Miljøpartiet De Grønne Sortland
Gå til

Vil ha badstu i sentrum og sykle i fjæra

Både på landsbasis og i Sortland ligger Miljøpartiet De Grønne an til å gjøre et meget godt valg. Om lokale meningsmålinger slår til, vil De Grønne gå fra null til to representanter i kommunestyret.

Øksnesjenta som flyttet til Sortland på hybel som 15 åring for å begynne på videregående, kaller seg vesteråling og vil skape et moderne og attraktivt Sortland. Toine C. Sannes vil at det skal være enkelt å velge miljøvennlig og færre er ensomme.

Se hele programmet til Miljøpartiet De Grønne Sortland her!

Å ta vare på miljøet er å ta vare på oss selv

Dagens regjering gjør for lite for å kutte utslipp, og de gjør for lite for å bevare naturen.

Årets valg er et klimavalg og et naturvalg, fordi alle utslipp foregår i en kommune. All forurensning skjer i en kommune og all nedbygging av matjord skjer i en kommune.

Èn kommune kan ikke løse klimakrisa alene, men alle kan gjøre sitt og samtidig bygge lokalsamfunn det er godt å bo i.

I Sortland har dagens politikere latt kommunenes Klima og energiplan ligge i en skuff siden den ble vedtatt i 2009. I ti år, har de unnlatt å følge sin egen plan for klimakutt.

Nå er det ikke rom for mer tafatthet, MDG vil ha en ambisiøs plan for å kutte utslipp og bevare natur.

En stemme til MDG, er en stemme til ungan og naturen 

Ungan i Sortland streiker for miljøet

Noe av det viktigste for De Grønne i lokalvalget er at vi skal skape et samfunn hvor vi har gode liv uten at vi ødelegger for andre.

Vi vil at ungan skal få oppleve alt det fine som vi voksne har tatt som en selvfølge. Fiske småsei i en rein fjord, sovne til lyden av måsen en lys sommernatt, tjene egne penger på å skjære torsketunger på kaia.

Vi vil som kongen vår, overlate gården i bedre stand enn den var da vi overtok. Nå begynner det å haste, om ikke gården skal brenne ned eller bli tatt av flom og uvær. Stem for ungan i år.

Bestillingsbuss

Dagens kollektivtilbud i Sortland fungerer ikke. Hver dieselbuss med 50 seter, har i snitt to passasjerer på hver tur.

Vi vil ha Nordland Fylkeskommune med på at Sortland er perfekt for et prøveprosjekt med bestillingsbuss. Det er en liten buss, som du kan bestille på en app. Bussen henter deg der du bor, og kjører deg dit du vil til prisen av en bussbillett.

Det har viste seg å fungere på andre små steder, og nå er turen kommet til Sortland mener vi.

En raus og attraktiv kystby

Som resten av Nordland, har Sortland underskudd på innbyggere i etableringsfasen. Klarer vi ikke å endre dette, vil det føre til en gradvis forgubbing av Sortlands-samfunnet.

Det er ikke lenger sånn, at å kunne tilby jobber til begge to, nødvendigvis er nok for å tiltrekke oss nye mennesker. Vi har nesten ikke arbeidsledighet, og vi sliter med å få tak i kompentet arbeidskraft.

Noe av det viktigste vi kan gjøre, er å legge til rette for at folk ønsker å flytte akkurat hit til Sortland.

Det viser seg å være viktig for unge at stedet de skal flytte til har et bra kulturliv, bra butikker og et hyggelig sentrum. Vi vil plante trær på torget, få ny belysning og sette opp boder for handel med lokalprodukter.

Hva med ei badstue på kaikanten, og mulighet for å bade i byen? Om vinteren lager vi skøytebane på torget, og belyser glade unger og fornøyde foreldre.

Mer folk i sentrum, gir bedre grunnlag for handelsstanden. Mer liv i byen, gir flere møteplasser for folk. 

Miljøpartiet De Grønne mener at vi må gjøre maks ut av det vi har, og vi har mer enn bare gløtt av hav. Vi må ta kaia og sundet mer i bruk og få til et attraktivt torg ved havet.

Tenk deg slike på torget, med lokalproduserte varer og kortreist mat 

 

Nye tanker for Sortland

Miljøpartiet De Grønne har allerede utmerket seg med flere spenstige utspill for Sortland. Partiet vil at den fremtidige sykkelveien fra Strand til Sigerfjord skal gå langs fjæra. Hvorfor?

- Det er enkelt. Vi må gjøre maks ut av det vi har, og bruke alle anledninger til å gjøre det lille ekstra som ikke koster skjorta. Å sykle fra Strand til Sigerfjord, vil bli så mye mer enn en sykkeltur om vi la sykkelveien langs fjæra. Det er et nydelig område med gamle nordnorske naust, det er fundament til ei gammel bru, det er en trollskog og det vokser rød rabarbra der. Tenk så fint, å sykle hjem fra jobben og plukke med seg et par stilker til å lage dessert. Trivelig for voksne og unger, og garantert eksotisk for turister.

Vi vil at det skal være enkelt å velge miljøvennlig. Vi vil ha flere hurtigladere for elbil og bestillingsbuss, og vi vil utrede flere delingsalternativer.

Kommunen kan også legge til rette for utlånsalternativ i alle bygdene, der folk i bygda kan dele på alt mulig som sjelden brukes. Verktøy, båthenger, steketakke, høytrykkspyler eller rattkjelke? Da skaper vi en vinn vinn situasjon, bra for den enkelte og bra for miljøet ved at vi kjøper mindre og kaster mindre.

Vi er nødt til å ta et oppgjør med målet om å hele tiden produsere mer for å kjøpe og så kaste mer.

Her vil MDG ha sykkelvei mellom Strand og Sigerfjord 

En stemme til De Grønne

En stemme til De Grønne er en stemme for en ny retning for Sortland. Verken til høyre eller til venstre, men framover.

Valget står ikke mellom “rødt og blått”, det står mellom “grønt og grått”. Dette er et veivalg, hvor kun en av veiene er bærekraftig.

I praktisk politikk tar vi det beste fra høyre- og venstresiden. Vi deler venstresidens engasjement for sosial rettferdighet og økonomisk utjevning, samtidig som vi gjerne samarbeider med høyresiden om å legge bedre til rette for innovasjon, småbedrifter og om å redusere byråkrati.

I stedet for å låse seg til ett sett av løsninger, er det viktig å finne gode løsninger som er til det beste for miljø og folk.

Robert Svendsen fra Andøy MDG, Toine og nasjonal talsperson Arild Hermstad med plast fra fjæra  

 

Toine er ordførerkandidat i Sortland, men er også nasjonal fiskeripolitisk talsperson og hun sitter i partiets sentralstyre. Hun brenner for reint hav, og at fisken skal tilhøre felleskapet

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.