Nede fra venstre: Martin Rasmussen, Robin Næss, Ivar Tjønsø, Håvard Hamansen Wallstad, Stian Paulsen. Oppe fra venstre: Anders Stoltz Rasmussen, Knut Håvard Olsen, Aleksander Bjørnsund, Jørgen Rasmussen, Stig Bertheussen og Christian Nordheim. Foto: Ørjan Hansen

I strålende sol lørdag formiddag gikk nærmere 13.000 mennesker på ski fra Rena til Lillehammer i det tradisjonsrike Birkebeinerrennet. Blant de mange tusen som sto på startstreken, og gjennomførte det 54 kilometer lange løpet, var det både kongelige, politikere, verdensmestere på ski - men også flere vesterålinger.

Topp føre

Blant annet en gjeng med 12 mannfolk fra Vesterålen som i helga er innlosjert på samme hytte i Sjusjøen. Én av dem er Håvard Hamansen Wallstad fra Sortland.

Han har vært med på Birken i sykkelform tidligere, men aldri på ski. I sitt første løp kom han i mål på tiden 4 timer og 22 minutter.

- Jeg må si meg fornøyd med tanke på at det er første gangen jeg går rennet på ski. Føret var topp og vi hadde sol hele veien. Det er folkefest her nede, og arrangementet er utrolig bra. Alt fungerer, til tross for at vi er så mange mennesker, forteller han på telefon fra Lillehammer lørdag ettermiddag.

- Også har vi har det veldig sosialt og artig, forteller han.

Intern konkurranse

Sortlendingene Robin Næss, Jørgen Rasmussen, Ivar Tjønsø og Wallstad kom inn mot mål ikke langt fra hverandre. Sistnevnte fikk beste tid av de fire.

- Vi har holdt lav profil i forkant av løpet, men det blir jo litt intern konkurranse. Jeg så i øynene på Jørgen og Robin at de ikke kommer til å ligge på latsida foran løpet til neste år, sier Wallstad og ler.

Klasse for seg

Én av vesterålingene var imidlertid i en klasse for seg. Aleksander Bjørnsund fra Sortland kom i mål etter tre timer og 17 minutter ute i løypa, over én time før kameratene. I sin klasse, menn 35-39 år, hvor nærmere 600 løpere fullførte, tok Bjørnsund en imponerende 144.-plass. Stig Bertheussen fra Sortland kom inn på tiden 3.58, og endte på 343.-plass. Rennet ble vunnet av Petter Eliassen med tiden 2.19.

- Vi har ulike ambisjoner, og det vises på resultatene. Felles er at vi er mosjonister, noen holder mest på med sykkel, noen med ski. Vi har alle jobb, familie og unger - så det er begrenset hvor mye vi får trent. Målet er å ha det artig og teste seg selv, sier Wallstad.

- Ga det mersmak?

- Javisst! Vi stiller nok til neste år også, avslutter han.