– Å være med på Skal vi danse er ikke trening å kimse av. Vi trener minst tre timer hver dag, så her går det unna, sier Drevland.

Blir skrellet

70-åringen måtte ha betenkningstid før hun takket ja til å være med på den populære dansekonkurransen, men har ikke vært i nærheten av å angre på deltakelsen.

– Det er utrolig fint å være med. Jeg har danset mye før, men aldri i konkurransesammenheng. Tidligere har det gått mest i dans i private sammenhenger. Jeg trodde at jeg var relativt bra, men her blir man skrellet ned og må starte helt på nytt. Her er det både standard og latin, og stegene må komme til rett tid. Slike ting var det ikke så nøye med da det var dans på lokalet på Melbu, forteller hun.

Liker å bli ført

På spørsmål om hvilken danseform hun foreløpig føler seg mest komfortabel med etter flere ukers trening, svarer hun:

– Jeg setter mest pris på danser der jeg blir ført, fordi det ligger mest for meg, samtidig som det også handler litt om alder. Men det trenger ikke bare være sakte danser, for det kan også være med litt tempo, sier Drevland.

Dansepartneren hennes er Bjørn Wettre Holte, en erfaren danser og instruktør. Drevland skryter uhemmet av instruktøren.

– Han er selv en av Norges beste dansere, og har utrolig høy kompetanse og har lært meg mye. Det er ingen andre som har lært meg noe så raskt. Han er flink til å tilpasse dansen til alderen min, og han leser meg veldig bra, sier hun fornøyd.

Snev av konkurranseelement

Å være med i Skal vi danse innebærer ikke bare svette treningstimer i studio, men også betydelig sosial aktivitet.

– Det er veldig hyggelige personer som er med. Flere av dem er unge og veltrente og har profesjonell idrettsbakgrunn. Jeg kjenner selvsagt på konkurranseelementet, men det er ikke med å prege stemninga. Det er en utrolig festlig gjeng som det er et privilegium å få være sammen med, sier hun begeistret.

Drevland har blitt spurt om å være med i dansekonkurransen tidligere, men da var det ikke aktuelt.

– Jeg fikk en henvendelse da jeg var ordfører i Bergen, men da var det ikke riktig tidspunkt. Som ordfører er pliktene for mange og timeplanen for hektisk til at det hadde latt seg gjøre. Men nå passet det perfekt. Jeg tenkte at det å være med på «Skal vi danse» nå, blir en fin kontrast til alt det vanskelige som har vært. Tanken på å få lov å slå seg litt løs og danse litt, syntes jeg var deilig. Derfor takket jeg ja, forklarer hun.

Tidenes eldste

Med sine 70 år er Drevland tidenes eldste «Skal vi danse»-deltaker. Hun mener at det har noen ulemper, men mest fordeler.

– Den yngste er bare 19 år, så de fleste er veldig spreke. Samtidig mener jeg dette er en fin måte å vise fram mitt gode humør på. Jeg prøver å kombinere alle mine beste egenskaper i konkurransen. Dessuten gir treningen resultater. Jeg har allerede gått ned flere kilo, sier hun.

Selv om konkurransen har lite til felles med det politiske liv, som Drevland har vært i mesteparten av sitt voksne liv, peker hun på en fellesnevner for begge områdene, nemlig at det er folket som bestemmer.

– Man vet jo ikke hvor lenge dette varer og man er avhengig av at folk stemmer. Jeg håper derfor, både som nordlending og bergenser, at det er noen som stemmer på meg, sier hun.

Vil ha stemmer

I teorien kan Drevland, eller en av de andre deltakerne, bli stemt ut av konkurransen allerede i dag. Melbuværingen håper å kunne være med så lenge som mulig. Når hun omsider ryker ut, er hun i alle fall klinkende klar på hva som står først på agendaen hennes.

– Med en gang jeg er ferdig med «Skal vi danse» blir det Melbu-tur. Det er ofte jeg tenker på hvor mye jeg savner å være der, slår Trude Drevland fast.

Humør: Trude Drevland synes det er befriende å vises nye sider av seg selv etter en periode med vanskeligheter og negativitet. Foto: Thomas Reisæter, Tv2 Foto: Thomas Reisaeter
Melbu: Trude Drevland ser fram til å returnere til Melbu. Her er hun hjemme i forbindelse med boksignering i fjor høst. Foto: Pia Elise Solvik Dahl