Ving
Gå til

NORD, SØR, ØST ELLER VEST? Italia byr på det ene flotte reisemålet etter det andre. Taormina på Sicilia er ett av dem.  

Fem italienske reisemål som pirrer reiselysten

Foretrekker du historiske byer, vakre strender eller små, postkortvakre tettsteder? Italia har alt og enda mer, og har en tendens til å levere på alle fronter – uansett hva du vil ha ut av ferien. Ving tilbyr reiser til alt fra Milano i nord til Sicilia i sør.

– Jeg har enda til gode å bli skuffet over et italiensk reisemål. Være seg storby, små badebyer, innland, nord eller sør – jeg blir alltid like fascinert og betatt hver gang jeg besøker Italia, sier Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving.

En av hennes italienske favoritter ligger i den sørlige enden av Napolibukten, ruvende på toppen av et flertall hvite kalksteinsklipper. Der ligger nemlig byen Sorrento – en klassisk perle, ifølge Røhr-Staff.

GJØR SOM IBSEN: Idylliske Sorrento var tilholdssted for flere kreative sjeler på 1800-tallet, og den dag i dag er det lett å senke skuldrene og finne inspirasjon her.  

 

Perlen Sorrento

– Å kalle et reisemål en perle er nok en aldri så liten klisjé, men når det gjelder Sorrento er det vanskelig å finne et mer passende ord. Byen er full av nydelige gamle bygninger, fantastiske restauranter og i gatene hersker en glamorøs, men likevel avslappet atmosfære.

I tillegg har byen et skikkelig historisk sus over seg. Sorrento ble nemlig flittig besøkt av flere store kunstnere på 1700- og 1800-tallet, og en lang rekke forfattere – fra Johann Wolfgang Goethe og Hans Christian Andersen til Bjørnstjerne Bjørnson, Camilla Collett og Olaf Bull – har besøkt byen. Henrik Ibsen skrev faktisk ferdig både Peer Gynt og Gengangere her.

ROMANTIKK I LUFTEN: De fleste blir litt mo i knærne på Sorrentos smellvakre uteserveringer – og om ikke av reisefølget, så i alle fall av utsikten! 

– Det er som du skjønner lett å senke skuldrene og finne inspirasjon i Sorrento. Ta deg god tid til de viktigste tingene: Ta livet med ro, rusle rundt i de trange gatene. Ta lange, deilige lunsjer og sene, enda lengre middager. I Sorrento har jeg faktisk blitt servert noen av de beste middagene jeg har smakt i hele mitt liv, forteller Siri.

Ifølge henne er det ikke nødvendigvis de dyre og fancy restaurantene som er de beste.

– Vi snublet over et par små familierestauranter som selvfølgelig serverte pasta, men den var rett og slett himmelsk. Jeg drømmer fortsatt om skikkelig italiensk pappardelle med kremet soppsaus.

Nysgjerrig på Sorrento? Her kan du lese mer om reisemålet.

TA LIVET MED RO: I postkortvakre Sorrento kan du ta deg tid til lange, deilige lunsjer og sene, smakfulle middager. 

Siri forteller at også bademulighetene i Sorrento frister til gjentagelse, men at det kan være greit å vite at det stort sett er badeterrasser man bader fra.

– På de private badeterrassene, noen trappetrinn ned fra selve byen, må du som regel betale for å leie en solseng. Det koster litt, men da får du til gjengjeld veldig god service og bra lunsjmuligheter på et og samme sted, forklarer Røhr-Staff.

Sorrento er også et perfekt utgangspunkt for å besøke flere av de mest kjente severdighetene i Italia. Herfra kan du enkelt ta turen til Pompeii og Vesuvius, ta båten over til Capri, lokaltoget til Napoli eller leie en bil og kjøre nedover Amalfikysten.

ITALIENSK ROADTRIP: Lei en bil og kjør nedover Amalfikysten, men pass på så du ikke blir helt hypnotisert av de spektakulære omgivelsene underveis.  

 

Positano – perfekt for par

En som allerede har lagt ut på oppdagelsesferd langs Amalfikysten er Bjørn Kongerud. I fjor dro han og samboeren Julie Ann på italiensk roadtrip med leiebil.

