Det enkle er ofte det beste, og når det kommer til fiskesuppe så stemmer ordtaket veldig godt.

I ukas matspalte lager vi en suppe inspirert av en fransk klassiker – bouillabaisse – der hovedingrediensen er den fisken man måtte trekke over båtripa.

Jeg var invitert om bord i charterbåten Polar Queen for å lage mat, og sammen med meg var 12 amerikanere, tyskere, svensker, nordmenn og den skotske skipperen.

Turen gikk innover Balsfjorden i Troms, og vi fisket en del ved inngangen til Ramfjorden.

Fangsten ble perfekt for et solid fiskemåltid – vi fikk torsk, sei, kveite og makrell – så etter endt fiske ble det et etegilde av de sjeldne nede i byssa.

Suppa ble slukt til siste desiliter – og de utenlandske turistene fikk garantert en flott opplevelse da de fikk spise fisken de selv hadde fanget.

2 kg forskjellig renskåret fisk

500 g gulrøtter

500 g sellerirot

500 g fennikel

500 g fast potet

1 stor purre

2 store løk

2–3 bokser tomater

1 flaske hvitvin

2 l fiskekraft

1 dl olivenolje

Salt, pepper, persille

Du kan om du vil forberede det meste før du drar ut med båten.

Skrell og skjær de forskjellige grønnsakene og potetene i centimeterstore terninger. Skjær fennikel og purre i tynne strimler (spar det grønne til senere), og hakk løken fint. Ha i bokser med lokk.

Om bord starter du med å varme opp oljen i en gryte. Fres løk, selleri og gulrøtter til de begynner å bli myke. Legg deretter i potet og fennikel og fres videre i noen minutter.

Rør inn tomatene – og du kan om du vil også røre inn noen skjeer med tomatpure. Hell på kraft, vin, salt og pepper – og kok til potetene er møre.

Disse skrittene kan du gjøre i god tid før dere skal spise – jeg gjorde det sågar før vi hadde fisket – og lot suppa stå på svak varme i påvente av fangsten.

Ti minutter før servering legger du i den renskårne fisken i terninger, samt det grønne på purreløken i strimler og legger på lokk. La suppa trekke til fisken er gjennomkokt.

Server i skåler og dryss finhakket persille over. Om du vil kan du klikke i en klatt rømme eller litt aioli.

Vel bekomme!