Avdelingsleder Laila Johnsen forklarer:

– Kommunen lyste våren 2016 ut en konkurranse i de ulike avdelingene. Målet var å få idéer for å få folk opp i større stillingsprosent. Samtidig var avdelingen vår i en rivende utvikling, hvor vi måtte ansette flere folk. For det tredje har vi i vår tjeneste i forkant undersøkt mulighetene til individuell tilpasset turnus, sier hun.

Ble med

Det endte med at avdelingen fikk bli med på prosjektet. Alle de ansatte som jobbet i avdelingen da prosjektet ble innledet, har fått ønsket stillingsprosent.

– Jeg mener vi har klart å etablere en heltidskultur hos oss. På grunn av de store omveltningene, og på grunn av at vi er blitt mange flere, er det umulig å si noe om hvordan nyordningene påvirker sykefraværet. Jeg tror at vi til våren vil se at fraværet går ned på avdelingen vår, sier Laila Johnsen.

Langvakter

Uavhengig av heltidsprosjektet har Miljøarbeidertjenesten ordning med langvakter for ansatte som ønsker dette.

For noen passer ikke dette i det hele tatt, mens det for andre kan være helt perfekt for å få dagene til å henge i hop.

– Jeg ba om tilbakemeldinger fra våre ansatte på hvordan de ønsket sine turnuser. Var det noen som eksempelvis har faste dager hvor de er opptatt på kveldstid? Var det noen som ønsker å jobbe lengre i helgene, for deretter å kunne ha en lengre periode fri? Alle slike ønsker var veldig verdifulle for meg å få samlet inn, forklarer Johnsen.

– Jeg må understreke at ordningen med langvakter er helt frivillig. Vi ser at det både for enkelte brukere og enkelte ansatte er en veldig god løsning. Man kan eksempel gjennomføre en del aktiviteter uten å måtte ta hensyn til vaktbytter, sier Laila Johnsen.

Nedenfra

Fra kommuneledelsen har det vært et ønske om at forslagene til nyordninger for å få flere opp i stillingsbrøk skulle komme fra de ansatte, og ikke tres nedover ørene på noen.

– Ansatte skal føle stor delaktighet i sin arbeidshverdag. På den måten blir eierskapet og ansvarsfølelsen mye større. Det bør ha positiv innvirkning på trivselen, forklarer avdelingslederen.

Satte ned arbeidsgruppe

Hadsel kommunes arbeidsgruppe som innledet prosjektet, besto av ordfører Siv Dagny Aasvik, rådmann Ola Morten Teigen, enhetsleder for institusjons- og miljøarbeidertjenesten Geir Skog, helse og omsorgssjef Marion Celius, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Kristin Albrigtsen, hovedtillitsvalgt i Delta Magnhild Lillevik og hovedtillitsvalgt i Sykepleierforbundet Vibeke Pettersen.

Avdeling som ble plukket ut til å delta i prosjektet skulle få frie tøyler, men innenfor lovverk og økonomiske rammer, til å organisere turnus og arbeidshverdagen selv. Målet var at heltidsstillinger skulle bli normalen. Man skulle få redusert sykefravær og vikarbruk, og få mer fornøyde ansatte og brukere.

Ingen er tjent med ansatte som jakter småstillinger for å få økonomien til å gå rundt. Det går ut over planleggingen av hverdagen. Man får kanskje ikke lån, og brukere må forholde seg til unødig mange fjes.