Heltidsprosjektet på denne avdelingen har vært med på å skape en større bevissthet innenfor hele sektoren når stillinger skal lyses ut, forklarer helse- og omsorgssjefen. Nå ser man oftere etter muligheter for å bygge på stillinger, slik at de kan bli til en akseptabel prosent. Likevel blir det noen småstillinger igjen for å klare å dekke opp for alle helgene, forklarer helse- og omsorgssjef Marion Celius.

Utfordringer rundt deltidsstillinger er spesielt store innenfor omsorgssektoren i hele landet, da man skal dekke døgnkontinuerlig drift 24 timer i døgnet, syv dager i uka, 365 dager i året og hver helg.

Helgene er nøkkel

Helgefrekvensen i turnus avgjør hvor mange «hoder» man må ha for å dekke helgene. Går man oftere helg eller lengre vakter de helgene man jobber, så vil det være rom for å øke stillingsbrøken.

I motsatt fall må stillingsbrøken deles på flere hoder for å dekke helgene. Da blir det flere små stillingsbrøker. Dette er litt komplisert å forstå hvis man ikke jobber med turnus, men det er egentlig enkel matematikk.

Involvering

– I heltidsprosjektet i miljøarbeidertjenesten har det vært jobbet svært godt, og de ansatte har vært forespurt og involvert, både i forkant og underveis. Da får man også lettere til gode løsninger, understreker Celius.

– Flere hele stillinger har mange fordeler, som for eksempel: Forutsigbarhet og lønn til å leve av for den ansatte, større tilhørighet, lojalitet og ansvarsfølelse til arbeidsplassen, færre pleiere å forholde seg til for våre brukere, mer kontinuitet og kvalitet i tjenesten, samt at det er lettere for lederne å følge opp færre ansatte i høye stillingsbrøker enn mange ansatte i små stillinger, understreker Marion Celius.

– Vi håper nå at flere avdelinger vil ønske å følge eksemplene i miljøarbeidertjenesten på Stokmarknes. Det som passer for den ene arbeidstakeren i en livsfase, passer ikke nødvendigvis for en annen. Ulike behov kan i stor grad kombineres i en turnus, bare alle vakter blir dekket, sier hun. sier hun.