– Den første gangen vi reiste til Italia var det fordi så mange venner og bekjente anbefalte det. Da reiste vi til Nord-Italia, og det ble en uforglemmelig opplevelse som ga mersmak. Vi ville se og oppleve enda mer av landet, forteller Bjørn.

FORELSKET I POSITANO: Bjørn Kongerud og samboeren Julie Ann falt for den lille kystbyen Positano.  

Da de reiste tilbake igjen året etter, sto blant annet Napoli, Positano, Capri og Pompeii for tur.

– Det er fantastisk å kjøre langs Amalfikysten. Veien slynger seg av gårde med bratte, dramatiske fjell på ene siden, og det brusende, blå havet på den andre. Det er ikke til å stikke under en stol at det kan være litt kaotiske kjøreforhold i Italia med smale veier og småhissig trafikk, men det er ikke noe problem så lenge man beholder roen selv. Og det er absolutt verdt det, mener Bjørn.

Høydepunktet i ferien ble besøket i den lille byen Positano. Her klamrer husene seg fast langs bratte klippevegger som stuper rett ned i havet.

OVER ALL FORVENTNING: Amalfikysten sies å være en av de vakreste kyststrekningene i verden. Og den vakreste byen i området? Positano. 

– Vi hadde lest litt om Positano før vi reiste, men byen overgikk enhver forventning. Vi bodde på et hotell et stykke opp i klippeveggen, og det er den desidert beste hotellutsikten vi har hatt noensinne, tipser Bjørn.

Les mer om Positano her.

Ifølge han har byen en atmosfære og sjarm som slår det meste. Bjørn og Julie Ann er imidlertid ikke de første som har latt seg begeistre av Positano. Forfatteren John Steinbeck beskrev en gang Positanos skjønnhet slik: «Det er et drømmested som føles uvirkelig når man er der, men som alltid dukker opp i hukommelsen når man forlater det.»

SJARMERENDE SMÅBY: Positano passer perfekt for par som er på utkikk etter et romantisk reisemål. 

 

Bjørn er helt enig.

– Et besøk i Positano er en opplevelse du aldri vil glemme. Av de italienske byene jeg har besøkt til nå er dette den mest fargesprakende og sjarmerende, og jeg anbefaler alle å reise innom hvis de har muligheten. Og kanskje spesielt par som er på utkikk etter et skikkelig romantisk reisemål, avslutter han.

Sugen på storbytur? Roma er en av nordmenns favorittbyer.

EKSKLUSIV ØY-IDYLL: Rett utenfor Positano og Sorrento, og bare en knapp times reise fra millionbyen Napoli, ligger den myteomspunnede øya Capri. 

Idylliske Capri

Rett utenfor Positano og Sorrento ligger den lille, eksklusive øya Capri. Cathrin Engen besøkte øya i fjor og anbefaler den på det varmeste.

– Sentrum av Capri er sjarmerende med små, trange gater og smug som går på kryss og tvers, og mange hyggelige restauranter. Både sentrum og resten av øya er faktisk nesten helt bilfritt, for det er omtrent ingen bilveier her, forteller hun.

Det er med andre ord beina som må tas i bruk for å komme seg rundt, og Cathrin kan tipse om en fin gåtur for alle som vil oppleve litt mer av Capri.

UT PÅ TUR: Cathrin Engen besøkte Capri i fjor, og syntes det var lett å ta seg rundt med moped – særlig fordi det er så få biler på øya. 

 

– Gå til Faraglioni! Det er de tre fjellknausene ca. 20 minutters spasertur øst for sentrum. Følg Via Belvedere helt ut til hotellet Punta Tragar. Der oppe kan du ta en drink på den lekre takterrassen, som Eisenhover og Churchill gjorde i sin tid, og nyte den fantastiske utsikten over Capri.

Etter forfriskningen går ferden videre ned mot havet. Stien starter rett til høyre for hotellinngangen, og kan følges hele veien ned.

OPPDAGELSESFERD: Gå til Faraglioni, de tre fjellknausene ca. 20 minutter unna sentrum av Capri. Underveis venter flott utsikt og fine omgivelser.  

