Statens vegvesen er i gang med å planlegge det hittil største vegprosjektet i regionen: Hålogalandsvegen. Prislappen er på 11 milliarder.

Hensikten med prosjektet er å bedre fremkommeligheten og redusere reisetiden på E10/rv. 83/rv. 85 mellom Sortland, Harstad og Evenes.

Statens vegvesen fikk torsdag i forrige uke klarsignal fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet til at de kan sende forslaget til reguleringsplan for veien ut på høring.

Bjørkmo sier hun er glad for at veien nå er lagt ut på høring og at dette vil ha stor betydning for regionen i årene som kommer.

– Det er store forventninger til denne veien. Den vil få store betydning for hele regionen, inklusiv Lofoten og Vesterålen.

– Dyrt

Bjørkmo er imidlertid bekymret over det økonomiske aspektet.

– Det er en kostbar vei. 11 milliarder er mye. Det bekymrer meg.

– Hvorfor det?

– Fordi det nå også dukker opp andre prosjekter som vil kunne konkurrere. Vi har en veipakke Lofoten som også skal ha sin del av kaka, sier Bjørkmo.

Hun håper nå at Lofoten står ved tidligere utspill og støtter Hålogalandsveien først.

– Vi hadde en enighet i hele regionen, inklusive Lofoten, at Hålogalandsveien skulle komme først og så skulle Veipakke Lofoten få sitt. Det håper jeg alle står ved.

– Jeg håper at alle legger alle krefter til å få realisert Hålogalandsveien nå. Det vil komme opp andre prosjekter også, men nå er det Hålogalandsveien sin tur, sier Bjørkmo.

Evenes

Ifølge Bjørkmo er det nå også bred enighet i Vesterålen om at Evenes skal prioriteres som hovedflyplass. I de siste årene har en ny storflyplass og mulig tunnel skapt litt delte meninger innad i regionrådet.

– Nå er det Evenes som gjelder. Det er vi enige om i Regionrådet. Når vi får 30 minutter kortere reisevei fra Vesterålen til Evenes, er det naturlig å gå for Evenes som vår hovedflyplass.

18. januar har Avinor kalt inn til møte om flyplasstruktur på Sortland. Da vil dette standpunktet bli belyst.

– Når både Lofoten, Vesterålen og Ofoten får rask fremkommelighet til Evenes, er det naturlig at vi alle stiller oss bak Evenes som storflyplass. Den vil serve veldig mange mennesker.