I 16 år har det blitt arrangert Tom Waits-løp i Oslo, et etappeløp mellom brune puber i Gamle Oslo. Tom Waits-løpet er et uformelt tilsvar til det tidligere Grete Waitz-løpet, men innebærer en adskillig større grad av sosialt samvær og brune puber, enn den opprinnelige, sportslige versjonen.

Lørdag går den tredje utgaven av sortlandsversjonen av stabelen. Det hele starter med en konsert med et knippe av midtnorske toppmusikere, som stiller med nykomponert musikk til skillingsviser, gravd frem fra «skillingsvisesamlingen» ved Gunnerusbiblioteket til NTNU i Trondheim.

Morsomme historier

Konserten byr på historier om den franske linedanseren Charles Blondin som gikk på stram line over Niagarafossen, om Maren Jægtvik som ble halshugd på Hitra, om emigrantskipet Norge som gikk på grunn ved Rock All og om en løytnant som blir stekt levende i en bakerovn. I tillegg ryktes det at bandet har øvd inn et par Tom Waits-låter for å sette i gang løpet.

I bandet finner vi Rasmus Rohde, kjent fra Rasmus og Verdens Beste Band; pianist Trygve Brøske; trommis Håkon Mjåset Johansen, kjent fra Come Shine; og bassklarinettist Håvard Lund, som har bakgrunn fra Farmers Marked, Frode Fjellheim Transjoik og Trygve Seim Ensemble.

Det er selvsagt mulighet til å delta på konserten uten å delta på resten av løpet - og motsatt.

Musikalsk løp

Selve løpet begynner på Saabyes bibliotek på Sortland hotell. Torgeir Steinsland, Steinar Kjeldsen og Peer Nic Gundersen skal spille to små konserter der. På Stasjonen bar, som er neste stopp, skal Din Freundin spille låter av Tom Waits.

På Blå bar skal Ken Rune Hansen og Espen Mowinckel Pettersson spille nyinnøvde låter av Waits, mens Scenestrekk skal spille på Baren Første. De øver inn et par Tom Waits-låter i anledning løpet.

– Det blir som vanlig musikalske overraskelser (og kanskje noen umusikalske), det blir innslag, utslag, inntak og uttak. Ta med venner og uvenner, og gled deg til det tredje Tom Waits-løpet på Sortland, sier Torgeir Steinsland i Sortland jazz- og viseklubb i en pressemelding.

Løpsledere er Ken Rune Hansen og Gaute Bergsli. For ordens skyld: begge to er ansatt i VOL og SortlandsAvisa.