Annonse fra Interoptik Sortland – Optiker Ramstad
Gå til

Trenger barnet ditt briller? Dette er signalene du bør se etter

Tidlig avklaring kan øke livskvaliteten til barnet ditt.

Opplever du at barnet ditt ofte sitter og myser? Kanskje vrir han eller hun på hodet ved TV-titting eller næraktiviteter, blir tidlig trøtt eller får hodepine? Da kan det være signaler på at barnet ditt har behov for briller, ifølge Werner Ramstad, optiker og daglig leder ved Interoptik Sortland – Optiker Ramstad.

– Det er svært sjeldent barn skjønner selv at de trenger briller. De sjekkes når de er fire år, etter det er det viktig at både foreldre og lærere følger med, da spesielt når barnet leser, sier Ramstad.

Briller som toåring

Arild Tryggheim (8) har brukt briller siden han var to år gammel. Behovet for briller ble bekreftet på helsestasjonen som henviste til øyelege før han deretter fikk sine første briller fra Interoptik Sortland - Optiker Ramstad.

MORSOMT MED UNDERSØKELSE: Arild Tryggheim går gjennom undersøkelsen sammen med optiker Werner Ramstad.  

– Arild har skeive hornhinner og begynte med briller først og fremst for å korrigere disse, sier Ramstad.

Moren til Arild, Susanne Tryggheim, fikk en mistanke da Arilds motorikk var litt uvøren og «klumsete».

– Jeg jobber i barnehage og opplever derfor at barns språklige utvikling og motorikk henger sammen. Når barnet utvikler språket sitt så kan de ofte ha få litt dårligere motorikk, men Arild hadde et veldig godt språk fra før. Derfor skjønte jeg at det måtte være noe annet, så jeg ble ikke så overrasket da det viste seg at han trengte briller.

Jukser seg til briller

De fleste barn med dårlig syn er langsynte. Noen barn vokser det av seg, mens andre forblir langsynt resten av livet. Dersom man ikke oppdager det kan det by på fysiske utfordringer.

– En av konsekvensene kan være at de får et øye som de «trener» til å undertrykke – da de bare unngår å bruke det. Da kan resultatet være at man får et såkalt «lazy eye», altså et øye som ikke er i drift.

Optiker Ramstad opplever at det i dag ikke er noen stigmaer blant barn relatert til det å bruke briller.

– Det å bruke briller er helt normalisert. Nå er det faktisk barn som later som de har dårlig syn fordi de har lyst til å bruke briller. I tillegg er det enklere og billigere å kjøpe briller enn det var på 70- og 80-tallet.

Linser som godt alternativ

Før var det vanlig å vente til barnet var 12 år før kontaktlinser ble vurdert som alternativ til briller. Nå lages kontaktlinser i nye materialer som kan brukes også på barn fra femårsalderen. Kontaktlinser er spesielt gunstig for de barna som har stor forskjell på øynene, eller har tidlig utvikling av nærsynthet.

– Brillene vil likevel alltid være førstevalg for korrigering av syn. I tillegg finnes det nå briller som er bedre tilpasset barns aktive hverdag.

TOMMEL OPP: Werner Ramstad sjekker her om Arild har fått noen synsforandringer siden sist. 

Arild liker å bruke briller og har de på seg hele tiden, også når han spiller fotball og er i annen fysisk aktivitet og lek.

– Han har ikke begynt med kontaktlinser enda, men han liker å bruke briller. Å trenge det har aldri vært et problem, og dersom han ikke har de på merker han raskt at han blir mer sliten, sier moren Susanne.

Gratis brille

På Interoptik Sortland – Optiker Ramstad har de lagt spesielt til rette for at barn skal oppleve synsundersøkelser og det å få briller som noe positivt. De har derfor et større utvalg briller til aktive barn. Samtidig som alle barn under 16 år får en reservebrille gratis dersom de kjøper briller til ordinær pris.

– Vi vet hvor viktig det er at barn får en ordentlig undersøkelse og at man tilpasser så godt som mulig til deres behov og livsstil. Det å bruke briller skal forbindes med noe positivt, sier Ramstad.  

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.