Museum Nord er den konsoliderte museumsenheten i nordre Nordland og har 21 forskjellige anlegg i Ofoten, Lofoten og Vesterålen. Fra starten på tidlig 2000-tallet var Vesterålsmuseet med. Norsk fiskeindustrimuseum og Hadsels største museum, Hurtigrutemuseet, er kommet med de senere år, opplyser avdelingsdirektør for Vesterålen, Brynjar Pettersen.

Nabo på land

Hurtigrutemuseet er lokalisert i Hurtigrutens Hus. Enhetsleder, Sten Magne Engen, holder åpent hver dag hele året.

– Til og med på julaften og nyttårsaften har vi hatt åpent, sier han til VA og VOL.

Med en voksenbillett på 90 kroner, har museet etter første halvår en omsetning på like over 1,5 millioner kroner. Tallet er regnet kun ut fra ren drift, uten offentlige tilskudd.

Hurtigrutemuseet besøkstall har nesten passert 16.000 så langt i år. På samme tid i fjor var tallet doblet. Dette skyldes nytt billetteringssystem, sier Engen.

– Vi har full oversikt og kontroll. Alle er fornøyde.

Museets gjester får omvisning i lokalene med vandring gjennom skiftende tider i forskjellige områder man finner ombord i ei hurtigrute. Den største attraksjonen er det landsatte hurtigruteskipet MS Finnmarken, som ved enden av året får en skipsnabo på land.

– Det kommer til å bli den flotteste skipsjuvelen.

Millionprosjekt

Nede på hurtigrutekaia på Stokmarknes i en container, står innredningen til verdens eldste Hurtigrute som i dag eksisterer. Dampskipet Finnmarken fra 1912 renoveres til slik det en gang var for hundre år siden.

– Et millionprosjekt. Her har Kong Haakon, Richard With og Norges første kvinnelige redaktør, Nanna With, vært ombord, forteller Engen.

Salongene, trappen og lugarene minner om «Titanic». Arbeidere og kunstnere fra hele verden har vært med å skjært ut mønster og produsert materialer til utstillingen som man ellers ikke får tak i, i Norge. Planen er å få ferdig skipet i år, ifølge Engen. Da skal det plasseres like ved siden av 2002-skipet som står på land, og bli en ny del av Hurtigrutemuseet.

Mindre oppslutning

Museene på Melbu har betydelig mindre oppslutning enn Hurtigrutemuseet, som hver dag har besøk av passasjerer fra sørgående Hurtigrute.

Vesterålsmuseet byr på Christian Frederiksen og Melbo hovedgårds industrieventyr og salg av lokal kunst og litteratur. Gårdens hage stelles av gartner Gro Rundfloen, og blir stadig brukt til konfirmasjons- og bryllupsfotografi.

– Vi vil konsentrere oss om det grønne, forteller museets enhetsleder Morten Halvorsen. Like ved ligger en velstelt og vakker natur- og aktivitetssti.

– Her er skolen og barnehagene ofte.

Med eventyrlige stier, benker og rennende elver, møter VA flere turgåere på sitt besøk.

– Her kan man lære om naturen. For eksempel, hvorfor har det blitt en meter myr akkurat her?

Dårlig plassering

Så langt i år har museet hatt omtrent 700 besøkende.

– Vi ligger på toppen av alleen. Ikke mange kommer veien opp hit, så det blir ikke så stor tilstrømming hver dag, forklarer Halvorsen. To årsverk driver museet gjennom året. Hverdagsguidingen holder derimot kun åpent i sommermånedene, og har ikke omsetningstall å komme med per i dag. I vintermånedene må besøket avtales på forhånd, som er populært for skoleklasser og andre større grupper.

– Vil du si det er bedre eller dårligere oppslutning i år, enn før?

– Jevnt. Det har vært på samme viset bestandig.

Til høsten er museet med på å igjen arrangere «Elvelangs», der kultur blir kombinert med naturopplevelser under naturuka.

Norges eneste

Det nasjonale fiskeindustrimuseet på Melbu har en generell økning i oppslutningen med omtrent 800 besøkende etter første halvår. Sommerguide i år er Marianne Hansen, som ellers jobber i Museum Nords administrasjon. Hun gir en til tre omvisninger på området om dagen.

– Hva liker besøkende best?

– Tanken, sier Hansen uten å tvile.

– De blir veldig overrasket over det fantastiske rommet som ligger ved kysten.

Det er tanken som trekker mest folk ned til kysten og museet. I år har det vært arrangert flere konserter med lokale musikere som Trond Ringlund og Håkon Kristiansen.

– Reiselivet er interessert i dette også utenfor sesongen. Neptun er et prosjekt vi ser fram mot å få ei utvikling av i fremtiden, sier Museum Nords avdelingsleder i Vesterålen, Brynjar Pettersen.

Økt samarbeid

Halvorsen ved Vesterålsmuseet savner et helhetlig museumstilbud på Hadseløya.

– Slik at ting kan henge sammen.

Avdelingsdirektør Pettersen sier ovenfor avisen at Museum Nord arbeider med å kunne bedre museumstilbudet med fokus på både det lokale og i forhold til reiseliv og turisme.

– For museene i Hadsels vedkommende vil dette si at de tre museene nå kan jobbe tettere sammen, både i forhold til publikumsformidling, samlinger og ikke minst drift.