Mange sortlendinger tok det tungt da den nesten 150 år gamle Kvitbrygga på Sortland tok fyr 14. desember 2015.

Halvannet år etterpå begynner ting å skje.

– Det holdes nå på med prosjekteringa. Forsikringsselskapet Tryg har valgt Arkoconsult til dette, forteller daglig leder Geir Abel Ellingsen i Georg A. Ellingsen AS, som eier Kvitbrygga.

Møte med kommunen

Arkoconcult holder til i Valestrandsfossen på Osterøy, rett utenfor Bergen. Firmaet er en totalentreprenør, men har spesialisert seg på skadesaker.

– Konsulentene kommer til Sortland i begynnelsen av juli for å ha befaring og møter med entrepenøren KA-Karlsen Bygg og oss, samt Sortland kommune når det gjelder byggesøknad, sier Ellingsen.

Omtrent samme tilstand

Målsettinga er byggestart tidlig i høst og ferdigstillelse i 2018.

Ellingsen tror ikke restene av brygga har kommet i mye dårligere tilstand i løpet av de 18 månedene som er gått siden brannen.

– Tilstanden synes å være noenlunde den samme i dag som rett etter brannen. Men vi vet mer om dette etter befaringa i begynnelsen av juli, sier han.

– Hva kommer restaureringen til å koste?

– Det er for tidlig å si noe om kostnadene ennå. Det vil avhenge av løsningene som blir valgt i prosjekteringa, sier Ellingsen.

Vil ha utvidet bruk

Det var i november at eierne i Georg A. Ellingsen AS skrev under byggekontrakten med entreprenør KA Karlsen Bygg AS om gjenoppbygging av Kvitbrygga.

Georg Ellingsen sa den gang til VOL at firmaet planlegger samme bruk av brygga som før, men forhåpentligvis i større omfang.

– Kvitbrygga ble brukt av lag og foreninger og til ulike typer arrangementer som bursdager, konfirmasjoner og bryllup. Det ønsker vi å videreføre, og kanskje få til enda større aktivitet i bygget enn det som var.

– Viktig å ta vare på brygga

Han er ellers opptatt av at bygget blir bygd opp som det var.

– Dette er en gammel bygning, som står sentralt i Sortlands historie. Derfor er det viktig for oss å ta vare på den.

Selskapet hadde fullverdiforsikring på brygga, og denne vil dekke oppbyggingen.