Sortland Høyre
Gå til

ORDFØRERKANDIDAT FOR SORTLAND HØYRE: Marthe Hov Jacobsen. 

Marthe (42) hadde «hele livet» i Oslo, og skulle egentlig ikke flytte tilbake til Sortland. Nå vil hun bli ordfører.

Det blir ikke alltid som man planlegger, det vet Marthe Hov Jacobsen (42) alt om. For seks år siden jobbet hun i bokbransjen i hovedstaden. Nå håper hun å bli Sortlands neste ordfører.

«JA – førr ei dame!»

Slik lyder starten på en av «anmeldelsene» på ordførerkandidat Marthe Hov Jacobsens politikerside på Facebook.

«Ei dame som er engasjert, ei dame som tar tak, dyktig, humørfylt og sprer glede, latter og godt humør! Ei dame til å stole på og ei dame som vet å brette opp ermene! Heldige Sortland som omgir seg med slik en ordførerkandidat - førr ei dame!»

Det er Marthes tidligere sjef, fra den tiden hun jobbet som kampanjeansvarlig for bokhandelkjeden Ark i Oslo, som deler sitt skussmål. Ei som vet hva hun snakker om, når hun snakker om Marthe.

Les også: Disse vil styre kommunen - men hvem er de egentlig?

HØYRETOPPER: Statsminister Erna Solberg og ordførerkandidat for Sortland Høyre, Marthe Hov Jacobsen. 

Engasjert

Selv synes Sortland Høyres ordførerkandidat det er vanskelig å beskrive seg selv:

– Men jeg er en omgjengelig og utadvendt person, som har lett for å komme i kontakt med folk, sier hun.

– Dessuten er jeg engasjert! Jeg har mange interessefelt, og jeg tar gjerne lederrollen. Men når jeg leder er jeg veldig opptatt av å spille på lag.

Helt fra Marthe var lita har hun vært engasjert. Selv om foreldrene Tove og Hans Jørgen var travelt opptatt med jobb, møttes familien alltid til middag. Da minnes Marthe gode og engasjerte samtaler, som inkluderte både de voksne og ungene – Marthe og storebror Tor.

Tett søskenforhold

Tove Hov Jacobsen og Hans Jørgen Jacobsen, som i dag driver Lihallen Kulturgård i Sigerfjord, hadde i mange år klesbutikk på Sortland, og jobbet lange dager – seks dager i uka.

Og når mamma og pappa var i butikken, var det storebror Tor som passa på Marthe. Dét skapte et tett søskenforhold, og vennskap på tross av de fem årene som skilte dem.

STOREBROR: Storebror Tor Hov Jacobsen var både forbilde, mentor og bestevenn for lillesøster Marthe. Tor gikk bort i 2013.  

– Broren min var en markant Høyre-politiker her på Sortland, og satt som gruppeleder helt fram til 2013. Han var en utrolig engasjert mann, og i august 2013 var han koordinator på det første Arctic Race of Norway, forteller Marthe.

En sjokkbeskjed

Under arrangementet følte Tor seg dårlig, og kun kort tid etter kom sjokkbeskjeden: han hadde fått kreft.

– Etter det gikk det fort. Bare seks uker etter han fikk diagnosen, døde han. Det var et stort sjokk – han var bare 42 år gammel.

På den tiden hadde Marthe sitt liv i Oslo – mann, to barn, jobb i bokbransjen og ei lita jente i magen. I utgangspunktet hadde hun ikke tenkt på å vende tilbake til Vesterålen.

– Men så blir det jo aldri som man tenker seg. Det var så mange som kjente Tor, og det preget virkelig Sortland da han gikk bort. I Oslo var det ingen jeg møtte på gata som kjente han, og det føltes så tomt å være der. Da jeg kom hjem til begravelsen så jeg virkelig verdien i et lokalsamfunn, og jeg fikk voldsom hjemlengsel.

Hjem til Sortland

I dag bor Marthe, hennes ektemann Tom, og deres tre barn Henrik (10), Viktor (7) og Maria (4) i Marthes barndomshjem – huset som Tor bodde i før han døde. I fjor høst fylte Marthe 42 år – nå er hun eldre enn storebroren sin.

FAMILIE: I dag bor Marthe, ektemannen Tom og deres tre barn Henrik (10), Viktor (7) og Maria (4) i Marthes barndomshjem på Sortland.  

 

– Det er rart. Men det kjentes godt å komme hjem til Sortland, til nevøen min og foreldrene mine. Vi har aldri angret på valget, og har det utrolig fint her.

Marthes mann Tom jobber som daglig leder ved Kulturkafeen på Kulturfabrikken, er glødende opptatt av lokalmat og tilbringer mye tid med ungene i skiløypa, i alpinbakken og på fotballbanen.

