Mandag 1. august går fristen i Arbeiderpartiet ut. Da må alle som stod på lista ved valget i 2013 svare nominasjonskomiteen om de ønsker å stå på lista også i 2017.

Ljunggren ikke videre

Anette Davidsen stod på syvendeplass i 2013.

Dersom hun søker plass, er det mye som tyder på at det kan være en åpning for henne.

Det har sammenheng med hva andre kandidater har sagt. Anna Ljunggren fra Narvik har meddelt at hun ikke ønsker å fortsette på Stortinget. Det samme har Lisbeth Berg-Hansen, mens Eirik Sivertsen og Kjell-Idar Juvik har sagt at de ønsker å fortsette.

Dermed må Nordland Ap skaffe to nye kvinnelige toppkandidater.

Anette Davidsen kan bli en av dem dersom hun velger å stille til valg.

Freiberg har signalisert

Kjell-Børge Freiberg har signalisert at han ønsker å bli stortingsrepresentant for Frp i Nordland. Kenneth Svendsen og Jan-Arild Ellingsen har representert Frp i Nordland i en mannsalder hver. Svendsen har 18 års erfaring på Stortinget, Ellingsen har 14 års «fartstid».

I Fremskrittspartiet har det lenge vært antatt at Freibergs fremste utfordrer til topplassen på listen, trolig er Tom Cato Karlsen fra Bodø. Det vil selvsagt være mange andre som kan tenke seg til fast plass på Stortinget.

Allan Ellingsen, leder av Nordland Frp, og Dagfinn Olsen, gruppeleder for fylkestingsgruppen i partiet er andre kandidater som ofte nevnes. Alle fire er for øvrig med i styret i Nordland Frp. Karlsen er politisk nestleder, Olsen er organisatorisk nestleder, mens Freiberg er vanlig styremedlem.