Leading Web Solutions
Gå til

6 ting som er verdt å vite om forbrukslån

Forbrukslån er et verktøy som kan tilby økonomisk fleksibilitet i hverdagen, gitt at det benyttes med måtehold. Samtidig er det noen situasjoner hvor bruken av slike lån ikke sømmer seg. Finansiering av hverdagslige utgifter og gjenstander som gir kortvarig glede er eksempler på sistnevnte.

Her har vi listet opp 6 ting som er verdt å vite om forbrukslån, inkludert noen tips til hvilke punkter du bør fokusere på når du skal sammenligne ulike lånetilbud.

1 # Bruk pengene på noe som varer over tid

Rentene på lån uten sikkerhet varierer mye mellom bankene, hvor gjennomsnittlig rentesats virker til å ligge i området mellom 12 til 16 prosent. Det kan riktignok klassifiseres som et høyt nivå, enda det ligger noe under hva kredittkortselskapene krever. Ettersom renten er såpass høy bør man utvise ekstra forsiktighet ved opptak av et lån uten sikkerhet.

I hovedsak bør du alltid bruke pengene på noe som gir deg langvarig verdi. Et godt eksempel er finansiering av nytt inventar i hjemmet eller et oppussingsprosjekt. Dette er investeringer som vil være til glede for hele familien over lang tid.

2 # Unngå impulskjøp og finansiering av hverdagslige kostnader

Å hente inn tilbud om forbrukslån er relativt enkelt ettersom det kun kreves digital signatur via bankID for å sende inn søknaden. Av den grunn er det desto viktigere å unngå impulskjøp, og heller tenke seg nøye om før gjeldsbrevet signeres.

Unngå samtidig bruken av forbrukslån til å dekke hverdagslige utgifter. Det inkluderer regninger til strøm, vann og kommunale avgifter. Det vil kun være en midlertidig løsning på et problem som stikker dypere. Forbrukslån bør aldri benyttes til å betale faste husholdningsutgifter.

3 # Mange bruker forbrukslån til å refinansiere andre lån

Mange nordmenn velger å dekke annen gjeld med et forbrukslån. Refinansiering av lån kan være lurt, men kun i de tilfeller hvor du oppnår en lavere rente på det nye lånet. Søker du om refinansiering er det viktig at du skaffer deg en komplett oversikt over alle utestående krav.

Å refinansiere gjeld med et lån til forbruk kan høres lite hensiktsmessig ut, men det er mulig å spare en god del penger. Særlig hvis du sitter med høy kredittkortgjeld eller kostbare smålån som kan samles i én post.

For å oppnå et lavere rentenivå kan bruken av medsøker være en løsning,  hvor sistnevnte stiller kausjonsansvar for gjelden. Fordelen er at banken premierer deg med et lavere rentenivå ettersom flere står ansvarlig for lånet. Denne løsningen anbefales i hovedsak kun for samboere/ektepar som har felles gjeld.

Husk at refinansiering kun lønner seg dersom du planlegger å holde samme tempo på nedbetalingene. Etter å ha refinansiert vil en større andel av terminbeløpet allokeres til avdrag på gjelden fremfor å havne hos banken i form av renter. Det gjør at nedbetalingstiden blir kortet ned.

4 # Rentedifferansen er stor mellom bankene

I dagens marked finnes det flere titalls banker som tilbyr lån til forbruk, i en eller annen form. Nominell rente på lånene ligger på alt fra 8 prosent til over 100 prosent. Bankene har også vidt forskjellige regler når det kommer til nedbetalingstid, aldersgrenser og inntektskrav. Av den grunn vil det lønne seg å gjøre noen bakgrunnsundersøkelser slik at du slipper å betale for mye.

Noen websider lar deg sammenligne tilbud når du skal låne penger, med informasjon om bankenes vilkår og krav. På utvalgte sider finner du i tillegg en lånekalkulator som bryter ned forholdet mellom lånesummen og terminbeløpet. Disse kalkulatorene må likevel kun anses for å være veiledende ettersom det endelige tallet vil avhenge av søkers kredittscore.

5 # Du får skattefradrag

Når du tar opp forbrukslån har du rett på fradrag på skatten for gjeldsrenter og gebyrer. For 2018 er fradraget satt til 23 prosent av påløpte kostnader. Betaler du inn 5 000 kroner i renter og gebyrer i løpet av året vil du derfor kunne trekke fra 1 150 kroner (5000 kroner x 0,23 % = 1 150 kroner).

Denne “fordelen” har en grense for utvalgte kredittkjøp. Den slår inn ved 17 prosent, som betyr at overskytende beløp ikke kan trekkes fra på skatten. Hos Skatteetaten finner du mer mer informasjon om begrensninger knyttet til rentefradraget.

6 # Lånet kan tilbakebetales tidligere uten ekstra omkostninger

Til forskjell fra et lån med sikkerhet (f.eks lån til kjøp av mc, bil eller bolig) må du ikke betale ekstra for å slette forbrukslånet før tiden. Du kan nedbetale hele gjelden før utløpsdatoen, som igjen vil spare deg for penger. Hvor mye du sparer avhenger igjen av lånets effektive rentenivå.

Renteeksempel: Kr 65 000, o/5 år. Etableringsgebyr kr 1 000, Effektiv rente 15,92%, Totalkostnad kr 92 499.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.