– Det kom veldig «ploms» på oss, sier rektor ved Melbu skole, Rune Jensen til VOL.

Søndag var dronning Sonja på et uoffisielt besøk i Vesterålen. Bare en time før hun kom til Melbu ringte hennes representanter skolen. Hun ville komme på besøk for å se den lokale kunsten.

Spontant

– Det var ingen av oss som visste om det. Vi hadde i sjans til å forberede noe, og hadde bare en halvtime på oss før vi måtte ta i mot henne.

Sammen med den kunstinteresserte dronningen møtte noen sikkerhetsvakter og Willy Vestå fra Sortland, ifølge Jensen. Rektoren viste dem rundt om skolen og fortalte om kunsten.

– Hun kjente alle kunstnerne vi hadde på veggen. Jeg fikk inntrykket av at hun hadde vært på besøk hos flere av de. Noen bilder visste hun mer om enn meg. Det var veldig artig.

Omgjengelig dronning

– Hvordan var det å guide selveste dronningen?

– Hun var kjempehyggelig. Etter panikken hadde gått over var det som å ha med en helt vanlig og jordnær person å gjøre. Hun spurte spørsmål og var interessert. Til slutt glemte jeg av at det var dronningen jeg gikk med. Siden det var et privat besøk, ble tonen også veldig «løssluppen», sier Jensen.

Siden besøket var helt uoffisielt, var det ikke lov å ta noen bilder.

Inviterte Sonja tilbake

– Det var et koselig besøk, som vi i ettertid setter veldig pris på at hun tok seg til. Hun skrøt veldig mye av kunsten og måten vi hadde valgt det ut på. Vi var såpass freidig og sa at vi ikke var helt ferdig. Så vi inviterne henne til å komme neste gang hun var i reigonen. Hun sa ikke nei, så vi skal prøve, humrer Jensen.

Kunst i den nye melbuskolen. Foto: Arkivfoto