Rundt kjøkkenbordet, der Marthe en gang hadde engasjerte samtaler med mor, far og bror, diskuterer hun og Tom nå med sine barn.

–  Jeg er veldig opptatt av å snakke med dem og engasjere dem. De kan så mye og er så nysgjerrige, og engasjementet rundt middagsbordet ville jeg gi videre. Det er så viktig å sette ungene i stand til å gjøre egne valg, og la dem få gjøre det de ønsker med livet sitt. I tillegg er jeg opptatt av at de som søsken skal ha det bra med hverandre, sier hun.

– Jeg er så takknemlig for alt jeg hadde med min bror – det vil jeg at de også skal ha. Noen som står last og brast med dem.  

Karriere i bokbransjen

Marthe har alltid vært en lesehest, og etter å ha tatt siviløkonom-utdannelse ved BI, samt tre år med statsvitenskap og juss, begynte hun i Universitetsforlaget i Oslo i 2004. Siden gikk veien videre til Bazar Forlag, og bokhandelkjeden Ark. I dag er hun markedssjef i Trollfjord Bredbånd på Stokmarknes.

LESEHEST: Marthe elsker å lese, og har flere år i forlagsbransjen bak seg. 

 

– Jeg har hatt forskjellige lederroller, men jeg er mer opptatt av å jobbe med folk som kan utfylle meg, enn at jeg skal bestemme. Jeg har stor arbeidskapasitet, er effektiv og får gjort mye i løpet av en dag, sier hun.

– Jeg hadde aldri takket ja til å bli ordførerkandidat, hvis jeg ikke hadde trodd jeg kunne gjøre en god jobb, sier hun.

Opptatt av oppvekst

Da Marthe først fikk forespørselen fra Sortland Høyre, hadde hun slett ikke sett det for seg.

– Men så fant jeg ut det er nettopp jeg burde bli ordfører – nå som jeg står midt oppi livet med barn og jobb og er engasjert i hva som skjer i lokalsamfunnet. Det er nå det er rett!

- NÅ ER DET RETT: Marthe ser det som et pluss og en styrke at hun står midt oppi småbarnslivet. Da har hun verdifulle, egne erfaringer å ta med inn i oppvekst-politikken.  

Hun er opptatt av oppvekst, og selv om hun synes Sortland er et godt og trygt sted å bo, mener hun man må bli enda flinkere til å tilrettelegge for dem som ikke så enkelt blir inkludert.

– Vi må sørge for at mangfoldet på Sortland er bra, at alle får følge sine drømmer og være som de er. Som Høyrehjertet mitt sier: alle skal ha retten til å styre sitt eget liv. Vi skal legge opp til at innbyggerne får ta sine egne valg. Det skal være godt å bo på Sortland, og det skal være godt å bo her hele livet.

En kommune med selvtillit

Marthes drøm for Sortland er at det skal være en framoverlent kommune, som spiller på lag med næringslivet og innbyggerne. En kommune med selvtillit, som «tar skjeen i egen hånd».

– Vi har et næringsliv i nord som utvikler seg voldsomt, og vi trenger kompetente folk. Jeg er opptatt av at vi skal ha gode utdanningsmuligheter, og at det ikke skal være noen ulempe å komme fra Nord-Norge eller fra distriktet.

– Vi vet at det er veldig bra her, men vi er kanskje ikke så flinke til å synliggjøre det? Jeg tror hele Nord-Norge har litt dårlig selvtillit, men vi kan ikke vente på at andre skal gjøre jobben for oss, mener hun.

For Marthe er det viktig å ikke bare se Sortland, men å også se Vesterålen i et helhetlig perspektiv.

– Vi må bygge hverandre opp! Alle kommunene i Vesterålen har sine egne styrker – enten det er handel, reiseliv, romfart, nytt sykehus, universitet eller fiskeri. På Sortland skal vi være framoverlent for regionen.

Heie på de gode ideene

Marthe elsker å stå på scenen, enten det er som foredragsholder, politiker, skuespiller eller musiker. Ikke overraskende er hun glødende opptatt av kultur:

– Vi vil styrke kulturtilbudene i kommunen, vi vil at ungene skal få slippe å stå på lange ventelister for å få lære seg å spille instrumenter, og vi vil i større grad inkludere idretten i kulturkommunen Sortland. For eksempel hadde det vært spennende å legge til rette for nye idretter, som for eksempel e-sport.

HEIE: Marthe er opptatt av å heie fram alle gode initiativer - det ønsker hun å gjøre dersom hun blir ny ordfører på Sortland.  

 

– Det er de gode ideene som er viktige, og det er de som må tas tak i. Dersom jeg blir ordfører skal jeg heie fram alle gode initiativer, uavhengig av hvilken kant de kommer fra.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.