E.N. Ediassen AS
Gå til

Han fikser de gamle klokkene dine

Ta vare på din families gamle klokkeklenodier.

På urmakerverkstedet bøyer urmaker Edward Ediassen seg over gamle klokker som nå kommer til heder og verdighet igjen.

- Stadige flere ønsker å ta vare på de gamle klokkene etter foreldre og besteforeldre. Disse klokkene som er 40-50-60 år gamle er kvalitetsklokker, og kan fungere helt godt igjen etter en grundig service, sier urmakeren ved familiebedriften E.N. Ediassen på Sortland.

Ved rensing, overhaling og smøring av urverkene går klokken - ja, som en klokke igjen.

Se komiker Erlend Osnes på besøk i klokkeverkstedet:


Ediassen oppfordrer alle som finner en slik klokke om å gå innom en urmaker for å høre om det er mulig å få den til å fungere igjen.

- Det som var «gammel mannskit» for 30 år siden, trenger ikke være det i dag. Jevnt over var det god kvalitet på det som ble laget på den tiden, og det er verdt å ta vare på.

- Vi fikser ikke bare det innvendige, men gjør også en polering av urkassen, glasset og lenken. Klokken trenger ikke å være gull, det er mange gamle fine stålklokker. Den stilen er begynt å komme tilbake, sier Ediassen.  

Stor verdi på gamle klokker

Han forteller at mange gamle klokker kan ha stor verdi, selv om det for de fleste er den nostalgiske verdien er høyest.

- Spesielt Omega-kokker kan være verdt noen tusen kroner. De selges ofte for 4.000-5.000 kroner og oppover på bruktmarkedet. Da får man pengene igjen hvis man ønsker å selge etter en overhaling, sier Ediassen.

Ediassen på Sortland er eneste klokkeverksted i området Vesterålen, Harstad og Lofoten.

- Hvordan pakker man inn en klokke hvis man skal sende inn til verkstedet?

- Det viktigste er at klokken ikke utsettes for støt. Pakk den inn i papp og deretter en boblekonvolutt, så skal det gå fint.

En full overhaling har en ventetid på to til fire uker, mye ut ifra om Ediassen må bestille nye deler eller ikke.

Slik holder du klokken din vedlike

Alle klokker trenger jevnlig vedlikehold.

- Det er mange som har et skrikende behov for å rense lenken, den trenger å vaskes den og. Hvis man har skinnreim, så kan man lett se om den er klar for utskifting. Hvis den er sprukket på baksiden, så må man skifte den.

Han forteller at etter polering og rensing, så ser alle klokker ut som ny. Også quart-klokker bør ha en årlig sjekk. 

- Når klokken er inne til batteriskift, så kan det være greit å skifte pakning samtidig. Da unnngår man at klokken tar inn vann, sier Ediassen.

Reparerer større veggklokker

Ediassen tar også imot større veggur for overhaling.

- Disse bør være på overhaling hver 5-10 år. Hvis det går lengre tid imellom, så kan de bli så slitt at det enten ikke lar seg reparere eller at det blir veldig dyrt.

I tillegg til klokker renser og polerer Ediassen også smykker.

- Det samler seg mye skit på smykker, og da blir de matt. Spesielt diamantringer mister sin glans når de blir skitne.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.