I forrige uke ble 18 nye sykepleiere uteksaminert fra Nord Universitet på Stokmarknes. Fire fra kullet kommer fra Hadsel, men ingen av de har foreløpig fått ny seg fast jobb, men har forhåpninger om at det vil ordne seg. Pedersen, som har vært en ivrig forkjemper for viktigheten av å rekruttere sykepleiere til både egen kommune og til resten av regionen, mener at Vesterålen må se nøye på hva som kan gjøres for å sørge for å få disse raskest mulig ut i jobb.

– Jeg møter ofte helsepersonell som sliter med å få jobb og utplassering ved sykehus i regionen, og i stedet må reise andre steder i landet for å få jobb. Derfor mener jeg at vi i vesterålskommunene, i samarbeid med sykehusene, finne ut hvordan vi best mulig kan ta vare på studentene som ønsker å arbeide her. Vi må finne en løsning på denne utfordringen, sier han.

Vil lage pool

Pedersen understreker at han ikke har en krystallklar plan, men har tenkt på noen potensielle og farbare veier å gå.

– Vi må få til en ordning med hospitering og praksisplasser slik at studentene får raskest mulig fast jobb etter utdannelsen. Kanskje man kan kunne lage en såkalt pool?, i form av et slags byrå med sykepleiere. For eksempel kunne studentene som nå er ferdig utdanna bli en del av dette. Dessuten har alle vesterålskommunene gått ut til leiebyrå i forbindelse med sykepleierrekruttering, så helt ukjent bør ikke en slik tanke være. I så måte kan et eget selskap i Vesterålen som ansetter sykepleiere, være et alternativ. Det kan hende at det blir dyrt, men det vet vi ikke før året er omme, sier han.

Må løfte debatten

Nå håper Pedersen at han og resten av ordførerne i Vesterålen kan bidra til å løfte debatten slik at man får til en felles ordning som alle kan nyte godt av.

– Hele Vesterålen mangler helsepersonell og vår jobb er å ta ansvar for at vi får sykepleiere på plass, både nyutdannede og andre. Debatten er meget viktig og må løftets opp, sier han.

Fordi Pedersen har inntrykk av at mange unge, nyutdanna etablerer seg på det første stedet de får fast jobb, mener han at det er ekstra viktig å tiltrekke seg nyetablerere innen helse- og sykepleierfaget.

– De er en viktig aldersgruppa for Vesterålen. Der man får sin første jobb, får man gjerne kjæreste, knytter kontakter og blir ofte værende. Det er nettopp denne kategorien som Vesterålen trenger, særlig innenfor helsefagene, slår Sture Pedersen fast.

Tar tak

Ordfører i Hadsel og regionrådsleder, Siv Dagny Aasvik, sier at flere av utfordringene som Pedersen etterlyser, var oppe til diskusjon på regionrådsmøte for et par uker siden.

– Det er ikke bare kommunene som har problem med å få sykepleiere, men også sykehusene. Vi kommer til å få en enorm sykepleiermangel i årene som kommer. Derfor skal vi sette i gang et krafttak. Jeg har bedt administrasjonen om å utrede et fellesprosjekt når det gjelder rekruttering av sykepleiere, men også helsesøstre. Vi er nødt til å se på nye måter å gjøre dette på. Vi skal også arbeide tett opp mot begge universitetene og skal ha et nytt samarbeidsmøte etter jul, forteller hun.

Må ta vare på vesterålinger

I likhet med Pedersen, mener Aasvik det er viktig at nyutdannede sykepleiere får fast stilling så raskt som mulig.

– Skal vi øke rekrutteringen må lyse ut flere 100 prosentstillinger. Det er også viktig å utdanne nok sykepleiere. Å ta vare på sykepleiere fra Vesterålen er viktig, noe som blir en vesentlig del av fellesprosjektet. Å ha nok sykepleiere er noe som angår alle og vår felles fremtid, slår Siv Dagny Aavik fast.

De fleste får jobb

Studiestedsleder ved Nord Universitet på Stokmarknes, Barbro Fjellheim Holm, har inntrykk av at de fleste sykepleierne ved Nord Universitet, får jobb etter endt utdanning.

– De fleste i Lofoten og Vesterålen kommer seg ut i jobb etter hvert, selv om det kan ta litt tid. Noen får fast jobb med en gang, mens andre får deltidsstillinger. En annen faktor som er viktig å rette søkelys på, er at sykepleierbehovet i regionen ikke blir dekket opp av de studieplassene vi har på utdanningen. Det er en utfordring, slår hun fast.