Derfor elsker disse unge menneskene jobben sin

Vesterålen er for mange kjent for fisk, havbruk og en spektakulær natur. Vi har møtt tre unge personer, som jobber i tre ulike selskaper innen havbruksnæringen.

Langs hele kysten finnes det havbruksanlegg som har spesialisert seg på oppdrett av blant annet laks, ørret og torsk. Næringen har vokst hurtig, og er i stadig utvikling. Det eksporteres sjømat fra Norge til mer enn 150 land over hele verden.

Norges lange kyst er som skapt for fiske og havbruk, og Norges havområder er mer enn seks ganger større enn våre landområder.

En spennende arbeidsplass

Først ut møter vi Daniel Aspenes, som jobber som lærling hos BioMar på Myre.

– Jeg har vært lærling hos BioMar i 1,5 år, og jobber som prosessoperatør. Som prosessoperatør styrer jeg hele prosessen fra råvare til ferdigvare. Vi har et kontrollrom vi følger med på prosessen, og i tillegg gjør vi analyser og tar prøver for å få et best mulig produkt, sier Aspenes.

FULL KONTROLL: Daniel Aspenes i kontrollrommet, der han har full kontroll på produksjonsprosessen. 

Aspenes trives godt hos BioMar.

– Her på BioMar har vi et fantastisk miljø. Det er både unge og gamle som jobber her, og jeg føler vi er en sammensveiset gjeng. Mange av de som jobber her har jobbet har i mange år, og jeg lærer mye av de som har jobbet her lenge, forteller Aspenes videre.

Cirka 10 minutters kjøring fra BioMars anlegg på Myre, finner vi Øyfisk AS. Her jobber Johannes Eriksen også som prosessoperatør. Johannes har vært i fast jobb hos Øyfisk AS siden desember i fjor.

– Jeg elsker jobben min. Det er et fint miljø her, som aksepterer at man prøver og feiler. Her er det ingen som peker nese hvis man gjør noe feil, sier Eriksen.

Johannes Eriksen gikk akvakultur-linja på Kleiva, og hadde sin lærlingtid hos Eidsfjord Sjøfarm før han fikk fast jobb hos Øyfisk AS.

Jeg har virkelig ikke angret ett sekund på denne karriereretningen, og jeg ser fint for meg at dette er noe jeg vil jobbe med i mange år, fortelle Eriksen videre.

TRIVES: En variert og utfordrende arbeidshverdag gjør at Johannes Eriksen trives hos Øyfisk AS. 

Til slutt møter vi Charlotte Berge Vik, som jobber hos Eidsfjord Sjøfarm. Etter å ha fullført en bachelor i fiskeri og havbruksvitenskap i Tromsø, fikk Charlotte jobb i Vesterålen.

– Jeg er oppvokst i ei fiskeribygd på Vestlandet, og fant tidlig ut at jeg ønsket å jobbe innenfor havbruk. Etter å ha fullført bachelor i Tromsø, var det viktig for meg å jobbe med noe som er relevant til den utdanningen jeg har, forteller Berge Vik.

At hun endte opp i Vesterålen er hun veldig fornøyd med.

– Jeg trives veldig godt her, forteller hun.

Berge Vik er ansatt som fôr-operatør, men har mange forskjellige arbeidsoppgaver.

– Som fôr-operatør sitter vi på et kontrollrom, og følger med på fisken gjennom overvåkningskamera. Vi starter fôringen av fisken til et gitt tidspunkt hver dag. Her kan vi følge med på appetitten til fisken, og dermed kan vi justere intensiteten på fôringen. Ser vi at fisken et forsynt skrur vi av, sier Berge Vik.

KONTROLLROM: Berge Vik viser frem kontrollrommet hos Eidsfjord Sjøfarm. –Her har jeg full oversikt over fisken forteller hun. 

–Viktig å rekruttere lokalt

Fellesfaktoren for de tre bedriftene er satsningen på ung og lokal arbeidskraft.

