Verdens største fotballturnering, Norway Cup, starter søndag. Tre lag i Vesterålen deltar på årets turnering, inkludert Stokmarknes J13, Melbo G14 og Andenes J15/16.

Terrortruslene de siste dagene har lagt en liten skygge over forbredelsene til det gigantiske fotballarrangementet, noe de nemnte klubbene har tatt hensyn til.

Opp til hver enkelt

Kjartan Kjærvik i Melbo sin Norway cup-gruppe, forteller at de gjennomførte et møte tidligere i dag for å diskutere hvordan situasjonen skal håndteres.

- Vi ble enige om å gjennomføre turneringa som planlagt. Det betyr avreise i natt. Men dersom det er foreldre som ikke ønsker at deres barn skal være med, har vi full respekt og forståelse for det. Dette er tross alt en vanskelig sak, sier Kjærvik.

Han forteller at laget og støtteapparatet ellers forholder seg til informasjonen som kommer fra Norway cup.

Gleder seg

Ifølge Kjærvik ser guttene ser fram til å komme seg ut på Ekebergsletta for å slå seg løs og sparke ball.

- De er fra seg av glede. Så vidt jeg vet er ti år siden Melbo sist deltok på Norway cup, så det er selvsagt stas at vi igjen kan stille med lag i verdens største fotballturnering, sier han.

Målsettinga for turneringa er først og fremst å ha det gøy.

- Vi har ikke møtt mange nok lag utenfor regionen til at vi kan hevde oss i toppen. Derfor er målet først og fremst at dette skal være en morsom og sosial opplevelse for guttene, understreker Kjærvik.

Hadde ekstramøte

Stokmarknes deltar med J13 07. Etter et ekstra foreldremøte fredags kveld for å avklare situasjonen, forteller Trener Hilde Stavem at laget reiser fulltallig til turneringa.

- Det var et bra møte. Vi trodde det var flere foreldre som skulle være skeptiske enn det viste seg å være, sier Stavem.

Noen foreldre syns det er vanskelig å sende barna avgårde på grunn av den foreløpig uavklarte situasjonen, noe Stavem har full forståelse for. Laget var likevel avhengige av å ha fullt mannskap for å kunne stille lag. På møtet snakket de om situasjonen, avklarte rykter, og opplyste om at det vil bli gitt daglige rapporter hjem. Alle tolv spillerne reiser til Norway Cup, i tillegg til seks reiseledere, inkludert trener Stavem selv.

- Med tanke på at vi ikke er så mange er vi egentlig avhengige av av at alle er med, sier Stavem.

Ifølge treneren gleder jentene seg hemningsløst til turneringen.

- Dette er årets høydepunkt og er noe vi har trent for et helt år, sier Stavem.

-Livet må gå videre

Trener for Andenes sitt  J15/16-lag, Augustine Aloyseous, opplyser at dem ikke har hatt krisemøte i etterkant av terrortruslene.

- Men vi i støtteapparatet har snakket sammen og konkludert med at vi gjennomfører som planlagt.

Vi kan ikke la de som har kommet med truslene vinne. Livet må gå videre og vi må gjøre det beste ut av situasjonen, sier han.

På spørsmål om de kommer til å ha spesielle forholdsregler underveis i turneringen, sier Aloyseous at det først og fremst inneberer å hele tiden være samlet underveis i turneringen.

Hever sikkerheten

I går uttalte Norway cup-general Frode Kyvåg til Dagbladet at sikkerheten under turneringa vil bli særig prioritert.

- Vi har, og har i mange år hatt en beredskapsplan, og tatt høyde for alle tenkelige scenarier. Politiet har likevel vurdert at vi vil merke en økt tilstedeværelse nå, sa Kyvåg, som mener det vil være helt trygt å oppholde seg under turneringa.- Jeg opplever overhode ikke at vi er et mål. Det er det ingenting som tyder på, uttalte Kyvåg til avisa.Det er ventet rundt 30 000 deltakere fordelt på 1400 lag fra 50-60 nasjoner under Norway Cup i år, som foregår på Ekebergsletta i Oslo.Under en pressekonferanse i ettermiddag, sa Oslo-politiets sabssjef Johan Fredriksen at alle sommerarrangementer kan gå som planlagt.- Jeg ville ikke hatt noe problem med å sende barn på en rekke planlagte aktiviteter, sa Fredriksen, og nevnte blant annet Norway Cup.