Dette melder NRK mandag kveld. De overrasket Vestå hjemme med nyheten.

- Jeg er helt skjelven. Det er helt uvirkelig å bli satt sånn pris på, sier Vestå da VOL prater med han en havltimes tid etter han fikk tidenes overraskelse på døra hjemme på Sortland.

Han hadde vært på besøk i Sverige med jobben i noen dager og kom hjem i åttetida mandag kveld. Da sto NRK på døra med roer Are Strandli og Norges Idrettsforbund for å overrekke blomster og nyheten. Selv har ikke Vestå hørt at han var nominsert som kandidat fra Nordland.

- Jeg hørte nå at det hadde vært snakk om det, men visste sjøl ingenting. Dette er helt utrolig. Jeg er jo ikke en som liker å stikke meg frem, sier Vestå.

Prisen deles ut på Hamar 7. januar neste år og Vestå er en av fem kandidater.

Volleyball

Vestå har vært engasjert trener i Volleyball i en årrekke. Han står blant annet bak prosjektet «Åpent Hus» som er et lavtersketilbud på aktivitetssida i Sortland. I det daglige jobber han som psykiatrisk sykepleier og det har vært med å prege han også på fritida.

- I kraft av jobben min er jeg brennende opptatt av oppvekst og at barna skal ha det bra. For mange er det å reise til syden eller få en ny iPhone noe som er normalt. Men alle har det ikke slik. Mange blir glemt. Det er jeg opptatt av at skal ha et tilbud.

Nettopp derfor har han de senere åra også vært engasjert i politikken.

- Jeg er opptatt av at alle skal ha like muligheter og derfor gikk jeg inn i politikken, nemlig for å hjelpe de svake. Og i kraft av denne nominasjonen er det noe jeg vil fokusere enda med på nå. Noen har trukket feil lodd i livet og jeg er opptatt av å hjelpe de så godt jeg kan.

Men hvorfor og hvordan holder han på engasjementet over tid?

- Jeg kunne snakket om det i timesvis. Jeg er vokst opp hvor engasjement og det å stille opp var normalt. Vi var opptatt med å bry oss om andre og gi de av tida vår. Så det har noe med hvordan jeg er oppdratt, sier han.

Barna en drivkraft

For Vestå har også barna vært en drivkraft.

- Jeg har fire barn fra fire til 27 år. De har jeg fulgt opp og følger opp i dag med forskjellige aktiviteter. Det har vært fantastisk å være sammen med de og skape noe. Nettopp det er noe jeg vil anbefale alle å gjøre. Tilbring mer tid med barna. Bli med de og engasjer dere i aktiviteten deres. For meg har det vært en skaper av energi og ikke en tapper.

Vil fortsette

Nominasjonen vil ikke føre til at Vestå vil gi seg med det første, snarere tvert imot.

- En gjør jo ikke dette for å få priser, men når en får priser er jo det selvsagt veldig hyggelig og det gir igjen energi. Jeg kommer til å være brennende engasjert til dagen jeg går i grava. Ungene mine vet jeg også har satt pris på det. Det har jeg fått høre fra de som i dag er voksne. De har kanskje vært lei faren sin til tider, men jeg tror de har satt pris på det.

Vestå sier at engasjementet hans heller ikke hadde vært mulig uten familien.

- Kona mi har stått på og har en stor del av nominasjonen. Hun har stått i det mens jeg har vært engasjert andre plasser. Det samme gjelder andre støttespillere, trenere og personer i miljøet rundt klubben og andre plasser jeg er engasjert.

- Må få dette med meg

7. januar er det altså idrettsgalla på Hamar. Vestå tar med kona nedover.

- Jeg forstår det slik som at hotell og alt er ordnet. Så når en får en mulighet til å delta på noe slikt, så er det et så stort privilegium at jeg bare må få det med meg, sier han.

Til helga skal det arrangeres volleyballturnering på Sortland. Da kommer NRK for å lage sak på han. Den vil bli vist på NRK og på nett i tida opp mot prisutdelingen.