Lokale bedrifter som holder til ved fergekaia, synes støyen og billeken blir i meste laget.

– Det er synd at det er i ferd med å utvikle seg et racermiljø her, sier Asbjørn Klaussen.

Han arbeider ved reisebyrået G Travel som er lokalisert på fergekaia på Melbu og har sett trenden over mange år, men understreker at det ikke er snakk om noe hooliganmiljø.

Diskotek

– Når bilene stiller seg opp her, ofte syv-åtte ved siden av hverandre, blir det nesten som et diskotek. Det er mye støy og man hører bilene komme kjørende lenge før de er fremme. Utfordringen er størst på ettermiddag og kveldstid, sier kollega Line Magnussen.

Magnussen synes det er positivt at politiet har lagt inn ekstra ressurser for å ta råkjørerne, men skulle gjerne sett at det ble gjort noe mer i sentrum og på selve fergekaien for å gjøre det tryggere for myke trafikanter.

– Det hadde nok ikke vært dumt å sette opp en fotgjengerovergang over til butikken. Da ville kanskje noen av disse sjåførene tatt enda mer hensyn når de kommer kjørende i stor fart, sier hun.

Måtte sette opp bom

Fred Martinussen ved Norsk fiskeindustrimuseum på Melbu, er enig i at man langt på vei kan snakke om et racermiljø på Melbu. Han forteller at museet så det nødvendig å sette opp bom nede på anlegget for en tid tilbake.

– Så lenge bommen er sperret, går det greit. Men når restauranten er åpen i helgene må bommen være oppe. Da er det «Nordnorsk mesterskap» i rallycross der, sier han, og viser til en rekke biler som utnytter det store grusområdet.

Blir verre

Ifølge Martinussen har museet flere ganger vært i kontakt med politiet for å stoppe ugagnet, samtidig som han har forståelse for at politiet ikke har ressurser til å følge opp.

– Politiet har andre ting å gjøre, men det er veldig bra at de nå setter søkelys på fartsproblematikken, sier Martinussen, før han legger til.

– Det har vært råkjøring og råning her i mange år, men jeg synes at problemet har blitt større de siste fem-seks år. Det er særlig merkbart når yrkesskolen starter opp om høsten, sier han.

Ulv- Eirik Steinsvik ved Steinsvik Hus, har opplevd negative konsekvenser i forbindelse med råkjøring og høy fart. For et år siden mistet en ungdom kontrollen over bilen og raste inn i veggen på hjørnet av kontorbygget til bygningsfirmaet.

– Det var ikke noe særlig. Vi registrerer stadig vekk at de kjører fort også inn mot kaiområdet. Det er høy fart og mye bremsing. Samtidig er ikke dette noe nytt, sier han.