Høsten 2015 besluttet kommunestyret i Hadsel å gå i gang med prosjekt Heltids-Hadsel.

Helse- og omsorgsavdelingen fikk i vår «frie tøyler» til å skape en ny hverdag for ansatte og brukere.

Kommunen lyste ut konkurranse til avdelingene innenfor helsesektoren, og plukket ut Miljøarbeidertjenesten til innenfor lovens – og kommunens økonomiske rammer å organisere turnus og arbeidshverdagen selv. Målet er at heltidsstillinger skal bli normalen, redusert sykefravær og vikarbruk, og mer fornøyde ansatte og brukere.

Effekter?

Helse- og sosialsjef Marion Celius ble utfordret til å redegjøre for effektene av prosjektet så langt, hvilket viste seg ikke være lett å gi konkrete svar på.

I samme periode som man gikk i gang med prosjektet ble det tilmeldt mange nye brukere til Miljøarbeidertjenesten. Det har ingen sammenheng med heltidsprosjektet, men har skjedd etter de vedtak som er gjort for brukerne.

– Av 49,8 årsverk er 42 definert innenfor heltidsbegrepet. Det må sies å være veldig bra, konkluderte Celius.

Fra kommunestyrerepresentant Aina Nilsen kom spørsmål om grunnbemanningen innenfor avdelingen er økt, og det fikk hun bekreftende svar på.

Flere brukere

– Det har altså skjedd etter at det er tilmeldt flere brukere. Kommunen har ikke økonomi til å øke bemanningen ut over det, forklarte Celius.

– Jeg er helt sikker på at vi vil se gevinst som følge av prosjektet på sikt. Det er lettere å få fornøyde ansatte i høye stillinger, og det er lettere å følge opp færre ansatte i store stillinger, enn det er å følge opp mange i småstillinger. Gitt lovverket må ønsket og viljen til å få til endringer komme nedenfra. Det må våre en viss frivillighet, og det må være ønsker fra ansatte dersom vi skal lykkes, sa helse- og omsorgssjefen. Flertallet i kommunestyret vedtok at kommunen skal la ytterligere en enhet til gå inn i prosjektet.

Opposisjonspartiene Frp, MOS og Venstre ba om en evaluering, før man lar flere avdelinger ta del i heltidsprosjektet.

Det er besluttet at prosjektet skal evalueres i første kommunestyremøte etter sommeren 2018.