Mor fikk kjenne på sønnens redsel da det blåste 20 meter i sekundet:

– Mamma, jeg er redd!

Mor og sønn stod og ventet på rødt lys på Tjeldsundbrua under sterke vindkast.

  Foto: Ivar L. Paulsen

forsiden

Torsdag ettermiddag fikk ei kvinne og hennes sønn oppleve sterk vind på nært hold. Da de kjørte fra fastlandsiden og mot brua viste ikke tavla hvor sterk vindstyrken var. Kvinnen i bilen så at vinden tok godt tak i flere biler på brua. De sto da midt oppe på brua og lyssignalene viste rødt.

– Jeg synes at vi kan vente på grønt lys på fastlandsiden i stedet for å bli stående på brua. Det var ekkelt å stå på brua, men jeg skjønte at den ikke ville kollapse. Jeg ble selvfølgelig ikke upåvirket av at sønnen min ble redd, sier hun til Harstad Tidende.

Kvinnen ønsker å være anonym.

LES OGSÅ: Vegvesenet vurderer tiltak

– Når vinden tok så mye i bilen min, tenker jeg at det tar mye mer i bobiler og andre store kjøretøy, sier hun.

– Mamma, jeg er redd, sa sønn da de ventet.

Kvinnen synes det er greit å bli stående på brua å vente på grønt lys når det er fint vær, men hun mener det burde vært lyssignaler ved foten av brua, slik at kjøretøy har mulighet til å stå der når det er sterk vind.

I følge Statens vegvesen skal det skal gjøres viktige reparasjoner av E10 Tjeldsundbrua i sommer, som omfatter ombygginger på en av pilarene. Arbeidet har vært planlagt til de deler av sommerhalvåret der vi normalt sett har best vær.

Hva betyr vindstyrken

Navnm/sVirkning på landVirkning til sjøs
Stille0-0,2Røyken stiger rett opp.Speilblank (havblikk).
Flau vind0,3-1,5Røyken driver i vindens retning.Små krusninger, ikke skum.
Svak vind1,6 - 3,3Smått løv settes i bevegelse.korte småbølger.
Lett bris3,4 - 5,4Løv og småkvist rører seg, lette flagg strekkes.Bølgekammene begynner å toppe seg, litt skum.
Laber bris5,5 - 7,9Kvister og smågreiner røres, støv virvles opp.Lengre bølger, en del skumskavler.

Frisk bris8-10,7Mindre løvtrær svaier, bølgekammer på innsjøer.Middelstore, lange bølger med lange skumskavler.
Liten kuling10,8 - 13,8Store greiner rører seg, det hviner i telegraftrådene.Store bølger begynner å dannes, skumskavlene er større overalt.
Stiv kuling13,9 - 17,1Hele trær rører seg, tungt å gå mot vinden.Sjøen tårner seg opp, skummet blåser i strimer med vindretningen.
Sterk kuling17,2 - 20,7Kvister brekker, tungt å gå mot vinden.Middels høye bølger av større lengde, sjørokk driver i strimer med vinden.
Liten storm20,8 - 24,4Store trær svaier og hiver, takstein kan blåse ned.Høye bølger, tette skumstrimler, sjøen begynner å "rulle".
Full storm24,5 - 28,4Sjelden inne i landet, trær rykkes opp, stor skade på hus.Meget høye bølger, havflaten hvit av skum, tung og støtende rulling.

Sterk storm28,5 - 32,6Meget sjelden, følges av store ødeleggelser.Ualminnelige høye bølger, sjøen er fullstendig dekket av lange, hvite skumflak, sjørokket nedsetter synsvidden.
Orkan32,7-Forekommer meget sjelden, følges av store ødeleggelser.Luften er fylt av skum og sjørokk som nedsetter oversikten betydelig, sjøen er fullstendig hvit av drivende skum.

Kilde: Storm Weather Center AS