Innkrevingen starter mandag 10. desember:

Her er bomsatsene på Hålogalandsbrua

113 kroner per passering, hele døgnet. 20 prosent rabatt med brikke.
forsiden

Satsene for å kjøre over Hålogalandsbrua er klare. Innkrevingen starter mandag 10. desember ved midnatt. Brua åpnes offisielt av statsminister Erna Solberg dagen før.

Bomstasjonen på E6 på Øyjord har to forskjellige satser:

113 kroner for kjøretøy til 3.500 kilo, 280 kroner for kjøretøy over 3.500 kilo.

Tunge personbiler over 3.500 kilo som har bombrikke får passere for 113 kroner. Dette gjelder alle biler over 3500 kilo som er registrert i kjøretøygruppe M1 for persontransport med maks åtte sitteplasser (for eksempel bobiler, campingbiler og enkelte andre større personbiler.)

20 prosent rabatt med brikke

Trafikantene skal betale bompenger for passeringer i begge retninger, hele døgnet. Bomstasjonen er automatisk. Det finnes ingen myntmaskiner eller boder for manuell betaling.

Dette skriver Statens vegvesen i en annonse som står på trykk i Fremover onsdag.


Dette koster kjøreturen langs nye E10 for deg

Med vanlig personbil korter du inn turen fra Harstad til Sortland med 42 minutter en vei. Tur-retur koster kjøreturen deg 168 kroner (i 2018), om du har bombrikke.

 

Det er to betalingsmåter: Autopassavtale med brikke i vinduet eller uten avtale med tilsendt faktura i ettertid.

Autopassavtale gir 20 prosent rabatt per passering for kjøretøy inntil 3.500 kilo, mens det ikke gis rabatt for dem som er tyngre.

Elbiler fritatt

De som er fritatt for betaling er blant annet motorsykler og mopeder, kjøretøy i merket begravelsesfølge, elbiler og hydrogenbiler, samt kollektivtrafikk i konsesjonert rute.

Med autopassbrikke og rabatt blir taksten ca. 90 kroner per vei.

Gruppeleder i Høyre i Narvik, Paul Rosenmeyer, har uttalt til avisa Fremover (plussak) at prisen gjør at han vil kjøre rundt.

– For dyrt for pendlere, sier Paul Rosenmeyer.

Ifølge daglig leder for Bompengeselskap Nord AS, Erling Bortne, er det ikke innført noen ordning med månedstak slik det er for bypakker.

For dem som eksempelvis pendler mellom Bjerkvik og Narvik vil årlig kostnad bli vel 40.000 kroner, beregnet på knappe 230 arbeidsdager i ett år dersom man kjører personbil over brua.

Det er lite og ingenting å hente i pendlerfradrag.

Hvis du har hjemstedsadresse Trollvikveien i Bjerkvik og jobber i Kongens gate i Narvik, kan du få inntil 575 kroner mindre i skatt, forutsatt at skatteetaten godkjenner pendlerfradraget for kjøring med privat bil.

Hålogalandsbrua vil gjøre E6 18 km kortere til/fra Narvik mot nord.


Hålogalandsbrua åpnes i desember

Sluttarbeidene går etter planen, og Statens vegvesen har nå fastsatt åpningsdatoen.

 

- Helt vanvittig

Bompengetakstene har vakt reaksjoner på Facebook, blant annet hos Bjerkvikposten og hos noen harstadværinger som har merket seg satsene.

Blant innleggene er:

"Blir lite farting til Narvik fremover. De prisene som som det opereres med, er jo hinsides det meste."

"Skulle vært det dobbelte, så har vi betalt den ned fortere."

"Ja stem dåkk frp, så får det bli slik, tjohei;-)"

"Galskap. Helt vanvittig. Det er 50 tusen kr i året det for en dagpendler!!! Enkelte får snart ikke råd til å jobbe!!"

"Ellers takk, æ handle det æ treng i Harstad. STØTT DET LOKALE NÆRINGSLIVET."

"Hva slags useriøs post er dette Harstad Tidende? Med brikke (som alle har) koster det 90 kroner. Dette gjør veien mellom Harstad og Narvik 18 kilometer kortere (hvis du regner 4 kroner km altså 72 kroner spart) og faktisk innafor el-bil-rekkevidde (som er gratis). (Og ja, jeg ser hermetegnene, og vet det er sitater fra anonymiserte nettbrukere, men likevel. Taksten har gått ned fra tidligere og det er slått fast at elbil er gratis)."