Av 49 primærsøkere ville kun 31 personer kommet inn på studiet.

– Ikke alle var kvalifiserte, og derfor sier vi alltid at det er med forbehold at studiet starter opp, sier kontorsjef ved Nord Universitet campus Vesterålen, Barbro Fjellheim Holm.

Må ha arbeidserfaring

Og det gjorde Fjellheim Holm da VA skrev at campus Vesterålen opplevde stor interesse for studiet.

– Det er jo trist, men noen ganger at det sånn at vi ikke har tilstrekkelig med kvalifiserte søkere. Det må vi bare godta.

Denne MBA-en gir økt kompetanse innen ledelse og økonomi.

Det stilles flere krav for å være kvalifisert som student ved studiet. Programmet foregår kun på norsk, og man må vise at man har gode nok norskkunnskaper. Man må også ha en bachelor fra før av, og to års relevant arbeidserfaring etter avsluttet grunnutdanning,

Stort frafall i Vesterålen

Fakultetsdirektør ved Handelshøyskolen, Steinar Stene-Sørensen, sier at avlysningen har med økonomi å gjøre.

– Vi må ha en stor gruppe for å få det til å gå rundt økonomisk. På dette studiet betaler elevene kun semesteravgift, så finansierer staten vår aktivitet i forhold til hvor mange som fullfører eksamen. Tar du studiet på BI må du betale ganske mye. Derfor mener vi at vi normalt sett bør ha mellom 25 og 30 kvalifiserte søkere. Vi vet at noen faller fra, og noen ettersender ikke dokumentasjon på praksis, forklarer han.

På campus Vesterålen var det altså 31 kvalifiserte søkere. Likevel ble det avlyst.

Forrige kull ble tatt opp i 2015. Da var det 39 personer som fikk tilbud og takket ja. Nå er det kun 22 aktive studenter igjen. Dermed har 17 personer, nesten halvparten, falt fra.

– Kullet hadde større frafall enn det normalt sett bruker å være. Så det teller også, og det var derfor vi sa at vi måtte ha minst 35 kvalifiserte her, helst litt flere.

De fleste som studerer MBA har full jobb samtidig, og det er generelt større frafall enn i ordinære studier, sier Stene-Sørensen.

– Det er umulig å si hva det store frafallet skyldes. Det kan være tilfeldig, tror han.

Studiet skal ha opptak annethvert år i Vesterålen.

– Vi venter litt og samler opp søkerne. Kanskje annethvert år er for ofte. Det viktigste er at vi har slike tilbud. Vi prøver å spre studiet litt ut i distriktene, men vi er avhengig av nok søkere. Studiet er samlingsbasert så man kan jo bo i Vesterålen og reise på samling til Bodø, Tromsø eller Stjørdal.

Mange søkere i Stjørdal

På avdelingen på Stjørdal i Trøndelag har studiet fått nesten 200 søknader i år.

– Det kan være fordi det er lett å komme seg til og fra. Det ligger like ved flyplassen Værnes. Vi ser også at det er mange søkere til MBA i Bodø.

Søknadsfristen for å søke høyere utdanning gikk ut 15. april.

Campus Vesterålen har per nå 350 studenter inkludert praksiselever.

– Vi skulle selvsagt sett at vi hadde flere studenter. Men studenttallet reflekterer tilbudet. Dersom vi får flere tilbud, vil vi få flere studenter, sier Fjellheim Holm.

Til tross for at den erfaringsbaserte masteren utgår dette året, vil det strømme på med nye studenter til campus Vesterålen.

140 personer har søkt på de 30 plassene til sykepleierutdanningen. Ellers har flere søkt på lærerutdanning, personalledelse og kompetanseutvikling, og noen på Velferdsteknologi.

20. juli får søkere svar på hovedopptaket. Dersom universitetet har ledige studieplasser kan man søke restplass fra 29. juli.