 

– Nede ved vannet er det mulig å ta seg en dukkert på en av de private strendene, men da må du være forberedt på å betale nokså mye. Dra heller på båttur! Fra restauranten Da Luigi ai Faragolioni går det en skyttelbåt som tar deg til Marina Piccola for bare et par euro, tipser Cathrin.

Hun forteller også at det er lett å ta seg rundt på øya med moped, og særlig fordi det er så få biler.

– Det er også korte avstander på Capri, så det er helt uproblematisk å ta seg fra den ene siden av øya til den andre i løpet av en dag.

Nysgjerrig på Capri? Les mer her.

FOR DEN BADEGLADE: Mange sverger til de fine strendene ved Marina Piccola og Marina Grande, men det finnes også mange bortgjemte badeklipper på øya.  

På Capri er det mest vanlig å bade fra klippene eller ved noen av strendene ved Marina Grande eller Marina Piccola, men det er også store muligheter for å finne "sitt eget Capri".

– Øya er full av bortgjemte badeklipper, og det er ofte verdt strevet å lete en stund. Det er en fryd å kaste seg i det krystallklare Middelhavet etter en dag på oppdagelsesferd, avslutter Cathrin.

SARDINIAS SMARAGDKYST: Kyststripen Costa Smeralda er mekka for alle luksusdyr. I sommermånedene møtes jetsetterne i hovedstaden Porto Cervo.  

 

Sjarmert av Sardinia

– Vi hadde hørt om krystallklart vann og sjarmerende badeviker. Middelalderbyer, pizza og verdens beste iskrem. Forventningene var høye da familien vår satte kursen sydover for to ukers italiensk ferie, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

Familien startet rolig med noen dager på solsengen, boccia og strandvolleyball. Så var de klare for opplevelser. Med syvseters leiebil, kart og GPS la de ut på en svært innholdsrik oppdagelsesferd.

STRANDPARADIS: Sardinias strender er noen av Middelhavets beste. 

 

– I Porto Cervo på Smaragdkysten så vi yachter så store som hus, nøt feriens dyreste vin og beundret de rike og berømte som bruker den berømte kyststripen som sin private lekegrind. 

Hun forteller også at middelalderbyen Bosa levde opp til sitt rykte som en av Italias vakreste, og langs bredden av elven Temo fikk familien servert det som viste seg å være turens desidert beste sjømatpasta, etterfulgt av tidenes møreste skinke, smakfulle oster og deilige, salte oliven.

Her kan du lese mer om Sardinia

I POSE OG SEKK: Alghero på Sardinias vestkyst har røtter tilbake til 1000-tallet, og det finnes fortsatt mange historiske severdigheter å beundre. Og flotte strender, selvfølgelig.  

 

– Stintino i nordvest byr på de fineste strendene i hele Italia, og ga oss en smak av Karibia med kritthvit sand og turkisfarget hav, forteller Elisabeth.

På agriturismo Sa Mandra fikk familien servert helgrillet pattegris som smeltet i munnen og i gamlebyen i Alghero lot de seg stadig imponere av de vakre solnedgangene og spiste iskrem som om det var 17. mai og bursdag på en gang.

– Vi leide også en katamaran som tok oss med til de beste snorklestedene og drakk rosévin i solnedgangen mens skipperen lærte barna å ta salto.

FAMILIEUTFLUKT MED KATAMARAN: Elisabeth Larsen-Vonstett og familien reiste rundt på Sardinia, og i løpet av ferien leide de en katamaran og dro på snorkleutflukt.  

 

Og etter en fullspekket uke på farten syntes familien det var godt å komme tilbake til hotellet for dovent å gå tilbake i feriemodus med sene frokoster, lange lunsjer og late dager på stranden.

– Vi leide padlebåter, leste bøker og lot oss underholde av de fargerike selgerne som aldri ga opp håpet om at vi skulle kjøpe en lekekrokodille, vannmelon eller ferske kokosnøtter. Du kan trygt si at Sardinia levde opp til forventningene, og vel så det, avslutter Elisabeth fornøyd.

Hotelltips på Sardinia

Sentido Orosei Beach All Inclusive-hotell rett ved den lange stranden.

Club hotel Baia Sardina – Ligger ved bukten i Baia Sardinia. Restaurant med suveren utsikt!

