VM-sensasjon av Russland: Spania slått ut av VM etter straffedrama

Russland klare for kvartfinale i VM.

Det russiske laget jubler etter å ha sensasjonelt slått ut Spania i åttendedelsfinalen i VM.  Foto: Reuters / Carl Recine

100Sport

SPANIA - RUSSLAND 1–1 (4–5 etter straffespark)

Spania er ute av VM. Hjemmenasjonen Russland er klare for kvartfinale etter å ha slått ut fotballgiganten på straffespark.

Koke og Iago Aspas bommet i straffesparkkonkurransen, og dermed er en av VMs største favoritter ute.

– Dette er det største sjokket i internasjonal fotball på 16 år. Jeg tror ikke det jeg ser. Jeg er helt sjokkert. Det er altså et av de dårligste russiske landslagene noensinne som slår ut et av de aller beste landslagene som noeng gang har vært,sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller etter kampen.

Spania tok en oppskriftsmessig ledelse etter elleve minutter da den 38 år gamle Russland-forsvareren Sergey Ignasevich var uheldig og satte ballen i eget nett etter en dødball.

Spania hadde mye ball, men slet med å trenge gjennom et kompakt og tett Russland-lag. Like før pause utlignet vertsnasjonen etter et straffemål av «den russiske bjørnen» Artem Dzyuba.

Det ble ingen flere mål i løpet av kampen, og oppgjøret gikk dermed til ekstraomganger og straffekonkurranse. Der trakk altså Russland det lengste strået - på sensasjonelt vis.

Han er klar for en siste VM-dans. Så tar Iniesta siesta.

– Klønete

Spania eide oppgjøret fra start, men slet med å skape det helt store mot et kompakt Russland-lag. En døball etter elleve minutter skulle derimot åpne oppgjøret.

Den tidligere Chelsea-spilleren Yuri Zhrikov la Nacho i bakken på høyrekanten, og Spania fikk frispark fra farlig hold.

Marco Asensio svingte dødballen hardt inn mot bakerste stolpe, og der var Sergio Ramos og Ignashevich i en tøff duell. Sistnevnte hadde så stort fokus på Spanias kaptein at han mistet kontrollen på hvor ballen var, og ble såpass hardt presset at han på uheldig vis satte ballen i eget nett via leggen.

Slik vurderer Tjærnås VM-lagene: Disse har imponert aller mest

– Det var et klønete selvmål, men det var Asensio og Ramos som sto bak. De spiller sammen i Real Madrid, og dette hadde de nok planlagt på forhånd, sa TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller i pausen.

– Russland har kun sluppet inn mål på dødballer i årets VM, og det visste Spania å utnytte, sa den tidligere landslagsspilleren Solveig Gulbrandsen i TV 2s pausesending.

«Den russiske bjørnen» utlignet

Dette var nok langt ifra åpningen vertsnasjonen så for seg foran nærmere 80.000 tilskuere på Luzhniki stadion i hovedstaden Moskva. Russerne fortsatte å ligge lavt, og lot Spania gjøre noe de virkelig kan: Trille ball.

Selv om spanjolene hadde ballen over 70 prosent av tiden, slet de med å skape sjanser. Mot slutten av den første omgangen var det Russland som presset på for en utligning, godt hjulpet frem av et ekstatisk hjemmepublikum.

Den kjente russiske VM-kommentatoren brukte et ord Putin ikke liker. Det var en stor tabbe.

På et hjørnespark like før pause fikk russerne betalt for trykket. Et hjørnespark endte på hodet til «den russiske bjørnen» Dzyuba, som stanget ballen i hånda til Gerard Pique. Spania-midtstopperens arm var i en unaturlig posisjon, og dommer Bjorn Kuipers pekte korrekt på ellevemetersmerket. Dzyuba tok straffesparket selv, var iskald og sendte Luzhniki stadion til himmels med sin utligning.

1–1 sto seg til pause.

