Leder i Sortland idrettsråd, Inge Sneberg, forteller at Idrettsrådet og Kulturfabrikken vil løse problemet med sprengt hallkapasitet, men at det tar tid.

For en måned siden skrev VOL og Sortlandsavisa at kapasiteten i Sortlandshallen er sprengt. Det har blant annet medført at flere idrettslag i Sortland, og særlig Sortland håndballklubb, har måtte trekke lag fra serien på grunn av plassmangel. På grunn av økt rekruttering kunne ikke tildelte timer følge tilveksthastigheten.

Sortland håndballklubb har følt seg dårlig behandlet i sakens anledning og har klaget inn avgjørelsen. De mener at kommunen har brutt tildelingskriteriene for fordeling av timer i Sortlandshallen og at kriteriene ikke tar høyde for behovene som hallidretten i Sortland har.

– Vi føler oss nedprioritert, har leder for Sortland håndball Christian Monsen-Abelseth, tidligere uttalt til VOL.

– Kjempesynd

Leder for Sortlands sitt A-lag for kvinner, Lill-Kristin Johannesen, synes det er dumt at damelaget ikke kan stille lag i inneværende sesong og forteller at flere spillere har forlatt klubben for å spille håndball andre steder.

– Det er kjempesynd for jentene at vi ikke har lag. Men det er ikke så mye vi får gjort med det nå. Nå skal det sies at vi ikke kom på hallfordelingsmøte, noe vi må ta på vår kappe. De som har fordelt halltimene har gjort så godt de kunne, sier hun.

Flere alternative haller har blitt undersøkt som potensielle erstatninger for sortlandshallen, men det er ikke videre enkelt.

– Vi har undersøkt flere haller, men det finnes ikke andre haller i Sortland som er oppmerka for håndball. Det er en plasskrevende idrett, sier hun.

Hun mener det bare finnes ett alternativ for å løse problemet:

– Det må bygges en ny hall. Det er ikke fysisk mulig å gjøre det på noen annen måte. Lagidrett er positivt for den psykiske helsen. Sortland kommune må være foregangskommune i så måte og i den forbindelse er lagidrett veldig sunt å drive med, slår Hansen fast.

Skal på dagsorden på sikt

På sist møte styremøte i Kulturfabrikken ble det vedtatt av de skal se på tydeliggjøring av tildelingskriteriene, for å lette fordelingen.

Dette blir i første omgang tatt opp på idrettsrådets årsmøte til våren. Planen for å lette situasjonen på kort sikt er som nevnt å bruke flere saler utenfor sentrum og styrke dialogen med de ulike brukergruppene.

På lengre sikt er målet å begynne arbeidet med revisjon av Kommunedelplanen for idrett, fysisk aktivitet og naturopplevelser. Der vil hallkapasiteten bli satt på dagsorden.

– Sortland trenger en ny hall, men det vil ta tid å få den plass. I mellomtiden må vi finne alternativer. Men det er ikke bra for idretten, og særlig håndballen, sier Inge Sneberg, leder for Sortland idrettsråd.

Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, presiserer at kommunen er på ballen når det gjelder mulighetene for å bygge ny flerbrukshall.

– Jeg er fullstendig klar over at vi har det for trangt og det er noe vi vil gjøre noe med. I forbindelsen med valget i fjor sa vi at bygging av ny flerbrukshall på Strand er noe vi skal se på i løpet av perioden. Men det er ikke noe vi får gjort akkurat nå, men vi er på saken, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo.

Rekrutteringen

Sneberg forteller at idrettsrådet har vært klar over problematikken med sprengt hallkapasitet i lengre tid.

– Dette er ikke noe nytt. Vi synes det er trist og veldig dumt for rekrutteringen at vi ikke har et fullverdig halltilbud. Vi er veldig på etterskudd på det området, sier han.

Ifølge Sneberg jobber Idrettsrådet og Kulturfabrikken, som har sekretærfunksjon for rådet, aktivt for å løse problemene på både kortere og lengre sikt.

– Vi må finne løsninger. I første omgang prøver vi å finne andre haller og grendehus for idrettene som ikke er så plasskrevende, sier han.