I fjor ble konkurransen om å få stå for nybygg, ombygging og riving av Hadsel videregående skole i Stokmarknes lagt ut på Doffin (Database for offentlige innkjøp).

Nyhet i 2013

Allerede i desember 2013 kom imidlertid nyheten om at det skulle bygges ny videregående skole på stedet. Da var rammen 90 millioner kroner.

Første gang ble konkurransen avlyst på grunn av liten interesse, og denne uka får VA bekreftet at konkurransen igjen er avlyst. Denne gangen på grunn av at prisen på prosjektet, ifølge byggherreombud Leif Reinholdtsen, har steget betydelig. Fylkeskommunen har imidlertid bevilget de nødvendige millioner kroner ekstra, og dermed er ikke prosjektet i fare.

Bekrefter forsinkelse

Rektor Inge Holm ved Hadsel videregående skole, avdeling Stokmarknes, medgir at det ikke er heldig at prosjektet utsettes i tid, men at det for den videregående skolen, sett i et lengre perspektiv, er gode grunner til å tro at det blir en svært god løsning for skolen.

– Det begynte altså med en bevilgning på 90 millioner kroner, mens vi nå er lovet 205 millioner kroner, sier Holm til VA.

Feil i kunngjøringen

– Det vi har fått oppgitt som årsak til anbudskonkurransen nå er avlyst, er at det er feil i kunngjøringen. Feilen er av så stor art at fylkeskommunen ikke kan ta sjansen på å gjennomføre konkurransen før feilen er rettet, sier Holm.

Rektoren påpeker samtidig at det har vært stor aktivitet i prosjektet inneværende år.

– Vel nok er vi noe forsinket, men det er fortsatt slik at vi etter planen skal kunne presentere en ny skole i 2019. Det har lenge vært målsettingen, sier Inge Holm.

Sårt behov

Lovverket gjør imidlertid at det nå må lyses ut ny konkurranse, trolig til irritasjon for de som har brukt mye tid på å regne anbud. Hadsel vgs Stokmarknes er fra 60-tallet, og har stort behov for opprusting og ombygging av eksisterende bygningsmasse, og skal i tillegg utvides med nybygg. Det skal ifølge Nordland fylkeskommune bli et moderne og fremtidsrettet undervisningsbygg.

Det er for lenge siden slått fast at store deler av dagens undervisningbygg ikke er egnet til å holde skole i. Av den grunn skal bygget på bildet over rives, og det samme skal den «midlertidige» brakkebygningen. Den bygningen har det forøvrig vært holdt videregående undervisning i i rundt 20 år.

Fått ekstraressurser

– Vi har fått tilført mye ekstra ressurser til byggeprosjektet, og målet er oppstart i august. Totalt ser ikke jeg mørkt på dette, sier rektor Inge Holm.

Leif Reinholdtsen har tittelen byggherreombud, og representerer gjennom sin kontrakt Nordland fylkeskommune. Han bekrefter at det har oppstått ekstra forsinkelser.

Penger på plass

– Det er bragt orden i finansieringen, og jeg håper vi kan få satt i gang arbeidet for alvor i juni eller juli.

– Når det nå i flere omganger oppstår forsinkelser med anbudene, kan det føre til at entreprenørene trekker seg i neste omgang?

Ønsker lokale bedrifter

– Tja, en risiko er det alltids, men vi både håper og tror på god interesse, og ønsker å lage en modell hvor flest mulig kan være med å tilby sine tjenester, også av lokale bedrifter, sier Leif Reinholdtsen.

Knut Ivar Aarstein