Tobis Nygård Vibe tror Sortland beholder plassen i divisjonen, men at Melbo tar den tunge veien ned. Arkivfoto

Lødingsværingen, som i en årrekke har vært bankers på et hardtsatsende Tromsdalen UIL, tror gammelklubben Sortland er det laget fra Vesterålen som får være med i den nye divisjonen etter endt seriespill til høsten.

Kun de fire øverste lagene beholder plassen i divisjonen til neste år.

Nygård Vibes spådom:

1. Bodø Glimt 2: Glimt stiller med flere unggutter som har enda et år på baken og lukter på en A-tropp. Jeg tror unggutta har en fordel ved at klubben er profesjonell og holder et høyt nivå på treningene. I tillegg stiller nok Glimt med A-spillere som ikke spiller fast i eliteserien. Glimt er dermed favoritt i mine øyne. Nøkkelspillere er Jens Petter Hauge, samt spillerne som kommer ned fra a-laget.

2. Mjølner: Mjølner er et lag som aldri er enkelt å møte. Har flere spillere med høyt nivå og erfaring fra høyere divisjoner. Nøkkelspiller i Børge Henriksen som alltid banker inn mange mål i 3.-divisjon. Jeg tipper Mjølner er en nøtt å knekke på hjemmebane. spennende trener i Stian Johnsen som fort kan hente inn flere spillere underveis!

3. Sortland: Som Liverpool-fansen sier, vi tar det neste år! Sortland er en klubb med et voldsomt potensial, med en arena som er vanskelig å spille på for motstanderne, i form av en tørr og ujevn bane inne i Blåbyhallen. Jeg tror Sortland vil plukke mange poeng på hjemmebane. Klubben har hentet en del gode og spennende spillere. Nøkkelspillere er Marius Jørgensen som har et veldig bra toppnivå, samt Steffen Nilsen som de snappet tilbake fra Melbo. Han begynner å bli en gammel ringrev. I tillegg har dem flere kvalitetsspillere som har spilt høyere oppe i systemet, for eksempel Anders Jørgensen, Sindre Thunestvedt med flere. Virker som om Espen Bakke Gusjås og Steve Edvardsen har noe bra på gang med en offensive og spillende stil. Tommel opp for dét. På papiret er dette et veldig bra lag. Hvor lenge må vi vente før vi ser Sortland i 2.-divisjon?

4. Junkeren: En klubb som begynner å få ting på stell. Joachim Kildal er en luring av en trener som har fått med seg kvalitet på sidelinjen i Ørjan Nygård. Kildal skjønner fort om laget skal ligge i ramma og slå litt lengre eller kontre. Dette laget er det som kommer til å ha flest ettmålsseire i løpet av sesongen. Nøkkelspillere er Ruben Want, Stian Ådalsbjørn, Lars Ness Tømmerås og Viljar Nordberg.

5. Mosjøen: Tidligere middelhavsfarer. Kan slå hvem som helst, men også tape mot hvem som helst. I likhet med Sandnessjøen er de et skikkelig hjemmelag, som sliter mer på bortebane. Nøkkelspillere er Sindre Ånes, Fredrik Pettersen fra Mo som er tidligere Glimt-spiller, samt Håkon Stenersen tidligere Bryne-spiller. Laget har en veldig fin midtbane med høy kvalitet sentralt. De har Nergård som er en luring offensivt. Stor fordel på hjemmebane siden de er eneste laget som har gress. Jeg tror Mosjøen fort lukter på en topp 4-plassering i år.

6. Melbo: En klubb med samhold som prioritet nummer én. Imponerte meg i fjor med flere poeng både på hjemmebane og bortebane. Kan de fortsette den gode utviklingen under Thomas Rønning? Jeg tror det. Et lag med mye innsats og vilje. Jeg håper Erlend Robertsen og Adrian Pedersen står frem. Adrian Pedersen er i mine øyne overmoden for spill i høyere divisjoner, og jeg håper dette er siste sesongen vi ser han i lavere enn 2.-divisjon. Skulle likt å se Melbo forsterke med et par spillere for å kompensere for tapet av Moss og Steffen Nilsen.

7. Stålkameratene: Middelhavsfarer her også. Et lag som slår hvem som helst og taper mot hvem som helst. Målmaskin i Stian Celius. Destin Makumbu er en bauta i midtforsvaret og tror mye hviler disse to i kamper som står og vipper.

8. Sandnessjøen: Nøkkelspillere i Theting-brødrene. Hågensen scoret rundt 20 mål i fjor. Er i militæret nå, og det er usikkert om han fortsatt er et alternativ for laget. Sandnessjøen er å betrakte som farlige på dødballer. De har hentet keeperen fra Hammerfest, noe som styrker laget.

9. Fauske/sprint: Plaget overraskende Junkeren i cupen og holdt på å lage et skrell der. Spiller med mye innsats og glød. Laget er bedre enn i fjor. Svakere bakover enn forover. Jeg tror ikke Sprint blir en kasteball i år. De kan fort overraske og ta en del poeng.

10. Lofoten: Jeg tror Lofoten får det tøft i år. De har 3 klassespillere i Kristoffer Nessø som er en god «spielführer», Christian Holst med ekstrem fart og målteft, og Espen Bendiksen i mål som er en god 2.-divisjonskeeper. Om Lofoten skal få en god sesong må disse gutta ta tak. Klubben får inn to ungarere midtveis i sesongen. De kommer til å heve laget betraktelig. Jeg tipper dermed at Lofoten får mest ut av høstsesongen.

11. Brønnøysund: Overrasket litt mot Sandnessjøen i cupen, der de røk etter å ha holdt i ordinær tid, og til slutt røk ut etter straffekonkurranse. Laget kan fort plage flere av de antatt sterkere motstanderne. Brønnøysund jobber som bare juling, men kan komme til å tape kampene i andreomgangene. Skal laget plukke poeng, blir det nok på hjemmebane med et lavtliggende lag.

12. Medkila: Laget er ekstremt tynn i rekkene, men har en dyktig trener i Stein Berg Johansen. Likevel må han utføre mirakler om laget skal ha noen sjanse til å unngå jumboplassen. Jeg må dessverre tippe harstadlaget rett ned. Et nedrykk kan være positivt for klubben. Unggutter kan da spille på seg selvtillit i en lavere divisjon, og dermed ta nye steg.

Barlows mini-tips

Jonatan Barlow forlot Sortland til fordel for Finnsnes og 2.-divisjonsspill i vinter. Her er hans tips for 3.-divisjonsavdelinga han forlot.

Årets 3.-divisjon er vanskelig å tippe med tanke på at kun fire lag holder seg, mens resten rykker ned. Jeg vil derfor ta for meg lagene jeg tror blir topp fire:

– Bodø/Glimt 2 vinner serien. Klubben kommer til å sende A-lagsspillere fra eliteserien for å sikre at andrelaget beholder plassen i ligaen. De har dessuten flere unge spillere som alltid yter maksimalt. Bak dem vil vi trolig se Sortland, Mjølner og Melbo. Disse lagene mener jeg er hakket bedre enn de andre lagene fra Salten og Helgeland.

– I det hele vil høstsesongen bli spennende for lagene som til da har gjort det bra. Tabellen vil etter hvert vise hvilke lag som har mulighet til å ende blant de fire beste. Lagene som er utenfor rekkevidde av topplassering, vil nok merke at spillerne prioriterer litt annerledes. I så måte kan de innbyrdes oppgjørene mellom de 6-7 beste lagene bli avgjørende. Vi går en spennende sesong i vente!