Kjempenedtur for Hareide: Danmark ute av VM etter vanvittig drama

Tre strafferedninger fra Kasper Schmeichel var ikke nok. Dermed er VM-eventyret over for Åge Hareide og Danmark.

Danmarks trener Åge Hareide etter VM-kampen i fotball mellom Kroatia og Danmark på Nizjnij Novgorod-stadion. Danmarks assistenttrener Jon Dahl Tomasson til høyre og Christian Eriksen til venstre.   Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

100Sport

Kroatia-Danmark 1–1 e.e.o. (3–2 i straffesparkkonkurransen)

NIZJNIJ NOVGOROD: Sunnmøringen kunne skrive både norsk og dansk fotballhistorie søndag kveld, men det endte i stedet med fortvilelse for mannen som kunne blitt tidenes første nordmann i en VM-kvartfinale i et herre-VM.

Kampen startet og sluttet på det aller mest dramatiske vis, da får det heller gå at de 110 minuttene innimellom var alt annet enn underholdende.

Ventetiden var imidlertid verdt det da det ble et utrolig straffeoppgjør som til slutt ble avgjørende.

Keeper Kasper Schmeichel reddet først et forsøk fra Luka Modric da det bare var fire minutter igjen av ekstraomgangene. Skuddet fra 11-meteren tok han i fast grep, til stor jubel fra både pappa Peter, Hareide og resten av «de danske drenge».

Dermed måtte det ti nye spark fra 11 meter til for å avgjøre hvem som skal møte VM-vert Russland i Sotsji til lørdag.

Bom, bom, bom, bom og bom

Det var tydelig at dette var en situasjon spillerne ikke er vant til å være i. Kun halvparten av forsøkene gikk i mål.

Først bommet både Christian Eriksen og Milan Badelj, deretter satte Simon Kjær, Andrej Kramaric, Michael Krohn-Dehli og Luka Modric ballen mer eller mindre sikkert i mål.

Da så Lasse Schöne bommet så det mørkt ut for Hareide, men Schmeichel hentet frem nok en redning på skuddet fra Josip Pivaric.

Da heller ikke Nicolai Jørgensen klarte å overliste Danijel Subasic var danskene igjen helt avhengige av sin målvakt. Denne gangen kunne ikke Schmeichel redde dem, for Barcelona-spiller Ivan Rakitic sendte Leicester-keperen feil vei og ut av VM.

Den eventyrlige starten

Det er et yndigt land, sang Hareide med innlevelse før kampen, og lukket øynene litt da han kom til Vort gamle Danmark skal bestå.

Og det ble utvilsomt en «yndig» start på kampen. Danske ansikter viste at de nesten ikke kunne tro det selv da de jublet for scoring allerede etter 57 sekunder.

Hareide ga noe overraskende venstreback Jonas Knudsen VM-debuten. Han kaster langt, skulle det fort vise seg. Fryktelig langt.

Ballen havnet til slutt hos Mathias Jørgensen, som var mer enn heldig da avslutningen både gikk via armen til keeper Danijel Subasic og stolpen før den trillet over rolig over streken.

Fort ned på jorden igjen

Hareide jublet, men ledelsen skulle ikke bestå særlig lenge. Det tok ikke mer enn 160 sekunder før han slo ut armen i fortvilelse etter en solid kræsjlanding. Baklengsmålet kunne danskene takke seg selv for.

En Henrik Dalsgaard-klarering bidro ikke til annet enn å skyte ned en medspiller Andreas Christensen, og dermed var Juventus-målsniken Mario Mandzukic nådeløs.

Der og da så det ut til å bli en ellevill VM-klassiker, men det skulle vise seg vanskelig å leve opp til den ambisiøse starten.

Kroatene hadde vært i Nizjnij Novgorod en gang tidligere i mesterskapet. Da sjokkerte de Lionel Messi og Argentina med tre mål. Denne gangen fikk de det tøffere. Hareide varslet lørdag at det kunne bli et «annet Danmark» vi fikk se i åttendedelsfinalen, et lag som angrep og risikerte mer.

Den planen må ha blitt skrinlagt i løpet av natten.

Kampen stupte i tempo. Ivan Perisic og Dejan Lovren hadde hver sin store sjanse, i tillegg traff et Christian Eriksen-innlegg oversiden av tverrliggeren.

Det var de 40 minuttene etter sjokkstarten oppsummert.

Kroatene var i overtall på tribunene, og det virket også som at russerne hadde mer sansen for sine sørslaviske brødre enn for en gjeng skandinaver med en sunnmøring som sjef.

Tamt og kjedelig

Der den første omgangen begynte forrykende, var det en lang og fryktelig seig start på den andre.

Klokken bikket både 50 og 60 og 70 spilte minutter uten noe som minnet om en målsjanse.

Russland viste tidligere på dagen at det er mulig å slå nedenfra da de sendte de spanske gullutfordrerne hjem.

Den første lille muligheten var det danskene som fikk, men denne gangen manglet Jørgensen både dyktighet og hell.

Et par skuddforsøk senere var ordinær tid spilt. I overtiden prøvde både Ivan Rakitic og Braithwaite seg fra distanse, men begge bommet på mål med et par meter.

Dermed var det klart for ekstraomganger.

Straffebom nummer 1

Hareide trasket rundt og snakket med spillerne. Så samlet han dem i en ring og ga dem en gnistrende peptalk før han sendte dem ut i krigen igjen.

Nok en gang skapte et fryktelig langt Knudsen-innkast kaos foran Subasic, og ni minutter ut i det første ekstrakvarteret skjøt innbytter Lasse Schöne like utenfor.

En annen reserve, Pione Sisto prøvde seg tidlig etter det andre sidebyttet, men heller ikke han traff mål.

Modric hadde vært uvanlig anonym lenge, men plutselig trakk han en helt ekstrem gjennombruddspasning ut av ermet. Ante Rebic rundet Schmeichel, men i det han skulle sette ballen i tomt mål ble han meid i bakken av målscorer Jørgensen.

Modrics straffe var på ingen måte ekstrem, den var løs og dårlig plassert og havnet i fast grep hos Schmeichel.

Dermed levde håpet for danskene helt til 10 nye straffespark var tatt. Da var det slutt.

Hareide samlet spillerne og sendte dem bort til de danske supporterne, som takket for tapper innsats.

I motsatt ende av banen jublet kroatene for at deres drøm om VM-medaljer fortsatt lever.

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

100Sport