Annonse fra Bil i Nord
Gå til

Bare en av to tenåringer har sommerjobb

Eren (18) fikk drømmejobben - mekker bil i sommerferien

Stadig færre tenåringer har deltidsjobb eller sommerjobb, viser ferske tall fra SSB. Mens nærmere tre av fire 17-åringer hadde inntekter fra slike jobber på slutten av 1990-tallet, gjaldt dette bare om lag halvparten av 17-åringene i 2015. Eren Cifci går i mot statistikken, han setter pris på å jobbe og tjene egne penger.

Cifci er mekanikerelev og jobber denne sommeren på verkstedet hos Bil i Nord på Sortland, før han til høsten starter som lærling for Bil i Nord på Leknes.. Han er en av flere skoleelever som synes det å ha en sommerjobb er en kjærkommen anledning til å tjene sine egne penger.

-Jeg synes det er ute i arbeid at man lærer mest, mye mer enn å gå på skole. Jeg har vært interessert i biler fra jeg var liten, og jeg drømte først om å bli bilingeniør. Men så fant jeg ut at man da måtte gå mye på skole, og da valgte jeg bilmekaniker.

Nedgang

Det er flere årsaker til at antall ungdommer i sommerjobb er gått ned, i rapporten hentes flere mulige forklaringer fram: Arbeidslivet er blitt mer spesialisert, med generelt færre jobber for ufaglærte. Konjunkturene svinger og jobbtilbudet med dem. Nord-Norges største bilkonsern, Bil i Nord, synes det er viktig å kunne gi ungdom muligheten til å jobbe. Denne sommeren har en rekke ungdommer fått mulighetentil å teste arbeidslivet hos dem.

Cifci trives godt med å være i sommerjobb.

GÅR MOT STRØMMEN: Eren Cifci skiller seg ut fra andre ungdommer ved å ha sommerjobb.  

- Det er et artig yrke og er noe jeg liker å gjøre. Jeg liker aller best å skru på biler, først og fremst min egen, forteller Eren Cefci.

Han har i dag en Volvo V50.

- Min neste bil skal være et vrak. Jeg har planer om å fikse den, for så å selge den.

Vil tjene egne penger

Jens Gundersen (20) vasker dekk og utfører andre oppgaver på Bil i Nords dekkhotell. Til høsten begynner han på geologi-studier ved universitetet og fram til studiestart skal han jobbe.

-Jeg hadde lyst å jobbe for å tjene egne penger. Det er fine folk og greie oppgaver, og jeg håper å jobbe så mye som mulig, sier Gundersen.

Les også: Stadig flere sjekker inn på dekkhotell

Viktig samfunnsoppgave

Servicemarkedssjef Morten Skouge

i Bil i Nord forteller at bilkonsernet er en stor organisasjon som synes det er viktig å kunne tilby sommerjobb til ungdommer.

-Vi ser på det som en viktig samfunnsoppgave å også tilby ungdommer mulighet til en jobb og til å tjene egne penger. Det er viktig å få erfaring fra arbeidslivet, og det kan vi være medå gi dem. I tillegg gjør de en del forefallende arbeid som vi ellers ikke rekker å gjøre i løpet av året.


Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.