Colonna ResortFemvingers hotell i Costa Smeralda – også kjent som Smaragdkysten. .

LA DEG BEGEISTRE: Taormina på Sicilia er så vakkert at det tar pusten fra deg. 

 

Sicilia – usannsynlig vakkert

Mange forbinder nok Sicilia – tuppen av den berømte støvelen på Europa-kartet – først og fremst med den italienske mafiaen «Cosa Nostra», men Middelhavets største øy har flere ess i ermet enn som så. Familien Lundberg Zetterstrøm dro til den sagnomsuste øya og falt pladask.

– Taormina er et så vakkert reisemål at det tar pusten fra deg. Det lille tettstedet klamrer seg til en fjellside med utsikt til den fortsatt aktive vulkanen Etna. Å vandre i de trange gatene føles som å vandre inn i en Fellini-film, forteller Astri Lundberg entusiastisk.

PIAZZA NOVE APRIL: Å vandre i de trange gatene i Taormina føles som å vandre inn i en Fellini-film, ifølge Astri Lundberg.  

Sammen med samboeren Atle og døtrene Michelle og Madeleine nøt hun byen i fulle drag.

– Taormina er kjent for sin skjønnhet og har et sus av jetsetliv, luksusshopping og femstjerners hotell, men til tross for høy intensitet og mye mennesker så er det ikke vanskelig å senke skuldrene og nyte feriedagene her. Kombinasjonen av late dager på stranden og mer livlige kvelder er perfekt. Taormina er rett og slett det beste av to verdener.

Familien har alltid vært begeistret for Italia, og hadde lenge drømt om å besøke Sicilia. I løpet av ferien besøkte de også øya Isola Bella, en vakker øy rett nedenfor Taormina.

SPEKTAKULÆR UTESERVERING: Gjør du som familien Lundberg Zetterstrøm og tar lunsjen på Ristorante Il Gabbiano i Taormina, da får du utsikten over Isola Bella med på kjøpet.  

 

– En sandstrand binder øya sammen med resten av Sicilia ved lavvann og stranden med krystallklart vann på begge sider er et populært sted for både utflukter og fotografering, tipser Astri.

Hun syntes noe av det beste med Sicilia er vulkanen Etna, øyas lange historie og (til tross for at det er en populær turistdestinasjon) at man føler man kommer tett på det genuine Italia.

– Jeg ble litt overrasket over den høye standarden på hotellfasilitetene. Selve hotellet så ved første øyekast noe sliten og gammeldags ut, men en fantastisk beliggenhet, topp fasiliteter og service veier kjapt opp for dette.

Astri anbefaler alle som skal til Taormina å få med seg solnedgangen over vulkanen Etna.

SOLNEDGANG OVER ETNA: Astri anbefaler alle som skal til Taormina å få med seg solnedgangen over vulkanen Etna. 

 

– Det er flere restauranter og barer hvor du kan nyte dette skuet over et bedre måltid eller et glass. Belmond Grand Hotel Timeo er et perfekt sted, tipser hun.

I tillegg er en tur til Palermo og Etna nærmest obligatorisk.

– Vi fikk faktisk ikke gjort det på vår tur, men det skal vi definitivt gjøre neste gang – og det kan bli allerede til sommeren, avslutter Astri.

TOSCANA – MER ENN VIN: Viareggio blomstret som sol- og badereisemål allerede på 1950- og 60-tallet, og er i dag veldig populært – ikke minst blant italienerne selv. 

TIPS!

Et stykke nordover på det italienske fastlandet ligger regionen Toscana, som i likhet med Sicilia er spesielt kjent for sin gode mat – og vingårder i bølgende åslandskap.  

Det færre kjenner til er kanskje at den toskanske kysten også kan skryte av herlige sandstrender og koselige havnebyer, så her ligger alt til rette for en ferie fylt av det beste fra flere verdener.

Du kan velge mellom badebyene Viareggio og Forte dei Marmi eller bo i en av kulturbyene Firenze og Pisa – sistnevnte mest kjent for sitt skjeve tårn.

Svipptur til Firenze? Slik får du mest ut av én dag i kunstbyen.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.