– Vesterålen er det fineste stedet jeg vet om, sier deLillos-gitarist Lars Lundevall.

Han er riktignok litt inhabil, ettersom han tilbrakte store deler av barnehagen og hele barneskolen på Myre.

– Sortland var storbyen

Lundevall tilbrakte sine aller første leveår sørpå, før familien flyttet til Myre.

– Jeg har mine beste minner fra Vesterålen. Vi dro på turer, bygde flåter, fartet på sjøen og fisket uten redningsvest. Det var en annen tid, slutten av 1970-tallet, før det ble farlig å være barn, ler han.

Gitaristen ramser opp alle stedene han husker fra barndommen. Stø, Nyksund, Bø, Stokmarknes – og Sortland.

– Sortland var stas, husker jeg. Det var en svær by for oss som bodde på Myre. Byen var ikke fullt så stor da jeg dro tilbake i voksen alder, men det er fortsatt et fint sted.

Lundevall bodde på Myre i sju-åtte år, før han flyttet sørover igjen som 13-åring.

– Det var ikke min avgjørelse, for jeg ville gjerne bli i Vesterålen. Men hadde vi ikke flyttet til Oslo, hadde jeg nok ikke hatt jobben jeg har i dag.

Hvem var bærehjelp?

Fredag skal deLillos bidra til høy allsangfaktor på Fæsterålen. Sist bandet spilte på Sortland, var i forbindelse med Neste sommer-turneen i 1993/1994. Den gangen spilte de på Sortland vgs.

– Det er virkelig på tide at vi kommer tilbake. Jeg husker at Madrugada-gjengen bar utstyret vårt den gang, lenge før de ble Madrugada, sier Lundevall.

Bandets vokalist og låtskriver Lars Lillo-Stenberg gleder seg også til ny konsert på Sortland.

– Fæsterålen virker som en hyggelig og flott festival, og det blir spennende å spille for vesterålinger igjen. Jeg husker at Lars Saabye Christensen var bærehjelp sist gang vi var her.

– Din bandkollega sa det var Madrugada-gjengen som var bærehjelp?

– Åja, kanskje det ikke var samme gangen. Det er uansett lenge siden jeg har vært på Sortland, sier Lillo-Stenberg.

Ett av de fire store

Ofte blir deLillos omtalt som et av de fire store bandene i norsk rock, sammen med DumDum Boys, Jokke & Valentinerne og Raga Rockers.

Bandet opptrådte for første gang som deLillos i 1984. Suksessen kom allerede med debutalbumet «Suser avgårde» i 1986 og fortsatte med albumene «Hjernen er alene» fra 1989 og «Neste sommer» fra 1993.

Låter som «Smak av honning», «Tøff i pysjamas», «Ut», «Kokken Tor», «Neste sommer» og «Min beibi dro avsted» har vært lydsporet til sommeren for mang en nordmann siden bandet slo gjennom på slutten av 1980-tallet.

Lover variert og bra konsert

Tidligere i år ga bandet ut «La oss bli fri for all nostalgi» til strålende kritikker fra anmelderne. Plata inneholder elleve låter med hovedsakelig akustiske instrumenter.

Men tross albumtittelen lover bandet en del nostalgiske sanger på Fæsterålen.

– Vi kjører nok en akustisk avdeling med låter fra det nye albumet, men ikke altfor mye. Det passer ikke med mange lavmælte sanger på en utendørsfest som Fæsterålen blir. Vi skal spille mye rock og pop også, sier Lundevall.

Han lover publikummet på Fæsterålen en «ordentlig bra konsert».

– Vi har spilt en del konserter i sommer, og det har gått veldig, veldig bra. Jeg lover at dere vesterålinger får en skikkelig fin konsert. Jeg liker ikke å skryte, men i år føler jeg meg rimelig sikker på at vi leverer.

Hele 17 album har deLillos rukket å spille inn.

– Vi prøver å dekke hele perioden, men det er vanskelig å dekke inn låter fra alle platene på én konsert. Setlista tar vi uansett litt fra uke til uke, sier Lillo-Stenberg og legger til:

– Vi skal nok fremføre sanger fra den siste og nest siste plata, men selvsagt spiller vi mange låter folk flest har et forhold til.

Mini-Nyksund-ferie

Lørdagen etter konserten på Fæsterålen har deLillos en fridag i et ellers tettpakket festivalprogram. Dagen skal bandet blant annet tilbringe i Nyksund.

Guide er selvsagt Myre-oppvokste Lundevall.

– Jeg gleder meg til vise frem Vesterålen til de andre. De har nok ikke vært rundt og sett så mye av Vesterålen som meg.

– Sist jeg var på omreise i Vesterålen, var i 1984 i forbindelse med en turné med Riksteateret, der jeg jobbet som tekniker. Det blir flott å være tilbake, sier Lillo-Stenberg.

Myre-oppvekst: DeLillos-gitarist Lars Lundevall sier han har sine beste minner fra Vesterålen. Pressefoto Foto: Åserud, Lise