BioMar
Gå til

Er du den nye kollegaen til Lars og Tommy?

BioMar søker ny Systemkonsulent IT – er det deg? Systemkonsulent Lars Arntzen og IT-sjef Tommy Sørensen forteller her hva jobben går ut på - og hva BioMar er ute etter.

Lars Arntzen begynte å jobbe som controller hos Biomar i 1998, og var senere regnskapssjef i en årrekke. Etter 11 år i økonomiavdelingen søkte han nye utfordringer i solcelleindustrien i Narvik, før han igjen ble oppringt av Biomar. Var han klar til å komme tilbake, og prøve seg i IT-avdelingen?

– Det ble opprettet ei ny stilling med ansvar for rapportering og uthenting av data, og oppfølging av integrasjoner. Det skulle implementeres et nytt økonomisystem, så det var et greit «trøkk» i den perioden.

Av og til må også Lars Arntzen bruke hjelm på jobb.

Systemkonsulent Lars Arntzen kjenner Biomar bedre enn de fleste. Han forteller om et konsern der karriereveien videre ikke nødvendigvis er gitt: - Det er typisk Biomar at du kan utvikle stillinga di til å ta nye retninger videre. Du får jobbe med de tingene du er god til og viser interesse for, så lenge det er til nytte for Biomar. Innholdet i jobben kan være en del opp til deg selv, forteller Lars.

Nå er Biomar ute etter en ny systemkonsulent IT. Han, eller hun, kan få nye utfordringer og oppgaver i fanget. Det kan nemlig være langt mellom to like dager på jobb, og evnen til å ta nye utfordringer er avgjørende. – Oppstår det noe uventet, må vi bare hive oss rundt og slippe vi alt vi sitter med. Det kan være et problem med integrasjonene, altså systemene som snakker sammen.

Lars er innom kontrollrommet på BioMar, der Frode Gabrielsen overvåker alt som skjer via et utall skjermer.

De ulike systemene i BioMar rapporterer til hverandre, og da må vi sørge for at de prosessene går så knirkefritt som mulig. Det er ikke alltid ting går som planlagt, men det gjør bare jobben variert og spennende, mener Lars. - Det er også utrolig spennende å jobbe med rapportering/BI. Her er man mye i dialog med både superbrukere og BI-konsulenter fra mange forskjellige «BioMar-land». Det kan være dager at stort sett all kommunikasjon foregår på engelsk.

Å jobbe som systemkonsulent i Biomars IT-avdeling innebærer ikke at man skal kunne alt. Det jobber dyktige folk i alle ledd.  – Alt henger sammen i produksjonen, og det er et utall systemer som skal snakke korrekt med hverandre, fra råvarene kommer inn til produktet er ute hos kunden. Vår oppgave er å finne ut hvor transaksjonene har stoppet når noe ikke fungerer. Vi kan manipulere transaksjoner dersom det er nødvendig, og lage xml-filer som sendes mellom de ulike systemene. Du kan si at det er vår jobb å være i forkant av problemene, og forhindre at de oppstår. Dette gjør vi også gjennom å legge opp så gode rutiner som mulig for alle involverte, i tillegg til å gjøre systemene stadig mer robuste og driftssikre.

Det ferdige produktet lagres i sekker på 750 kg.

Lars Arntzen har klare oppfatninger om hva som vil kreves av den rette kandidaten som skal jobbe i Biomar. Og det er ikke kompetansen til en såkalt «rakettforsker» avdelingen ser etter: - Det å ha forretningsforståelse, og skjønne hvordan ting henger sammen i en produksjonsbedrift fungerer, vil være mye viktigere, forsikrer Lars.

Miljøet i Biomar omtales som «fantastisk godt, trygt, og i ordnede former» av de ansatte. «Mer enn bare en jobb» er også skussmålet fra flere. Uansett om arbeidssted blir Trondheim, Karmøy eller Myre i Vesterålen, vil oppgavene være mange og varierte. Bransjen er spennende, og Biomar er i konstant utvikling. Lars Arntzen ser fram til veien videre, og er klar til å få med seg en ny kollega.                          – Den evigvarende prosessen med digitalisering i selskapet er givende å få være med på. Alt handler til syvende og sist om å jobbe for å gjøre hverdagen lettere og mer effektiv for andre i organisasjonen. Den rette kandidaten vil ha mange muligheter i Biomar, mener han.

