til KOSTRA. Øksnes får ett poeng - mens Hadsel er best i regionen med fem poeng.

– Vi har lagd denne rangeringen i tre år, og nå begynner kommunene å vite at de får null poeng på spørsmål de ikke svarer på. Jeg tror dette er oppdragende. Vi har sett at for hvert år, reduseres antall kommuner som ikke har rapportert inn. Jeg vil rose de fleste kommunene, som har økt bevisstheten rundt kulturminner, sier Sissel Carlstrøm, seniorrådgiver hos Riksantikvaren.

– Jeg har ikke vært kjent med denne årlige rangeringen til Riksantikvaren, sier Mona Dahl, assisterende direktør ved Kulturfabrikken på Sortland og ansvarlig for kulturminnearbeidet.

Ingen «ja»

SortlandsAvisa har vært i kontakt med Riksantikvaren, som viser at Sortland kommune har svart nei på fire av fem spørsmål. Det femte spørsmålet har kommunen ikke svart på, men det handler om kommunen har en kulturminneplan og ville uansett gitt null poeng.

– Det har ingen direkte konsekvenser å få null poeng. Bortsett fra tapt ære, sier Carlstrøm.

– Knapt noen kommuner i landet har svart på alle spørsmål. Hvorfor ikke? Det er nok manglende prioriteringer, men stadig flere svarer og kommunenes bevissthet for kulturminner har økt, sier Carlstrøm hos Riksantikvaren.

Foruten kulturminneplan var det altså spørsmål om fire felt. På alle spørsmålene svarte Sortland «nei», noe som ga null poeng og jumboplass.

Gir til museet

Det første handler om kommunen har bevilget penger til kulturminner, og Mona Dahl utdyper Sortlands «nei».

– Vi har ikke bevilget tilskudd til kulturminner eller kulturmiljøer i 2015. Men Sortland kommune bevilget 500.000 kroner til istandsetting av fundamentet til Brygga på Jennestad handelssted. Jeg vil også trekke frem at Sortland kommune er en del av stiftelsen Museum Nord og bevilger et fast årlig beløp til stiftelsen, som jobber systematisk med bevaring, formidling og forskning knyttet til kulturminner og kulturmiljøer, sier Dahl.

– Identitetsturer

Også på spørsmål nummer to, om kommunen har knyttet til seg egen kulturminnefaglig kompetanse, trekker Dahl frem samarbeidet.

– Vi samarbeider nært med Museum Nord, Nordland fylkeskommune, lag og foreninger og enkeltpersoner som har stor faglig kompetanse på dette feltet i Sortland. Det gjøres et viktig arbeid på generell basis. Som eksempel her viser jeg til utstillingen i sommer på Sortland museum hvor fremveksten av Sortland tettsted ble dokumentert i form av tekst og bilder, sier Dahl.

Leder Mathis Mathisen i Sortland Historielag inviterte til byvandring til bygninger og bygningsmiljø som fortsatt finnes i dag, men har andre funksjoner, samt til bygninger og bygningsmiljø som er erstattet av nye bygg og anlegg.

– Dette kan være med på å tenke bevaring og utbygging side om side, og at det kan være nyttig for et steds identitet å bevare noe av det gamle, selv om nye tider krever nye og mer funksjonelle løsninger, sier Dahl.

Har fredede steder

Spørsmål nummer tre handler om hvorvidt kommunen har utarbeidet en oversikt over verneverdige kulturminner/kulturmiljøer.

– Fredede kulturminner som er påvist, er avmerket på økonomisk kartverk. I forbindelse med utarbeidelse av arealplaner har kulturminner som bygg og anlegg og kulturmiljøer blitt regulert til bevaring i henhold til Plan- og bygningsloven.

Som eksempel nevner hun trehusmiljøet i sentrum med den gamle sykestua (Kunstnerhuset), den gamle bokhandlergården (bygningen hvor restauranten Nordlys ligger), Kolberg-gården, Berntsen-gården og gamle meieriet (bygningen hvor Vesterålen sparebank er i dag).

Sortland kommune har også et register over faste kulturminner, det vil si bygninger, rester etter bygg og anlegg i hovedsak oppført før år 1900.

– Dette er et landsdekkende register over eldre bygninger og andre kulturminner, som Riksantikvaren initierte, og som var ferdig i 1995.

Tror på poeng

Det siste spørsmålet handlet om det er det samme eller en økning i antall dekar som er regulert til vern av kulturminner og kulturmiljøer?

– Der vil jeg anta at det ikke har skjedd noen endring siden 31. desember, sier Dahl.

– Vil Sortland score flere poeng på disse i neste rangering?

– Jeg vil nå undersøke nærmere hvordan denne foretas, og hvem som innhenter grunnlaget for Sortland. Dersom vi i samarbeid med Museum Nord hadde bidratt med informasjon, vil jeg tro at resultatet av rangeringen hadde kommet bedre ut med tanke på spørsmålene, som har vært grunnlaget for rangeringen, sier Dahl.