Gjennom vinterhalvåret må ansatte i hjemmetjenesten starte dagen med å koste snø og skrape is av bilparken, fordi bilene står parkert under åpen himmel nattestid.

Det begynner å bli mange år siden hjemmetjenesten for Stokmarknes og Langøya, som i dag har base på Stokmarknes sykehjem, etterlyste en enkel løsning for å spare tid i en stadig travlere arbeids- hverdag: En carport.

- Om vinteren bruker pleiere ofte 20 minutter på å skrape snø av bilen før de kommer seg av gårde, påpekte sonelederen allerede i 2013.

Hjemmetjenesten har til sammen rundt 25 biler. Dersom det tar 20 minutter å klargjøre hver bil, går det tilsammen med åtte timer arbeid hver morgen. Gjennomsnittskostnaden til lønn for hjemmetjesten ligger ifølge kommunen på rundt 540.000 i året, inkludert pensjon, arbeidsgiveravgift og feriepenger.

En arbeidstime utgjør i snitt rundt 300 kroner, og dagskostnaden for å skrape biler blir på nærmere 2.500 kroner.

Dersom det er nødvendig å skrape snø og is av bilene fire måneder hvert år, inklusive helger, bli det snakk om hele 120 dager a 2.500 kroner, - og en årlig kostnad på 300.000 kroner. VA har vært i kontakt med økonomisjefen i Hadsel kommune som bekrefter at tallene kan stemme.

Det er ikke bare uøkonomisk å la pleierne bruke tid på å skrape snø: Brukerne har samme behovet for hjelp på dager med mye hvitt nedbør.

Marion Celius, helse- og omsorgssjef i Hadsel kommune, gleder seg stort over at det nå skal frigjøres tid, og håper at man også på Melbu snart skal finne løsning for bilene.

Teknisk sjef Mats Aas forteller at arbeidet vil komme i gang snarest.