– Egentlig skulle jeg gjøre det alene, men så klarte jeg å få med men noen, forteller stokmarknesværing, Jan Ivar Pettersen.

Med seg har han Tommy Sjöö Frantzen. Sammen skal de i hver sin nesten fem meter lange robåt, ro 200 nautiske mil, som tilsvarer cirka 370 kilometer.

Historien bak

I 1873 omkom 17 norske fangstfolk på Spitsbergen under gåtefulle omstendigheter. De hadde søkt tilflukt i det såklalte svenskhuset, et hus som var godt utrustet med alle nødvendigheter for å overleve i mange måneder uten kontakt med omverdenen. Året før ble 124 mennesker sperret inne av is nord på Spitsbergen. Situasjonen var kritisk fordi det ikke fantes mat til alle. Noen måtte vekk, og de 17 fangstmennene sa seg villige til å ro fra Velkomstpynten til Svenskhuset i Isfjorden for å overvintre der. Etter bare sju dager nådde de svenskhuset, men bare noen få måneder senere ble alle funnet døde.

Fra 1873 og til i dag har man trodd at fangstmennene døde av skjørbuk. Etter årelangt forskningsarbeid er det blitt kokludert at dette er feil. Mennene skal ha dødd blyforgiftning, som svensker hadde levnet fra seg. Det er denne ruta Pettersen og Sjöö Frantzen skal ro.

Forberedt

– Hvorfor ror dere akkurat denne ruta?

– Det er litt artig når man er interessert i Svalbards historie. Man har knagger å hegne ting på, sier Pettersen.

– Det er veldig facinerende og flott landskap. Jo lengre nord vi kommer, jo mer øde blir det.

I går fikk de båtskyss nordover til Velkomstbyen, og begynner reiser enten lørdags kveld eller søndags formiddag.

– Er dere godt forberedt?

– Vi har rodd på romaskin. Vi fikk båtene i vår, så vi har vært å rodd jevnlig på dem.

Både Pettersen og Sjöö Frantzen har tidligere erfaring fra lange turer på ski og i kajakk. I 1999 gikk Pettersen Norge på langs på ski.

– Vi er glad i å gjøre litt andre ting, og være mye på tur. Det å føle gleden av å være lenge på tur, gir en enorm firhetsfølelse.

Følg reisen

De som måtte ønske å følge turentusiastene på reisen kan følge dem på nett.

– Vi kommer til å sende ut posisjonen vår hver kveld, og legge inn en kort melding slik at de hjemme vet at vi har det bra.

– Hva gjør dere om det blir uvær?

– Vi kan bli utsatt, så da må vi bare ligge på land. Vi padler langs kysten på nordvest Spitsbergen. Så det er hele tiden mulighet til å gå på land, bortsett fra når det er klippekyst og det er vanskelig å komme på land, og når vi har litt lange fjorkryssninger.

Følg turen her. NB! Passord er Svalbard.