– Her hos oss på BioMar er lærlinger utrolig viktig, og vi ønsker å ha lærlinger i alle avdelinger. Vi har utelukkende positive erfaringer med lærlinger, og mange går rett i fast jobb hos oss etter endt lærlingtid. Men en lærling skal være rigget for jobben, et skift på 8 timer produserer varer til en verdi på bortimot 8 millioner kroner, og håndterer en maskinpark verdt en milliard kroner, forteller Arne Vilmar Larsen.

Hos Eidsfjord Sjøfarm har de et godt samarbeid med havbrukslinja på Sortland videregående skole.

– Dette er et samarbeid vi har hatt i fire år, og vi er strålende fornøyd med. Hele konseptet driftes på en måte der elevene er mye ute i felt og jobber, forteller Roger Simonsen fra Eidsfjord Sjøfarm.

– Med den veksten vi opplever i hele næringen, vil vi i fremtiden trenge flere som utdanner seg innenfor fiskeri, biologi og teknologi, avslutter Simonsen med.

Hos Øyfisk AS er viktigheten av å rekruttere unge ny-utdannede stor.

– Det vil hele tiden være behov for personer med god kompetanse. Med den utviklingen næringen har, og med det faktum at teknologien hele tiden utvikler seg trenger vi mekanikere, teknikere, biologer og personer med havbruksutdannelse, sier Kristian Klo.

En fantastisk reise

I Norge ble fiskeoppdrett utbredt på 1970-tallet, da man begynte med oppdrett av laks og ørret i merder i havet. Laks er dominerende. Alle tre selskapene kan fortelle om en fantastisk reise etter sin oppstart.

Eidsfjord Sjøfarm ble startet opp i 1991 i Eidsfjord i Vesterålen, og har i dag fjorten konsesjoner rundt omkring i Nord-Norge. Fra Vesterålen i sør, til Nordreisa og Skjervøy i nord.

– Vi er stolt av den næringen vi jobber i, der vi bidrar til å produsere trygg og god mat til verdens befolkning. Næringen er i en rivende utvikling, og vi ser at utviklingen av teknologien hjelper oss med å produsere produkter av topp kvalitet, forteller produksjonsleder Rolf Arne Reinholdtsen.

BioMar er verdensledende innenfor høy-ytelsesdietter til over 45 forskjellige fiske og rekearter i mer enn 80 land.

– Hovedfokuset vårt er å hjelpe kundene med å levere sunn og velsmakende sjømat. Mye av den sjømaten som serveres i det norske hjem, og ellers i verden, produseres i næringen vårs, forteller Arne Vilmar Larsen.

FERDIGPRODUKT: Fisken som næringen produserer ender opp på matbordet hos mange. 

BioMar har egne salgs- og produktutviklingsfasiliteter i mange land. I tillegg har selskapet produksjonsanlegg i flere deler av verden. På fabrikken på Myre, har selskapet cirka 85 ansatte.

­– Da vi startet opp dette eventyret i 1986 produserte vi kun noen få tonn fiskefôr, og i dag produserer vi 300.000 tonn i løpet av et år – verdien på det er over tre milliarder kroner, forklarer Larsen.

Øyfisk er et havbruksselskap som ble etablert i 1986. Matfiskproduksjonen skjer i fjordsystemet utenfor Øksnes i Vesterålen, og selskapet har flere lokaliteter som det veksles mellom.

– Vi har fire konsesjoner for laks, forteller Kristian Klo fra Øyfisk AS.

Sammenlignet med BioMar og Eidsfjord sjøfarm er Øyfisk AS et mindre selskap med kun 11-12 ansatte.

– Helt siden oppstarten vår i 1986 har vi bygget stein på stein. Da vi startet opp lånte vi en Rana 19 båt av min bestemor, og i dag leverer vi over 5000 tonn sløyd fisk per år, forteller Klo.

Kort oppsummert kan de tre selskapene glede seg over en fantastisk reise, og en spennende framtid.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.