Jan-Morten er født og oppvokst på Andøya, men bor i dag i Sandnes utenfor Stavanger.

37-åringen er gift med kona Guppi Ra og har drevet med utholdenhetsidrett i ti år på toppnivå.

Lørdag gikk han altså til topps i NM i langdistanse triathlon i Bergen.

–  For meg er det en utrolig flott opplevelse å kunne prestere på høyt nivå allerede nå. Ikke på grunn av alder, for jeg er jo tross alt blitt 37 år, men på grunn av at jeg med lang tids sykdom har måttet holde med borte fra trening og konkurranse siden jeg vant Stavanger triathlon i juni 2016, forteller Jan-Morten.

Jan-Morten fikk nemlig betennelse på hjertet i fjor. Det eneste som da hjelper er ro og hvile. Det hjalp, men det ble en intens kamp for å komme seg tilbake på topp i etterkant.

Jan-Morten i aksjon under helgas løp. Foto: Guppi Ra

Tilbake i mai

Han begynte først å trene normalt igjen fra mai i år. Det skal da sies at normal trening for Jan-Morten er 10-15 timer i uka.

Etter å ha trent en måned, startet Jan-Morten brått med Challenge VM tidlig i juni.

–  Dette var en opplevelse jeg helst ikke ville la gå fra meg da jeg hadde kvalifisert med til dette VM gjennom prestasjoner før jeg ble syk i 2016, forteller han.

Jan-Morten i aksjon. Foto: Guppi Ra

Opptur

Før avreise var det ikke resultatene som sto i fokus for Jan-Morten, men det å prestere med en kropp som fungerte.

–  Da jeg kom i gang fungerte kroppen helt fint og jeg klarte en sjetteplass for min aldersklasse 35-39 år i mesterskapet som gikk i Samorin i Slovakia.

Gjennom sommeren har Jan-Morten forsøkt å bygge på den positive opplevelsen i VM. Han hadde et knallhardt treningsregime frem mot NM i normaldistanser under Triquart i Kristiansand. Her ble Jan-Morten Norgesmester i sin aldersklasse.

Tre uker senere endte comebacket med en utrolig seier i eliteklassen i Bergen, med det kan en si at comebacket er komplett.

Jan-Morten i aksjon mellom to etapper. Foto: Guppi Ra

Hawai er målet

For Jan-Morten har oppveksten i Andøy hatt mye å si for livet som idrettsutøver.

–  Jeg har drevet med en del utholdenhetsidrett de siste ti årene, med mye godt grunnlag fra ti på topp fjellturer i Andøy, sier han.Han startet med triathlon i 2010, med mange store opplever siden den gang –  Deriblant Norseman(NXTRI) og mange VM-deltagelser.

Hva er det da som driver han i treningshverdagen?

–  Det som driver meg mest nå er gleden å få være i bevegelse igjen og et langsiktig mål om å kvalifisere meg til det største VM i triathlonsammenheng  på Kona, Hawaii og delta der sammen med de beste i verden og da representerer Sola (Tempo) Triathlon Club.

Neste konkurranse er Ironman 70.3 Rügen i Tyskland om tre uker.