Sortland Hotell
Gå til

HISTORISK: Gammelstua er et ekte «fiskebondehus» som er opprinnelig fra Vefsn og ble bygd i 1850. 

Nå kan du bo i et levende nordnorsk museum

Etter mange år med restaurering er nå Gammelstua ved Sortland Hotell åpnet for gjester. Her kan du leve slik en nordnorsk fiskerbondefamilie gjorde for over 100 år siden. 

På 1800-tallet var fattigdom og armod livet for de fleste mennesker langs kysten av Nord-Norge. Nå har Sortland Hotell restaurert og pusset opp et gammelt hus fra 1800-tallet og satt det tilbake i opprinnelig stand.

– Det er få slike hus igjen, som forteller den nordnorske kysthistorien. Gammelstua er et fiskebondehus fra 1850 som opprinnelig sto i Vefsn på Helgeland. Huset ble flyttet til Forfjord i Andøy i 1892 og bebodd fram til 1963. Jeg kjøpte huset i 2014 og har drømt om å pusse det opp siden den gang, sier hotelleier Harald Mical Jakobsen ved Sortland Hotell.

Nå åpner hotellet for gjester som er ute etter en annerledes overnatting, som man ikke får noen andre steder.

– Gammelstua er en den av den nordnorske kystkulturen, og passer for familier eller venner som ønsker en helt spesiell opplevelse.

STUE: Originale møbler fra tidsepoken 1850-1920 er samlet inn fra hele Vesterålen inne i Gammelstua. Her kan du kose deg i tidsriktige omgivelser.  

 

Originalt interiør

Dyktige håndverkere har restaurert og pusset opp Gammelstua.

– Det er mange familiers historie i veggene. Vi har hatt en flink byggmester, Ole Bjørn Lien, som har gjort all restaurering. Gammelstua inneholder bad, toalett, kjøkken, stue og soverom med dobbelseng og to skuvsenger.

Interiøret er også originalt fra perioden 1850-1920. Innvendig vises tømmeret, og her finner du gamle vedovner med kopper og kar, gamle møbler og annet inventar.

– Vi hadde en annonse for to år siden om at vi var på utkikk gamle ting. Da kom det folk fra hele Vesterålen med mye forskjellig, forteller Judith Uhlig på Sortland Hotell.

UTSTYR: Gammelstua er godt utstyrt med kopper og kar, og her kan du lage din egen mat - eller få servert mat i eller fra restauranten på Sortland Hotell.  

 

Overnatting med historisk sus

Gammelstua står rett utenfor Sortland Hotell, og kan leies av personer som ønsker en annerledes hotellovernatting. Huset er rundt 70 kvadratmeter og kan huse fire personer

– Dette er overnatting i historiske omgivelser. Vi har lagt mye kjærlighet og entusiasme i dette huset. Alt man trenger finnes i huset, det eneste vi ikke har er TV. Det ble diskutert om vi skulle sette det inn, men vi ble enig om at dette er en spesiell opplevelse, og da trenger man ikke TV. Men det er internett tilgjengelig, smiler Judith.

STEMNING: Det er en helt spesiell stemning inne i Gammelstua, og rundt bordet går praten lett - kanskje om hvordan det var å leve i gamle dager.  

 

Lage middag selv – eller få fra restauranten

Gammelstua er utstyrt til at overnattingsgjester kan ta med seg mat og lage selv under oppholdet, men det er også mulig å enten gå i restauranten på hotellet eller hente mat derfra til stua.

– Vi hadde nylig noen gjester som bestilte en 5-retters smaksmeny fra restauranten og fikk den servert inne i Gammelstua, forteller Judith.

Restauranten ved Sortland Hotell har en nydelig høstmeny basert på råvarer fra hele Vesterålen.

MODERNE: Sortland Hotell har nylig pusset opp rommene, og på selve hotellet kan du bo på et av mange moderne rom.  

66 rom på hotellet

Sortland Hotell er kjent for å satse på kunst og kultur. Der Gammelstua er et levende eksempel på den nordnorske kystkulturen, er hotellet ellers fylt av billedkunst, litteratur og skulpturer.

– Vi har både standardrom, superiorrom og familierom. I tillegg har vi dronningsuiten, der dronning Sonja har bodd to ganger og der vi har kunst laget av dronning Sonja.

Ønsker du deg en overnattingsopplevelse fylt med kunst og nordnorsk kultur? 

Ta kontakt med Sortland Hotell for å booke.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.