Det dufter bakst på lang vei, og på benken står brett med rundstykker og brød. Marit Svendsen har fått sønnen hjem til jul, og gleder seg til å feire sammen med familien.

God lillesøster

Hun blir litt satt ut når hun mottar VAs julestjerne.

– Jeg ble tatt litt på senga. Jeg trodde dere hadde ringt feil, ler hun. Hun har blitt nominert av Vigdis Hultgren, som skriver til VA: Marit Svendsen må være verdens beste lillesøster. Hun har usedvanlig stor omsorg for sin storesøster og svigerbror på 82 og 84 år. Flere ganger i uka er hun innom dem på besøk, og hun baker brød og kaker og fyller fryseren deres. Noen ganger leverer hun til og med ferdige middager. Dette vet jeg de er utrolig takknemlige for, og ingenting ville gledet dem mer enn at Marit fikk ei julestjerne og tittelen «Verdens beste lillesøster»!

Lars og Audgunn Klæboe er glade for at Marit og resten av familien stiller opp.

Tett knyttet

Det er tydelig at familie betyr mye for Marit. Hun var yngst i søskenflokken. Foreldrene gikk tidlig bort, og hennes sytten år eldre storesøster og svigerbror ble dermed nærmeste familie.

– De har vært som reserve-besteforeldre for mine barn, og det setter jeg stor pris på. Det er derfor jeg gjør dette, sier Marit.

Spiselig gave

Marit mener matvarer og hjembrakte varer er noen av de beste julegavene man kan gi.

– Man har jo det meste, så hvorfor ikke gi noe vi trenger? Mat og kaker skaper kos og hygge, men det er samværet som gjør jula fin. Marit skal tilbringe julen sammen med familie og venner, og gleder seg til selskaper og sosialt samvær.

– Jula er ei mørketid, og da er det ekstra viktig å vise omsorg for hverandre, synes hun. Hun tenker da spesielt på dem som blir sittende alene.

– Vi må vise hverandre at vi bryr oss, oppfordrer hun.

Stiller opp

Lars og Audgunn Klæboe er takknemlige for at Marit og resten av familien stiller opp. Marit er innom dem 2–3 ganger i uka.

– Hun er absolutt verdens beste lillesøster, forsikrer Audgunn oss om.