Sortlandsrussen 2017:

– Det er viktig at vi ikke fronter russetiden med at vi skal gå rundt å gjøre jævel med unger som ypper seg.

Utfordringer

Russepresidentene ved Sortland videregående skole, Michael Solheim og Hedda Ovik, ønsker at folk skal fokusere på det positive russen gjør.

– Jeg er uenig i det negative fokuset russen får, og jeg mener vi ikke har gjort oss fortjent til stempelet, sier Hedda.

Russen har hatt utfordringer med å finne utesteder å være.

– Det er vanskelig for oss å finne plasser å være fordi folk er redd for at vi skal gjøre ditt og datt. Etter hvert fikk vi heldigvis en avtale med Blå bar.

Rydder opp

Det har tidligere kommet mange negative tilbakemeldinger på at russen forsøpler og ikke rydder opp etter seg. Dette er noe de ikke ønsker å bidra til.

På Sortland hadde de en episode hvor det hadde blitt kastet søppel rundt ungdomsskolen. De ansvarlige ryddet opp etter seg umiddelbart.

– Jeg synes det er dumt at folk går rundt og mener at russen bare roter, og at vi ikke gjør noe bra. Vi rydder opp med en gang. Vi har ikke tenkt å være med og forsøple, sier Hedda.

Samhold

Sortlandsrussen mener russetiden ikke skal baseres på å gjøre djevelskap. For dem er det heller samholdet som står i fokus.

– Vi har ikke vært russ så lenge, men jeg har allerede blitt kjent med masse folk jeg ikke kjente fra før av, sier Hedda.

I forhold til i sør er det mange færre russ i nord. Dette gjør at de får et enda tettere samhold.

– Det er få grupperinger her, og det er noe av det jeg synes er fint med å være russ i nord.

Russen på Sortland og Stokmarknes møtes gjerne på tvers av skolene på sosiale sammenkomster.

– Det er ikke noen konkurranse i det hele tatt. Vi ønsker å være sammen, sier Paula Holand, russepresident ved Hadsel vgs sammen med Amalie Johansen og Robin Olsen.

Frivillige aksjoner

Russen i Vesterålen har vært med på flere frivillige aksjoner, deriblant Krafttak mot kreft.

Aksjonen har blitt en tradisjon for russen, og dette er en sak de synes er veldig viktig.

– Vi hadde nok ikke blitt med på Krafttak mot kreft hvis vi ikke var russ. Det hadde nok ikke blitt en slik tradisjon som det er nå, sier Amalie.

Aksjonene har ikke bare bidratt til å samle inn penger, men også styrket samholdet. Aksjonene har gjort at russen møtes på tvers av linjene, og at man blir løsrevet fra de normale vennekretsene sine.

– Jeg har blitt kjent med en del andre som jeg ikke hadde blitt kjent med til vanlig, sier Michael.

Edru-russ

I russetiden er det flust av sosiale sammenkomster, og det er noen som velger ikke å drikke alkohol, deriblant Michael.

– For min del går det veldig fint å være edruruss. Veldig mange har respekt for at jeg er det, og at jeg faktisk klarer det.

Av og til er det et lite press på å drikke, men Michael ser ikke på det som en utfordring.

Dessuten sette flere av medrussen pris på Michael sitt valg.

– Mange er veldig glad for at jeg er edru på fest. Det er alltid en trygghet hvis man vet at man har noen i nærheten, spesielt venner, som er edru.

Ei minnerik tid

Fremover ser russen fram til grillinger, 17. mai-feiring og andre sosiale sammenkomster. Russetiden er en minnerik tid som man bare får opplevd en gang i livet.

– Vi ønsker å sitte igjen med noe og ha ei fin tid man kan se tilbake på.

Presidenter: Amalie Johansen og Paula Holand fra Hadsel vgs synes vesterålsrussen har et bra samhold. Foto: Helene Pedersen