Elleve mann bak ballen

Laget som har løpt mest under årets VM, Russland, fortsatte å forsvare seg med heroisk innsats og elleve mann bak ballen etter hvilen. Spania hadde masse ballinnehav, men verken tempo, bevegelser eller presisjon var bra nok til å få russerne til å henge i tauene.

Selv om den andre omgangen var kjedelig, var det skikkelig nerve i oppgjøret. En kvartfinaleplass i VM sto på spill, og ingen av lagene turte å ofre for mye fremover.

– Det er tungt å forsvare seg som dette, men jeg synes Russland står bra. Men jeg sliter virkelig med å se hvordan de skal få et mål her, sa TV 2-kommentator Brede Hangeland da det gjensto ti minutter av oppgjøret.

NRK-ekspert mener dette er VMs beste øyeblikk: – Neymar ble avslørt

– Ikke bra nok

Spania ofret mer og mer jo nærmere kampuret tikket 90 minutter, og fem minutter før slutt fikk innbytter Andres Iniesta en kjempesjanse.

34-åringen banket til fra 16 meter, og Russland-keeper Akinfeev måtte strekke seg så lang han var for å få en fingertupp på ballen. På returen ventet en annen innbytter, Iago Aspas, men spissens avslutning fra skrått hold snek seg like utenfor stolpen.

Det ble ingen flere mål etter ordinær tid, og VM-vinnerne fra 2010 måtte dermed ut i ekstraomganger mot Russland, som er den dårligst plasserte nasjonen på FIFA-rankingen i årets VM.

– Det Spania viste i andre omgang var ikke bra nok. Det gikk for sent, de tråkket på ball og det var ingen sprut i det de foretok seg, sa Gulbrandsen før ekstraomgangene braket løs.

Vanvittig dobbelsjanse

Melodien i første ekstraomgang var lik som resten av kampen: Spania trillet ball, Russland forsvarte seg. Både Pique og Dani Carvajal fikk sjansen til å sende Spania i ledelsen i den første ekstraomgangen, men rutinerte Akinfeev hang med på notene ved begge anledninger.

Fire minutter ut i andre ekstraomgang fikk Spania en vanvittig dobbelmulighet. Først fikk Rodrigo Moreno avsluttet fra skrått hold, men Akinfeev reddet mesterlig. På returen banket Carvajal til fra 13 meter, men skuddet ble blokkert av en mur med Russland-spillere.

Etter 114 minutter ropte Spania-spillerne på straffe etter riving i feltet på et frispark, men hoveddommeren vinket bort protestene etter å ha fått beskjed fra videodommerne på øret om at ingen regler var brutt.

Spania eide kampen totalt, og skapte flere og flere sjanser mot et Russland på felgene. Krampen tok flere spillere, men russerne ga seg aldri. Det gikk derfor til straffekonkurranse.

Straffedrama

I straffekonkurransen var det Spania som startet. Rutinerte Andres Iniesta sendte Spania iskaldt i føringen 2–1. Smolov utlignet til 2–2, før Pique sendte spanjolene i føringen igjen via stolpen og inn.

38 år gamle Ignashevich, som laget selvmål i første omgang, fikk en liten revansj da han satte 3–3.

Koke gikk fram for å ta det tredje straffesparket for Spania, men Akinfeev valgte rett side og reddet enkelt.

«Diamanten fra Sibir», 19 år gamle Aleksandr Golovin sendte Russland opp i 4–3, før Ramos utlignet til 4–4. Denis Cheryschev sendte Russland opp i 5–4, og alt press lå dermed på Iago Aspas. Om han bommet, ville VM være over for Spania. Og presset ble for stort for Spania-spissen, som avsluttet midt på mål. Akinfeev var på vei til høyre, men foten hang igjen. Han fikk dermed sparket ballen unna, og ble den store russiske helten da vertsnasjonen på sensasjonelt vis slo ut en av storfavorittene - Spania.

– Et umenneskelig press, sa Hangeland før Aspas steg frem.

De russiske jubelscenene var helt ville, både på tribunen og på banen. Flere spanske spillere tok til tårene.

– For en russisk triumf og spansk tragedie, sa Hangeland videre.

VOLs debattregler:

1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

100Sport