Spars nye butikksjef flyktet fra Afghanistan for 15 år siden:

– Jeg ønsker å gjøre det så bra som mulig. Men det er mye å ta tak i her, så det tar nok litt tid før alt er på stell, sier Kalantari.

Veien hans inn i butikkbransjen var kort, og han gikk rett på oppgaven som butikksjef. De to siste årene har han nemlig drevet nærbutikken Lundenes Nær utenfor Harstad, noe han delvis gjør fortsatt.

Asylsøker

Men før vi fortsetter presentasjonen av Kalantari, skrur vi tiden tilbake 15 år. Da var han nylig ferdig med universitetsutdannelsen i hjemlandet Afghanistan. Egentlig ville han bli værende, men krigen i Afghanistan gjorde det både utrygt og uvisst å satse på en fremtid der. Han søkte asyl i Norge sammen med en slektning.

– Vi var lenge på flukt før vi kom til transittmottaket Trandum. Der ble vi behandlet dårlig og fikk beskjed om de skulle sende oss tilbake til Afghanistan. Senere ble vi sendt til et annet mottak utenfor Oslo. Der møtte vi en hyggelig dame som ga oss klær og mat. Det var kjærkomment, for på det tidspunktet var vi slitne. Det eneste vi ville, var å få klær og et sted å sove. Vi hadde ingenting og var veldig takknemlige da vi fikk ordentlig hjelp. Jeg har knapt vært så lykkelig som jeg var da jeg sovnet den natten. En utrolig følelse, utdyper han.

Startet restaurant

Etter hvert havnet Kalantari på mottakssenteret i Lødingen, hvor han fikk oppholdstillatelse. Ferden gikk videre til Harstad og strake veien inn i restaurantbransjen. Han kjøpte restauranten Mama Rosa, men det ble ingen vellykket affære og endte med konkurs.

– Jeg har alltid ønsket å starte opp noe eget, men i tilfellet Mamma Rosa måtte det gå galt. Jeg hadde ingen erfaring og kunne lite norsk på det tidspunktet, sier han.

Kalantari ga seg ikke, og tok etter hvert over Peppes Pizza i samme by. En periode jobbet han også på flyktningmottaket i Kvæfjord. Først i 2015 gikk han inn i butikkbransjen, og da vender vi tilbake til Nærbutikken på Lundenes.

– En kompis har æren for at jeg fikk jobben. Han tok over butikken og ga meg det daglige ansvaret. Både han og kundene har vært veldig tålmodige med meg.

Pangstart

Resultatene lot ikke vente på seg. I løpet av hans første år økte omsetningen med nesten seks millioner kroner. Da muligheten til å bli butikksjef hos Spar på Stokmarknes meldte seg, var det ikke vanskelig å si nei.

– Det er en butikk som har gjort det ganske bra omsetningsmessig, men som har ganske mye uforløst potensial. Jeg kom hit fordi jeg kan tilføre en del erfaring, noe det har skortet litt på tidligere. Strukturen har vært litt løs, og det er mye å ta tak i, både når det gjelder å få på plass alle produktene vi skal ha og å skape en enda ryddigere butikk. Alt kommer på plass, men det tar bare litt tid. Butikken er fin og er nylig renovert. Spar-konseptet er velfungerende og har en del rabatter og tilbud som andre butikker har. Vi har for eksempel mange lunsjkunder, noe vi er alene om blant dagligvarebutikkene, sier han.

Orden: Kalantari har mye å gjøre, men prøver likevel å være hjemme til høvelig tid hver dag. Foto: Vidar Eliassen

Vil øke snitthandelen

Mange lunsjkunder til tross, så viser statistikk at den såkalte snitthandelen i butikken er lavere enn den bør være. Det ønsker Kalantari å gjøre noe med.

– Målet er at flere familier handler her, særlig på fredag og i helgene, slik at de kan handle inn helgekosen hos oss, sier han.

I 2016 økte Spar omsetningen med 17 prosent, mens fjorårets økning endte på 12 prosent. Målet for 2018 er å gjøre det bedre enn i 2017, selv om det kan bli krevende for Kalantari. Han har fortsatt en liten fot i drifta av Lundenes Nær.

– Jeg eier fortsatt butikken og kjører ditt en gang i uka for å holde meg à jour. Det er hektisk, men det lar seg gjennomføre. Jeg liker å ha mye å gjøre, sier han.

Prioriterer familie

Om det ikke vært hadde for at han har familien her på Stokmarknes, ville nok 35-åringen tilbrakt flere timer på jobb.

– Nå forsøker jeg å være hjemme til klokken fire hver dag, men om jeg hadde vært alene, ville jeg neppe vært hjemme før syv. I alle fall nå i starten. Uansett, det er viktig å stå på slik at kundene blir fornøyde. I den forbindelse er det også viktig å tenke nytt og å være kreativ.

Selvmordsbomber

I år er det 15 år siden Kalantari kom til Norge. På spørsmål om han har planer om å returnere til Afghanistan og hjembyen Panjshir i fremtiden, synes han det er vrient å gi et entydig svar.

– Egentlig har jeg lyst til å vende tilbake, men det er vanskelig slik forholdene er der nå. Jeg var der for noen måneder siden, men turte knapt å gå ut, i frykt for å bli utsatt for en selvmordsbomber eller å havne midt i en skuddveksling, sier han.

Mulighetenes land

At flukten fra hjemlandet skulle føre Kalantari til Norge, priser han seg lykkelig over i dag. Han mener at Norge er mulighetenes land.

– Det er veldig fint her, og menneskene er snille og vennlige. Og det beste av alt er at samfunnet er lagt opp slik at dersom du er seriøs og har vilje, er det gode muligheter for å gjøre det bra. Er du ambisiøs og jobber hardt nok, finnes det utrolig mange muligheter i Norge. Så skal jeg heller leve med at mørketida fortsatt gjør meg trøtt og sliten, slår Haseeb Kalantari fast.