Nilsson Haras AS - Trygghet i alle ledd
Gå til

Trond og Erlend er klar til å rykke ut når ulykken skjer

Fra nødtelefonen ringer tar det bare minutter før Trond (47) og Erlend (20) er ferdig påkledd og klar til å hjelpe.

Trond Baraa og Erlend Alsos er to av Norsk Folkehjelps frivillige redningsmannskaper på Andøya som rykker ut når nødtelefonen ringer. Kveld eller dag, storm eller stilla; begge to er klar til innsats.

– Vi er på vakt 24/7 og er alltid beredt når alarmen går, forteller Trond Baraa som er leder i Norsk Folkehjelp Andøy. Han har mange års erfaring fra Norsk Folkehjelps redningsgruppe, mens Erlend Alsos er fersk.

– Jeg var tidligere med i ungdomsgruppa til Norsk Folkehjelp, hvor jeg fikk gå på ulike kurs og lære grunnleggende førstehjelp. Så ble jeg gammel nok til å ta de kvalifiserende kursene som gjør at jeg er godkjent som redningsmannskap, forteller Erlend.

Les også: Terje og Torbjørn er kollegaer på jobb og turkamerater på fritida

ALLTID BEREDT: Om vinteren har Norsk Folkehjelp snøscootere som gjør at de alltid kommer fram til den forulykkede.   Foto: Privat

 

Personer i nød

Når telefonen ringer vet de aldri hva som venter. Det kan være henteoppdrag, søk eller redning.

– Det kan være søk etter demente eller personer med økt selvmordsrisiko, og det kan være søk eller hjelp til turgåere ute i terrenget. Vi er ofte på plass før ambulansen eller 113 kommer. Vi kan bli tilkalt enten for å gi førstehjelp eller sørge for at de forulykkede personene kommer fram til ambulansen, forteller Trond.

Ferdig utrustet

Sekken med alt nødvendig utstyr, som tørrmat, varme klær og søkeutstyr – står alltid ferdigpakket.

– Det er en del av oss. Plutselig går alarmen, og da må vi slippe løs fra det daglige arbeidet og dra av gårde. I sekken har vi utstyr for å klare oss selv i 24 timer. Vi har lys, lader, proviant og GPS. Om vinteren er det også skredsøker og sondestenger, forteller Erlend.

JOBB: Til daglig jobber Erlend Alsos og Trond Baraa i rørleggerbedriften Nilsson Haras.  

 

Jobber i rørleggerbedrift

Trond og Erlend står begge på alarmlista til Norsk Folkehjelp Andøy, og i det «vanlige» livet jobber de i rørleggerbedriften Nilsson Haras. Trond er avdelingsleder, mens Erlend er lærling.

– Jeg trives med rørleggeryrket. Det er varierte arbeidsoppgaver, og vi gjør aldri det samme, sier Erlend. Han ble «headhuntet» av Trond etter en fagdag.

– Han var på utplassering hos oss, og jeg syntes han var så flink at jeg tegnet forhåndsavtale med ham. Jeg kjente Erlend fra ungdomsgruppa i Folkehjelpa og visste at han er flink å jobbe og en kraum å stå på. Vår erfaring er at slik ungdom ikke vokser på trær. Han gjør en veldig god jobb, og jeg er veldig takknemlig som har han som lærling, sier Trond.

Det har også hendt at de har gått fra jobb på grunn av en nødtelefon.

– Vi må selvfølgelig se an om vi kan «stikke av», og hvis vi for eksempel har stengt av vannet når vi er på jobb, så må vi sørge for at folk har vann. Men hvis det ikke er til hinder, drar vi av gårde så fort som mulig.

GÅTT KURS: Erlend Alsos ble først med i Norsk Folkehjelps ungdomsgruppe, før han tok en rekke kurs og sertifiseringer - og er i dag ordinært mannskap.   Foto: Privat

 

Krever mye både fysisk og psykisk

Begge forteller at det også er mentalt krevende å være frivillig redningsmannskap.

– Det kan være tøft når alarmen går mot slutten av arbeidsdagen, og man vet at man må hive seg rundt og forberede seg på et søk på 3-4-5 timer. Det kan også være tøft psykisk, for vi vet aldri hva vi møter.

Likevel er begge enig om at det er svært givende å være frivillig.

– Jeg har lært grunnleggende førstehjelp, og er det noe som skjer, uansett hvor, så vet vi hva vi skal gjøre, sier Erlend.

– Vi lærer også mye om å ta hensyn til sikkerhet, og det er også viktig i den daglige jobben.

FAKTA: Nilsson Haras AS

  • Selskapet ble etablert i 1963 under navnet Harry Andersen Rørleggerforretning, før de høsten 2010 ble en del av Elektrogruppen. Da kom også navneskiftet til Nilsson Haras AS.
  • Nilsson Haras leverer komplette VVS- og rørleggertjenester for bedrift og privatmarkedet, med Vesterålen, Lofoten og Ofoten som nedslagsfelt.
  • Produktene og tjenestene omfatter blant annet VVS-installasjoner, industrianlegg, sprinkler, varmepumper og kontroll av sprinkler.
  • Selskapet kan ivaretar ethvert prosjekt, fra planlegging til igangsatt anlegg. Ingen jobb er for liten, og ingen jobb er for stor.
  • 36 ansatte til sammen, fordelt på Sortland og Andenes.
  • Godkjent våtromsbedrift.
  • F-gass godkjenning klasse 2 og FG-godkjenning for montering og kontroll av sprinkler.
  • Godkjent lærebedrift. Per dags dato er det 6 lærlinger i bedriften.

Innholdet i denne artikkelen er ikke produsert av Vesterålen Onlines redaksjon, men av Vesterålen Onlines markedsavdeling.

Vesterålen Online er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser på vol.no/ er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post.