Hadselværinger flest er medlemmer av Den norske kirke. Av rundt 8.000 innbyggere er over 6.500 oppført som medlemmer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Betyr det at kirka velges ved de store livshendelsene? Og trekker hadselværinger til kirka til de mer hverdagslige aktivitetene?

Offentlig statistikk som VA har gått gjennom, viser at det med noen unntak ikke er tilfellet.

Halvparten døpt

Av 2015-kullet i Hadsel, er det under halvparten som er døpt. Det er få, sammenlignet med hva foreldre velger i Nordland for øvrig: 48,7 prosent døpte i Hadsel, mot 73,8 i Nordland. Landssnittet var på 57,8.

Hva kan det komme av?

Gunnar Sandvin på Hadsel kirkekontor, mener det er litt opp og ned fra år til år hvor stor andel av barna som blir døpt.

– Det svinger fra år til år. Jeg har ikke inntrykk av at det er færre her enn andre steder. Men hundre prosent er det nok ikke. Det er mange som ikke blir døpt, og dåpsprosenten har gått ned i landet vårt, sier han til VA.

Mange konfirmanter

I 2015 valgte desto flere å stå konfirmant i kirken. 65,3 prosent av Hadsels ungdommer konfirmerte seg i kirken i fjor. I resten av Nordland er tallet 74,6.

– Det kommer nok litt an på hva slags tilbud man har. De fleste velger kirkelig konfirmasjon, sier Sandvin.

I alt var det 66 konfirmerte hadselungdommer.

Bryllup og gravferd

Hva så med bryllup? I fjor var det svært få som valgte å gifte seg i kirken. Kun 8 ganger ble kirken brukt til å vie ektepar.

I år, 2016, tar det seg opp og Sandvin har tall som viser at det omtrent blir dobbelt så mange kirkebryllup.

Når det kommer til livets avslutning velger så å si alle en kirkelig begravelse.

Begravelser er en seremoni som i motsetning til dåp og vigsel ikke er vanlig å velge bort.

Få kirkegjengere

Andelen innbyggere som er involvert i kirkelig handlinger lavere i Hadsel enn i landet for øvrig.

Hvorvidt hadselværinger er mindre religiøse enn nordmenn for øvrig er det vanskelig å si noe om basert på statistik k.

Sandvin mener hadselværinger er som nordlendinger flest, og folk i Nord-Norge er generelt opptatt av kirkene sine.

– Men det er ikke alltid oppslutninga om de enkelte gudstjenestene er større av den grunn, tror han.

Andre aktiviteter

Sandvin forteller at mange på kirkekontoret har gjort seg sine tanker rundt den lave deltakelsen, og naturlig nok har et ønske om å få opp oppslutninga.

– Generelt gudstjenesteoppslutning, den skulle vi gjerne hatt høyere.

Ifølge SSB er Hadsels innbyggere i snitt ikke så mye som en gang i kirken i året: Deltakelsen per innbyggere å gudstjeneste er 0,7 i Hadsel, mot 0,9 i Nordland og landet for øvrig.

Selv om deltakelsene på de mer generelle kirkelige handlinger ikke er særlig høy, er det imidlertid svært høy aktivitet på eksempelvis menighetshusets daglige aktiviteter.

Også konserter og andre aktiviteter i kirkebyggene trekker en del besøkende.

Meldt ut i protest

Spørsmålet om likekjønnet vigsel har skapt en hel del furore i Den norske kirke. Som Vesteraalens Avis tidligere har skrevet, er det ikke alle prester som ønsker å utføre liturgi for homofile som ønsker gifte seg i kirken. Enkeltmedlemmer har også gått til det skrittet å melde seg ut i kirka.

I fjor valgte 17 medlemmer å melde seg ut, i frustrasjon over at kirka ikke skulle vie samkjønnede.

I år har rundt 20 meldt seg ut av stikk motsatt grunn, etter at kirkemøtet den 11. april bestemte at Den norske kirke skal få en liturgi for kirkelig vigsel av likekjønnede.

Konkurrenter

Den norske kirke er ikke helt uten «konkurranse» fra andre kristne menigheter lokalt.

Pinsekirka i Tømmervik har ei stor og aktiv medlemsgruppe, der menighetens medlemmer ikke står i Den norske kirke. På Melbu er ei adventistkirke, og ellers i Vesterålen finner vi både Norsk luthersk frikirke og Baptistkirka.

I Hadsel er kun 5,6 prosent av befolkningen medlemmer i andre tros- og livssynssamfunn enn Den norske kirke. I landet for øvrig er over 10 prosent av befolkningen medlemmer av andre tros- og livssynssamfunn.

Gunnar Sandvin Foto: Arkivfoto/Jonas Olsen