– Det er veldig artig å være med på denne reisen og at andre liker tullballet mitt, sier han.

Bjørstad Graff er fra Sortland, og jobber til daglig som journalist hos startsiden.no. Han har alltid likt å tegne, og i 2001 så han sitt snitt til å dele sine tegninger på internett. På dette tidspunktet hadde han ikke gitt det han holdt på med noe navn.

– Navnet ble til fordi at tegningene mine var absurde, og jeg ville vise tegninger man ellers ikke så. Samtidig publiserte jeg syv tegninger hver onsdag, og dermed ble det «Absurdgalleriet».

En stor fanskare

Etter hvert fikk han en fanskare, som ble tatt til nye høyder da han opprettet en Facebook-side i 2013. På denne har han nær 219.000 følgere.

– Jeg ser det er et tall, men jeg greier ikke å forholde meg til det. 1.000 kunne jeg ha forholdt meg til, men 219.000 blir for mye, slår han fast.

Det han ser på som viktig med disse følgerne, er at de leder videre og åpner dører.

– Et høyt antall følgere har bidratt til at bedrifter har tatt kontakt for å lage T-skjorter, postkort eller krus med Absurdgalleriet på.

En rullende snøball

Ifølge tegneren er en rullende og voksende snøball årsaken til at han til høsten kommer med bok.

Han ble kontaktet av Frode Røinaas, mannen bak selskapet kortdugnad.no.

– Han så seg lei av at det stadig er doruller som selges for å samle inn penger til lag og foreninger. Derfor bestemte han seg for å satse på mer spennende produkter som skoleklasser, korps og foreninger kan selge for å finansiere for eksempel en klassetur, forteller Bjørstad Graff.

Røinaas likte det han drev med, og ønsket dermed et samarbeid for å lage bok og postkort med Absurdgalleriet.

– Håpet er at Absurdgalleriet skal komme til en dør nær deg snart, sier han og ler.

Bjørstad Graff har tidligere gitt ut adventskalender i samarbeid med Wittusen og Jensen, samt hatt noen sider i julespesialen til tegneseriebladet «Firekanta».

Han har også bidratt med sine tegninger ukentlig i SortlandsAvisa.

Absurde tegninger: Ifølge Bjørstad Graff var de første tegningene hans bare absurde. – Det er først i senere år at jeg har tullet med ord og slikt, sier han. Her er en av hans tegninger.

Til veldedige formål

Han påpeker at hvis det skulle være slik at boken ikke kommer til en dør nær deg, vil det være mulig å kjøpe den på nett.

– I tillegg til at de som selger bøkene skal få en god del av inntekten ved salg, er målet å gi en del av overskuddet til veldedige formål. Det føles godt, og dessuten har jeg alltid sett på Absurdgalleriet som et slags dugnadsarbeid der folk ofte kommer med forslag og ideer, sier Bjørstad Graff.

– Taper ikke noe på det

Tidligere har han brukt å tegne tre til fire bilder i uken, men siden bokprosessen startet i vår har han tegnet litt mindre.

– Det har blitt en til to tegninger i uka, men det er fordi at det har vært andre ting å fokusere på.

Til tross for at Bjørstad Graff og Absurdgalleriet har en stor fanskare, synes han det er deilig å kun jobbe med dette på hobbybasis.

– Jeg jobber jo som journalist til vanlig, og det er veldig behagelig for meg at ting ikke står og faller på tegningene. Jeg kan gå og sette meg med tegneblokka på en kafé, men så møter jeg noen jeg kjenner og blir snakkende med dem. Når jeg da går ut derfra tre timer senere har jeg ikke tegnet en eneste tegning, men det gjør ingenting. Absurdgalleriet er nemlig bare et rent overskuddsprosjekt for meg.

Journalisten har en formening om hvor mange tegninger han har tegnet totalt.

– Jeg tror det er rundt 1.400 tegninger, men halvparten av dem er så absurde at jeg nesten hardnakket vil nekte for at de er mine, ler Bjørstad Graff.