Her lagres det ferdige produktet før det skipes ut til BioMars kunder.

Velfungerende IT helt avgjørende

I produksjonen hos Biomar inngår en logistikk med mange typer råvarer. Disse skal gjennom en kompleks prosess, der hundrevis av enheter og komponenter koblet på nettverket rapporterer til ulike databaser og systemer. Da er velfungerende IT helt avgjørende. Høres det kanskje ut som det må en «rakettforsker» til for å jobbe med dette? Langt ifra, mener IT-sjef i Biomar-konsernet, Tommy Sørensen.

 – Nei, absolutt ikke. Vi er ute etter kandidater som har pågangsmot og liker nybrottsarbeid. Det vil være ei krevende stilling, og ingen rutinejobb. Du må ha evnen til å lære deg nye ting, og å finne løsninger på problemer som oppstår. Men også bidra til å holde ved like det Biomar allerede har. Det går ikke på teknisk IT – vedkommende skal ikke sitte og opprette brukere og foreta tekniske justeringer. Det er mer en mellommann mellom businessen og teknisk IT. Det vil være viktigere å ha evnen til å lære seg businessen enn teknisk IT, sier Tommy.

Biomar har opplevd en voldsom vekst over mange år, også på IT-sida. Veksten i produksjonen i Biomar Norge har doblet seg på noen få år, og med dette følger naturligvis også en del IT.

Biomars avdelinger dekker hele spekteret - fra forskning og utvikling til markedsføring, salg og produksjon. Det er også ansatt egne folk som jobber med å ivareta miljø og bærekraft. Alt dette krever data- og IT-systemer for at Biomar være god på alle disse ulike områdene.

Tommy Sørensen begynte som konsulent i BioMar for 12 år siden – nå er han global IT-sjef for konsernet.

Kan man si at IT er selve «nervesystemet» i Biomar-kroppen? –  Det kan man absolutt si. Det sier en hel del om hva denne personen skal jobbe med hos Biomar. Det er Biomars nervesystem, og vi kan oversette det til ERP-systemet (Enterprise Resource Planning). Det er tråder som strekker seg inn og ut av alle avdelingene som er integrert med hverandre, og i alle ledd av produksjonen. ERP er selve hjertet i alle IT-systemene, der alt er koblet på: Status på råvarer, hva som er solgt, kunder, fakturering. Alt meldes inn der, og informasjon hentes også ut derfra til andre systemer. Den vi ansetter vil jobbe tett på ERP, forklarer Tommy.

Biomar er også en global organisasjon, med felles IT-systemer på tvers av landegrensene. Dette samarbeidet er helt nødvendig for at helheten skal fungere, og for å kunne gjennomføre noe som er langt mer enn bare et motebegrep: Digitalisering. – Det er mange meninger om hva digitalisering innebærer, ifølge IT-sjefen. – Biomar har alltid vært ute etter å automatisere. Hvis det finnes et IT-verktøy som kan utføre noe automatisk for oss, så benytter vi helst det. Vi har vært tidlig ute med ting som Business Intelligence og integrasjoner, og vi har vært langt foran på våre områder. Biomar har egne folk som jobber med at produksjonssystemene skal være integrert i hverandre. Digitalisering handler om å spørre seg selv: Kan vi gjøre ting på en helt ny måte? Kan vi gjøre noe annerledes innen våre kjerneområder for å være foran konkurrentene? Konsernledelsen har klare forventninger om at de ulike avdelingene bidrar til dette.

Tommy Sørensen har selv vært gjennom en spennende reise hos Biomar, som kanskje illustrerer noen av mulighetene i konsernet for den rette kandidaten. – Den vi ansetter vil være heldig. Jeg begynte her for 12 år siden som innleid konsulent, og er i dag global IT-sjef. Vi vil by på utfordringer, men også enorme muligheter. Biomar har et fantastisk arbeidsmiljø, og vi er stolt av kompetansemiljøet på vakre Myre i Øksnes. Det er dyktige og motiverte folk i alle avdelinger, og alt er på stell hos oss med tanke på pensjons- og forsikringsordninger. Den rette kandidaten bør ha noe erfaring med seg, og vi belønner innsats, forsikrer Tommy Sørensen. - Det er muligheter hos Biomar.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.