Vestereaalens Avis møter hovedtillitsvalgt Kristin Albriktsen og Karoline Rask, begge fra Fagforbundet, samt Tom Harry Hansen fra Utdanningsforbundet i en travel tid for ansattrepresentanter. Mange prosesser foregår samtidig nå, og det skal spares over hele fjøla.

Fagforbundet har nesten 1000 medlemmer i Hadsel, hvorav rundt 400 er yrkesaktive i kommunal sektor.

- Vi organisererer hele spekteret, unntatt lærere, forteller Kristin Albriktsen, som har bakgrunn som hjelpepleier og nå er tillitsvalgt på heltid.

Frykter privatisering

For ansatte i en kommune som skal ned i antall årsverk er det mye usikkerhet nå. Spesielt gjelder det ansatte med oppgaver som nå skal over til Hadsel Eiendom KF. Ansattrepresentanter har gjort det klart overfor politikere at de ikke ønsker å flytte over, og hovedtillitsvalgte støtter dette fullt ut.

- Ståstedet vårt er at et kommunalt foretak er å lage en stat i staten, og på grunn av de ansatte er vi uenig i flyttinga av oppgaver.

- Vi frykter at overføringa til et KF er første steg i en privatisering, sier Albriktsen.

Både vaktmestere og renholdere skal over til Hadsel Eiendom KF, tilsammen nesten 30 årsverk, som samtidig skal reduseres: Tre årsverk på renhold skal ifølge Fagforbundet bort, og foreløpig er det ikke klart om man kommer i mål uten oppsigelser.

Verken sentralbord eller skranke

En annen avdeling som skal gjennom store endringer i år er servicetorget, som i dag er ansiktet utad i rådhusets første etasje. I 2013 hadde avdelingen kommunens beste arbeidsmiljø. Nå skal hele avdelingen vekk.

I styringsdokumentet til Hadsel heter det at kommunen må følge med i tiden og at tiden for et «tradisjonelt servicetorg er forbi». Flere tjenester skal derfor bli digitaliserte og selvbetjente. Innbyggerne blir ikke møtt med mennesker bak en skranke. Sentralbordet stenger også, og tanken er at folk skal selv klare å finne frem telefonnummeret til vedkommende de ønsker å snakke med.

Oppgaver som servicetorget har utført, eksempelvis gravemeldinger, administraive oppgaver knyttet til barnehageopptak, postombringing og interne tjenster vil opphøre, ifølge styringsdokumentet.

Mange får merarbeid

Etter planen skal servicetorget stenge til sommeren. Hvorvidt det blir oppsigelser er ikke avklart ennå, men Fagforbundet er rustet til å kjempe rettslig for sine folk. Oppgavene blir heller ikke borte.

- Det er ikke bare å knipse i fingrene, og det er mange andre på rådhuset som nå får merarbeid, sier Fagforbundet, som forteller om ansatte som kjenner på kroppen en frykt for om de har jobb når året er omme.

- Det er tungt å gå i slike prosesser.

Kuttene i helse- og omsrogssektoren som har vært diskutert denne uka, men som ble avvist av formannskapet torsdag, hadde ikke vært innom tillitsvalgtapparatet.

- Vi har kun sett i media at rådmannen foreslår å legge ned plasser. Det applauderer vi ikke.

Fagforbundet mener kommunen må gå gjennom grunnbemanningen i omsorgsektoren og fortsette jobben med å øke stillingsprosentene.

– Alternativene var færre sykehjemsplasser eller lavere bemanning, hva tenker dere om det?

– Hva skal vi drive med i Hadsel kommune? Det finnes ei smertegrense.